Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri Lounais-Hämeen yhdistys

Lounais-Häme
Navigaatio päälle/pois

Lounais-Hämeen kai­vos­ti­lan­tees­ta kaivataan enemmän tietoa

Lounais-Hämeen alueella malminetsintävarausten ja -lupien määrä on runsasta erityisesti Tammelan, Ypäjän, Jokioisten, Forssan ja Someron alueella. Asia nousee esille yhä uudestaan uusien varaushakemusten kilahtaessa kuulutukseen ja lupien astuessa voimaan. Viimeisin malminetsintävarauspäätös Lounais-Hämeen alueella on annettu hyväksyvänä 30.5.2024. Varaus kattaa valtavan 8190,97 hehtaarin alan Tammelan, Hämeenlinnan ja Lopin alueella. Toinen samana päivänä annettu hyväksyvä päätös on alueella Somero, Pöytyä, Loimaa, Koski TI, Somero, Marttila. Varaus on pinta-alaltaan jopa 17149,21 ha. Nämä varaukset ovat molemmat Equivest Metals Oy:n toimesta, joka on norjalainen tekoälyteknologiaa hyödyntävä yhtiö. Viimeisin haettu malinetsintälupa taas on saanut hyväksyvän päätöksen 24.5.2024. Lupaa haki Kultatie Oy 421,65 ha alueella Tammelassa, Jokioisilla ja Somerolla.

Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys oli mukana sunnuntaina 28.7. Portaan Nahkurinverstaan taidekesän järjestämässä Torronsuo-seminaarissa. Pidin yhdistyksen edustajana lyhyen esityksen Lounais-Hämeen ja erityisesti Tammelan Torronsuon alueen malminetsintätilanteesta ja vaikutuskeinoista sekä kertoi, mitä eri vaiheet kaivostoiminnassa ovat. Tilaisuudessa käydyssä keskustelussa kävi vahvasti ilmi, että aiheesta kaivataan enemmän tietoa ja aiheen piirille enemmän yhteistä keskustelua.

Eräs asia, jonka olen pistänyt merkille kaivosasioihin perehtyessäni on se, että hyvää ja kattavaa tietopakettia kaivostoiminnan eri vaiheista, termistöstä ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista luonnonsuojelun näkökulmasta on hankala löytää. Toinen esille noussut ongelma on se, että tieto kuulutetuiksi tulleista malminetsintävaraus- ja -lupahakemuksista leviää heikosti. Jos haluaa ehtiä vaikuttaa alueensa malminetsintähakemuksiin kuulutusvaiheessa, tulee itse aktiivisesti käydä Tukesin Päätökset ja kuulutukset -sivustolla vähintään kerran kuukaudessa.

Kaivosteollisuuden vaiheet ja sanasto on myös sellaista, että niiden kanssa menee äkkiä pää pyörälle. Muistutusten ja valitusten tekoon tarvitsee asiantuntevaa apua sekä luonnonsuojelun, että lainsäädännön kannalta, ellei näitä asioita itse hyvin hallitse. Alla on tiivistetty kooste kaivostoiminnan vaiheista sekä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista:

Kaivostoiminnan vaiheet

VARAUSHAKEMUS – Yhtiö tekee hakemuksen varatakseen tietyn alueen malminetsintää varten. Läpi mennyt varaushakemus antaa hakijalle yksinomaisen oikeuden malminetsintäluvan hakemiseen päätöksessä määritetyllä alueella. Varauspäätös on voimassa 2 vuotta.

MALMINETSINTÄLUPA – Yhtiö hakee malminetsintälupaa alueelle. Läpi mennyt malminetsintälupa antaa hakijalle oikeuden suorittaa kairauksia ja tutkimusojien kaivauksia määrätyllä alueella. Lupa on voimassa 4 vuotta, ja siihen on mahdollista hakea jatkoaikaa 15 vuoteen asti.

KAIVOSLUPA – Kun kaivosyhtiö on suorittanut alueella malminetsintää ja löytänyt perusteita kaivoksen perustamiselle, yhtiö hakee kaivoslupaa. Läpi mennyt kaivoslupa antaa oikeuden kaivoksen perustamiseen ja toimintaan – kaivoksen rakentaminen, louhinta, mineraalien käsittely ja kaivoksen muu ylläpito. Kaivoslupa on voimassa toistaiseksi ja se tarkistetaan 10 vuoden välein.

JÄLKIHOITO –  Kun kaivostoiminta lopetetaan, on yhtiö vastuussa sen jälkihoidosta, kuten kaivoksen sulkemisesta ja jälkien ”siivoamisesta”. Tämä on kuitenkin vaihe, joka on useassa tapauksessa Suomessa jäänyt puutteelliseksi sekä ulkomaisten, että kotimaisten kaivosyhtiöiden toimesta.

