Suot
Suomen ainutlaatuiset suot auttavat meitä kamppailemaan ilmastonmuutosta vastaan. Luonnonsuojeluliitto tekee kaikkensa, että viimeiset luonnontilaiset suot saadaan turvaan.
Tilanne numeroina
80 %
Etelä-Suomen suoluontotyypeistä yli 80% on uhanalaisiaa.
1 milj.
Ojituksen vuoksi yli miljoona hehtaaria suota on hävinnyt kokonaan.
50 %
Yli puolet Suomen suoalasta on ojitettu.
20 milj.
Ojitettujen soiden päästöt ovat vuosittain yli 20 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia.
Tilannekatsaus
Suomi on suhteellisesti maailman soisin maa. Alun perin jopa kolmannes maastamme on ollut suota. Suomen suot ovat maailman mittakaavassakin merkittäviä elinympäristöjä. Suot tuottavat myös ihmisen kannalta tärkeitä ekosysteemipalveluita ja ovat Suomen suurin hiilivarasto.
Yli puolet soista ojitettu
Suomen alkujaan 10 miljoonasta suohehtaarista yli puolet on ojitettu. Ojitettujen soiden osuus kuitenkin vaihtelee ja on osassa maata jopa yli 90 %. Ojitukset on tehty pääosin metsätalouden tarpeisiin. Jopa miljoona hehtaaria suota ojitettiin metsätaloudenkin näkökulmasta turhaan, eikä puusto niillä koskaan lähtenyt kasvamaan kunnolla.
Yli puolet suoluontotyypeistä uhanalaisia
Yli puolet suotyypeistä on koko maan mittakaavassa uhanalaisia. Etelä-Suomen suoluontotyypeistä yli 80 % on uhanalaisia ja vain 9 % suoluontotyypeistä on luokiteltu säilyviksi. Koko maan tasolla soiden luontotyyppiyhdistelmistä puolestaan yli 60 % ja Etelä-Suomessa 100 % on uhanalaisia.
Suolajisto vaarassa
Suolajistosta esimerkiksi avosoiden lintulajiston tilanne on erittäin huono, koska niiden elinympäristöjä on tuhoutunut niin paljon. Suolintujen tilanteeseen vaikuttaa niin turpeenotto kuin soiden ojittaminen metsätalouskäyttöön. Myös soiden perhoslajit ovat viime vuosikymmeninä taantuneet erityisesti ojituksen seurauksena.
Tavoitteemme
1.
30 % heikentyneistä soista tulee ennallistaa.
2.
Soidensuojelun täydennysohjelma on toteutettava viipymättä.
3.
Turpeen energiakäytöstä on luovuttava.
4.
Metsätalouden uudisojituksesta on luovuttava välittömästi.
Tavoitteemme
Suomen luonnonsuojeluliiton tavoite on sama, johon Suomi kokonaisuudessaan on sitoutunut niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin: pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja ennallistaa 30 % heikentyneistä elinympäristöistä. Luonnonsuojeluliitolle ei riitä se, että lajit kiikkuvat sukupuuton tai uhanalaisuuden kynnyksellä. Kaikilla lajeilla ja luontotyypeillä on oltava turvattu tulevaisuus.
Jo yli 1500 hehtaaria ennallistettua suota!
Suon ennallistamisessa ojia tukitaan, jotta veden pinta pääsee nousemaan.
Suomen ainutlaatuista suoluontoa on suojeltava
Luonnonsuojeluliiton tavoitteena on suoelinympäristön ja -lajiston hyvä tila. Soidensuojelun täydennysohjelma on toteutettava viipymättä. Helmi-ohjelmaan ja ennallistamiseen on varattava riittävä rahoitus ja laadittava toteutussuunnitelma heikentyneiden soiden ennallistamiseksi. Viimeistään vuoteen 2030 mennessä on saavutettava kansainvälisten sopimusten mukainen 30 prosentin suojelutavoite myös suoelinympäristöjen osalta.
Soiden taloudellinen käyttö kestävämmäksi
Luonnonsuojeluliiton tavoitteena on, että taloudellisia tukia ohjataan monimuotoisuuden suojeluun sekä vesien puhtauteen. Metsätalouden ympäristötukia on ohjattava enemmän ennallistamistöihin, puustoisten soiden suojelusta maksettaviin korvauksiin sekä vesistöjen puhtaana pitämiseen. Turpeen energiakäytön verotuet on poistettava.