KARENSSI – Alueelle, jolla on umpeutunut malminetsintälupa tai lopetettu kaivostoiminta asetetaan karenssi määrätyksi ajaksi.

Tukesin sivuilla kuulutetaan tulleista malminetsintävaraus- ja -lupahakemuksista sekä kaivoslupahakemuksista. Sivulla tiedotetaan myös näihin annetuista päätöksistä. Kuulutusvaiheessa voi kuka tahansa asianomainen lähettää muistutuksen Tukesiin. Muistutuksessa perustellaan näkemyksiä hakemukselle, esimerkiksi maanomistaja voi perustella syitä, miksi varaushakemusta hänen maillaan ei tulisi hyväksyä. Kun hakemuksista on annettu päätös, on mahdollista vielä tehdä valitus. Valitus tehdään hallinto-oikeuteen ja sen tekemisestä peritään 270 euron maksu, mikäli valitus ei johda päätöksen kumoamiseen. Valitus kannattaa tehdä yhteistyössä muiden samalla kannalla olevien asianomaisten kanssa, mikäli mahdollista.

Muistutusten ja valitusten lisäksi hyviä tapoja vaikuttaa on levittää aiheesta tietoa sekä ottaa yhteyttä alueen päättäjiin. Kunta voi estää kaivoksen perustamisen kaavoituksella, sillä kaivosluvan myöntämisen edellytyksenä on kunnan hyväksymä kaava.

Itselle tärkeiden alueiden luonnontilaan ja siihen vaikuttaviin asioihin kannattaa perehtyä. Esimerkiksi rajatulla alueella oleva kaivos ei vaikuta ainoastaan paikallaan, vaan laajemminkin koko ympäristöön valumavesien, meluhaittojen ja paikallisen luonnon väistymisen myötä. Myös kunnalle tulevat taloudelliset haitat saattavat tulla jopa korkeammiksi, kuin hyödyt kaivostoiminnan myötä. Artikkelin loppupuolella on osio Hyödyllisiä nettisivuja, johon olen linkannut Paikkatiedon valumavesialueiden karttapalvelun. Karttapalvelu on hyvä työkalu sen hahmottamiseen, miten alueen vesistöt ovat toisiinsa kytköksissä.

 

Valtaosa malminetsintävarauksista ei johda kaivoksen perustamiseen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niistä tulisi olla lainkaan huolissaan. Lopussa näkyvä Lounais-Hämeen kartta malminetsintätoiminnan rajauksin on vähintäänkin huolestuttavaa katsottavaa. Kartan laati Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen kokoelma- ja tutkimuspäällikkö Oskari Härmä kaivostilannetta käsittelevään artikkeliini Lounais-Hämeen luonto -lehden numerossa 108, joka ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa. Hakemuksia on tullut muutama kartan tekemisen jälkeen, mutta se antaa hyvän kuvan tämänhetkisestä tilanteesta. Lounais-Hämeen alueella ei tällä hetkellä ole ainuttakaan toiminnassa olevaa kaivosta tai kaivoslupaa. Toivotaan, että tilanne pysyykin tällaisena erityisesti alueilla, joiden valumavedet vaikuttavat laajemmin ympäristöön tai joiden ympäristö on muuten herkässä tilassa, oli kyseessä luonnonsuojelualue tai ei. Yhteisellä toiminnalla meillä on mahdollisuus suojella Lounais-Hämeen arvokasta vesistöä ja ympäristöä.

Sunnuntain Torronsuo-seminaarista inspiroituneena päätin perustaa Facebookkiin ryhmän Lounais-Hämeen kaivosvahti, jossa jäsenet voivat jakaa ajankohtaista tietoa Lounais-Hämeen alueella tapahtuvasta kaivostoiminnasta. Näin voimme pysyä ajantasalla kuulutukseen tulleista malminetsintävarauksista ja -luvista. Ryhmä löytyy osoitteesta:

https://www.facebook.com/groups/3776015569380847/

 

Hyödyllisiä nettisivuja:

https://kaiva.fi – yleistietoa kaivosteollisuudesta

https://tukes.fi/asiointi/paatokset-ja-kuulutukset – kohdat Varauspäätökset, Kaivospiirit ja kaivosluvat sekä Malminetsintäluvat ja valtaukset

https://paikkatieto.ymparisto.fi/value/ – Suomen valumavesialueiden kartta.

https://gtkdata.gtk.fi/kaivosrekisteri/ – Kaivosrekisterin karttapalvelu, kartassa ei kuitenkaan näy kaikkia malminetsintävarauksia ja -lupia

 

 

Kuva: Oskari Härmä 2/2024

Teksti: Utu Martikainen