Soiden käyttöä ohjaavat lait ja luvat kuntoon
Lainsäädännön on taattava perustaso soiden kestävämmälle taloudelliselle käytölle. Luvituksessa on otettava huomioon paremmin soiden käytöstä aiheutuvat ongelmat. Luonnonsuojeluliiton tavoitteena on muun muassa turpeen kaivamisen lopettaminen. Myös pintasammalen nosto tulee kieltää, kuten myös malminetsintä suojelualueilla ja kaivosten perustaminen suojelualueille. Metsätalouden uudisojituksesta on luovuttava välittömästi, ja kunnostusojituksistakin vuoteen 2035 mennessä.
Suomi luopuu turpeen polttamisesta osana ilmastokamppailua
Suot ovat metsiäkin suurempi hiilivarasto, johon hiili on sitoutunut pitkien aikojen kuluessa. Luonnonsuojeluliiton tavoite on, että soiden hiilivarasto on turvassa ja turpeen kaivaminen ja polttaminen energiaksi lopetetaan. Suomi edistää kosteikkojen ja turvemaiden suojelua osana kansainvälistä ilmastotyötä.
Soiden virkistysarvo tunnistetaan
Soilla on arvoa ihmisille myös retkeilyssä ja marjastuksessa. Myös soiden tilaa heikentävän käytön yhteydessä sovelletaan aiheuttaja maksaa -periaatetta, jonka avulla kunnostetaan pilaantuneita vesistöjä ja ennallistetaan soita. Näin parannetaan myös virkistysmahdollisuuksia. Retkeilyä ja virkistysmahdollisuuksia parannetaan muun muassa lisäämällä Metsähallituksen luontopalveluiden resursseja.
Näin toimimme
Ennallistamme soita
Suon ennallistaminen tarkoittaa, että ojituksessa kärsinyt suoekosysteemi palautetaan takaisin kohti luonnontilaa. Käytännössä ojia tukitaan ja puustoa saatetaan poistaa, jotta vedenpinnan taso kohoaisi, suolajisto palautuisi ja turpeen muodostuminen ja samalla hiilen sitominen käynnistyisi.
Olemme ennallistaneet jo yli 1500 hehtaaria soita. Tuore esimerkki onnistuneesta suon ennallistuksesta on Eteläinen Piitsonsuo Pohjois-Karjalassa, joka on ennallistettu monen tahon yhteistyönä.
Ojituksista kärsineen alueen suoluonto näyttää elpyneen ihmeellisen hyvin. Asiaa on auttanut se, että suo sijaitsee Ilomantsin Kesonsuon kuuluisan soidensuojelualueen välittömässä läheisyydessä. Sieltä moni uhanalainen laji pääsee siirtymään ennallistetulle alueelle.
Kartoitamme soita
Turvevarausalueiden kartoituksissa selvitämme turvetuotannon uhkaaman alueen luontoarvoja, luontotyyppejä ja uhanalaista lajistoa. Lisäksi arvioimme purojen ja norojen luonnontilaisuutta ja kartoitamme puronvarsien luontotyyppejä ja uhanalaista lajistoa. Vesistöihin liittyvät havainnot ovat tärkeitä, sillä vesilaki ja vesipuitedirektiivi ovat tiukempia kuin luonnonsuojelulaki.
Kartoitamme soita myös ennallistettavien kohteiden löytämiseksi ja tilannekuvan hahmottamiseksi.
Vaadimme turpeen energiakäytön lopettamista
Luonnonsuojeluliiton koordinoimassa kansalaisaloitteessa vaadittiin turpeen energiankäytön kieltämistä lailla. Aloite keräsi yli 50 000 allekirjoitusta ja eduskunnan talousvaliokunta käsitteli sitä alkuvuodesta 2023.
Turpeenpolton hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin kivihiilellä. Ilmeisten ilmastovaikutusten lisäksi turpeenpoltolla on merkittävät vesistövaikutukset. Turvetuotantoalueelta valuu väistämättä kiintoainesta ja liukoisia ravinteita alapuolisiin vesistöihin. Vedet tummuvat ja järvien pohjaan kertyy upottava humuskerros. Kalojen lisääntyminen vaikeutuu hapettomissa oloissa, kutupaikkojen jäädessä turveliejun alle.
Turvetuotanto vaarantaa myös merkittäviä luonto- ja monimuotoisuusarvoja. Turpeennosto tuhoaa suoluonnon.
Viestimme monimuotoisuudesta
Suot ovat alkuperäisintä luontoa mitä maastamme löytyy – alunperin kolmannes maamme pinta-alasta on ollut suota. Soiden on aika ottaa paikkansa muiden kansallisaarteidemme joukosta.
Todellisuudessa suot ovat kansallinen aarreaittamme. Suot ovat monipuolinen virkistyslähde, marja- ja riistamaa, retkimaasto, maisemaelämysten antaja. Suolla voi hiljentyä arjen kiireistä, nauttia auringosta ja avarista maisemista, poimia lakkoja ja karpaloita, kuunnella suolintujen laulua, törmätä metsäpeuraan tai kurkeen, tai vaikka ottaa nokoset pehmeässä rahkasammalikossa.
Suo ja pitkospuut ovat jo Euroopan turisteille erikoinen ja eksoottinen kokemus. Aapasoita esiintyy vain muutamassa maailman maista, ja Suomessa erilaisten aapasoiden kirjo on erityisen laaja. Soiden potentiaali matkailukohteena tulisi siis myös tunnustaa.
Aineistot
-
2024
Luonnonsuojeluliiton ennallistamisstrategia
Visio 2030: Suomen soiden heikentyminen on kääntynyt palautumiseksi kohti luonnontilaa.
-
2018
Elämää soilla – suotavoitteet 2018–2030
Esitteeseen on koottu Suomen luonnonsuojeluliiton suotavoitteet vuosille 2018–2030.
-
2018
Opas soiden ennallistamiseen käsityönä
Tässä oppaassa perehdytään käsityönä tehtävän ennallistamisen menetelmiin ja mahdollisuuksiin. Esitellyt periaatteet ovat sovellettavissa erityyppisille soille.
“Suot auttavat meitä ihmisiä kamppailemaan ympäristökriisiä vastaan. Ne tasaavat tulvia ja suodattavat meille puhdasta vettä. Ainutlaatuiset suomme tarvitsevat apuamme.”
Liisa Toopakka
Monimuotoisuusasiantuntija
Ajankohtaista
-
|
Eteläinen Piitsonsuo elpyy
LUE LISÄÄ: Eteläinen Piitsonsuo elpyyUhattujen Pohjois-Karjalan soiden keskellä on Luonnonsuojeluliiton kumppaneineen ennallistama suo, joka kehittyy kohti luonnontilaa. Se on yksi monista kohteista: yhteensä Luonnonsuojeluliitto on ennallistanut jo 1500 hehtaaria soita. Teksti: Jenni Hamara
-
|
Neova jatkaa turpeenpolttoa aktiivihiilen varjolla
LUE LISÄÄ: Neova jatkaa turpeenpolttoa aktiivihiilen varjollaValtion omistuksessa oleva yhtiö Neova jatkaa turpeenpolttoa aktiivihiilen tuotannon varjolla. Neova avasi viime vuonna ensimmäisen aktiivihiililaitoksen Ilomantsiin, ja nyt se on jo laajentamassa toimintaansa. Turvetoiminnan ainoa vastuullinen tulevaisuus on alasajo, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton hankekoordinaattori Tuuli Hakulinen blogitekstissään.
-
Aurinkovoimalaa ei voida rakentaa luontokohteelle
LUE LISÄÄ: Aurinkovoimalaa ei voida rakentaa luontokohteelleSalon Perniön Melassuo on tärkeä luonnolle, ilmastolle ja virkistystoiminnalle, eikä se sovi aurinkovoimarakentamiseen. Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ja Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys valittivat hankkeen suunnittelutarveratkaisusta Turun hallinto-oikeuteen. Liitto kannattaa aurinkovoiman lisärakentamista, mutta vaatii parempia pelisääntöjä, jotta aurinkovoimalahankkeet eivät aiheuta luontohaittoja.
Lausunnot
Ota yhteyttä
-
Liisa Toopakka
Monimuotoisuusasiantuntija
+358 40 504 2989
liisa.toopakka@sll.fi
Liity kuukausilahjoittajaksi
Luonto tarvitsee sitkeitä puolustajia. Kuukausilahjoittajana suojelet suomalaisia elinympäristöjä ja lajeja.
Tee kertalahjoitus
Kertalahjoitus on nopea tapa auttaa luontoa. Jokainen lahjoitus on tärkeä.
Liity jäseneksi
Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta kattaa koko maan. Etsi lähin paikallisyhdistys ja liity mukaan!