Materiaalit {{ categoryContext.title }}
Yleisesitteet ja lehdet
-
Liity jäseneksi -kortit
(2024)
Tyylikkäät norppakortit kutsuvat liittymään Luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Jäsenmaksu on 40 € vuodessa, opiskelijoilta 28 € vuodessa.
-
Luonnonsuojelija -lehti
Luonnonsuojeluliiton jäsenlehti ilmestyy neljästi vuodessa. Näköislehti luettavissa verkossa. Ilmaisnäytteenä lähetetään enintään viisi aiemmin ilmestynyttä satunnaista numeroa. Luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset voivat tilata suurempia määriä ilmaiseksi retkille ja tapahtumiin.
-
Suomen Luonto -lehti
Suomen Luonto -lehti Suomen Luonto on maamme laajin luontoa käsittelevä aikakauslehti. Ilmestyy 10 kertaa vuodessa. Maistiaisia luettavissa: suomenluonto.fi. Ilmaisnäytteenä lähetetään enintään viisi aiemmin ilmestynyttä satunnaista numeroa.
Saimaannorppa
-
Saimaannorppa: Maailman uhanalaisin hylje -esite
(2018)
Esite kertoo, miten voimme pelastaa sympaattisen saimaannorppamme, joka on vaarassa kuolla sukupuuttoon.
- Saimaannorppa: Maailman uhanalaisin hylje (englanninkielinen versio) (2015)
- Saimaannorppa: Maailman uhanalaisin hylje (venäjänkielinen versio) (2015)
-
Kalasta oikein katiskalla -kampanjan esite
(2016)
Esite kertoo, miten katiskat muutetaan nielurajoittimilla norpalle turvallisiksi
Metsät ja suot
-
Metsien hiilinielut ja bioenergian ilmastovaikutus
(2020)
Suomen luonnonsuojeluliiton politiikkasuositus
-
Liito-orava – Tietoa lajista ja kartoituksesta
(2020)
Esite on Liito-orava LIFE -hankkeen liito-oravakartoituskoulutusmateriaali, jolla halutaan antaa tietoa liito-oravasta ja sen suojelusta.
-
Elämää soilla – suotavoitteet 2018–2030
(2019)
Esitteeseen on koottu Suomen luonnonsuojeluliiton suotavoitteet vuosille 2018–2030.
-
Elämää metsistä – metsätavoitteet 2018–2030
(2018)
Esitteeseen on koottu Suomen luonnonsuojeluliiton metsätavoitteet vuosille 2018–2030.
-
Maanomistajan suon ennallistamisvinkit
(2018)
Esite tutustuttaa soiden ennallistamiseen sekä niihin moniin hyötyihin, joita metsätalouskäyttöön ojitettujen soiden ennallistamisella on.
-
Kestävä biotalous luonnon ja ilmaston ehdoilla
(2017)
Suomen luonnonsuojeluliiton politiikkasuositus.
-
Metsänkäsittely kuukkelialueella
(2011)
Ohje esittelee keinoja, joilla metsätalouden toimenpiteissä voidaan tukea kuukkelin elinvoimaisten reviirien säilymistä.
Vedet
-
Vesistölähettilään tehtävävihko
(2020)
Vesistölähettilästoiminnan vetämiseen tarvittavat tehtävät on nyt koottu yksiin kansiin Vesistölähettilään tehtävävihkoon. Se on suunniteltu pariksi aiemmin julkaistulle Vesistöoppaalle.
-
Luonnonsuojeluliiton sisävesistrategia
(2018)
Strategian tarkoitus on määrittää ekologiset ja poliittiset tavoitteet sisävesiluontomme suojelulle ja hoidolle, korostaa kansalaisvaikuttamisen tärkeyttä, kuvata Luonnonsuojeluliiton omia toimia ja keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi sekä listata keskeisiä vaatimuksia valtiovallan ja viranomaisten toimenpiteille.
-
Vesivoimanluonto.fi
Verkkosivustolla havainnollistetaan piirroskuvin, miten vesivoima vaikuttaa jokiluontoon. Esittelyssä ovat myös vesivoima Suomessa sekä keinoja vaikutusten korjaamiseksi.
-
Maanomistajan vesiensuojeluvinkit
(2018)
Esitteeseen on koottu tärkeimmät keinot, joilla maanviljelijät, metsänomistajat ja ranta-asukkaat voivat vähentää kuormitusta vesistöihin.
-
Vesistöopas
(2017)
Vesistöopas on yleistajuinen käsikirja suomalaisista vesistöistä. Opas tutustuttaa sinut veden kiertoon luonnossa, vedenalaisiin eliöyhteisöihin ja siihen, kuinka ihmisen toiminta vaikuttaa järviin ja jokiin. Kirja opastaa lähivesistöjen tarkkailuun ja vaalimiseen.
-
Vapaan Kemijoen puolesta
(2017)
Esitteeseen on tiivistetty, miten Rovaniemelle suunniteltu Sierilän vesivoimalaitos uhkaa Suomen pisimmän joen viimeistä vapaata osuutta.
-
Pienvesiopas
(2008)
Opas tutustuttaa suomalaiseen uhanalaiseen pienvesiluontoon
Ilmasto ja talous
-
Tavoitteena vähähiilinen kaukolämpö: Selvitys kuntien energiaratkaisuista Vantaalla ja Tampereella.
(2024)
Luonnonsuojeluliiton selvitys tuo esiin kaukolämmön mahdollisuuksia ja esteitä siirtymässä vähäpäästöisyyteen. Tarkastelussa on kaksi kaupunkienergiayhtiötä, Vantaan Energia ja Tampereen Energia.
-
Forests can save us, but only if we save them first - the case of Finland
(2022)
Luonnonsuojeluliiton englanninkielinen politiikkasuositus käsittelee metsien käytön ilmastovaikutuksia. Tavoitteenamme on, että EU-politiikalla vahvistamme metsien hiilinieluja ja rajaamme puun energiakäyttöä niin, että haitalliset vaikutukset ilmastoon ja metsäluontoon voidaan välttää.
-
Tuulivoimaa oikeisiin paikkoihin - Luonnonsuojeluliiton tuulivoimaopas
(2022)
Opas on tehty Luonnonsuojeluliiton piireille ja yhdistyksille, jotta ne voisivat vaikuttaa tuulivoimahankkeiden sijoittamiseen mahdollisimman haitattomille paikoille järkevästi.
-
Ilmassa on toivoa – viestejä Pariisin ilmastosovusta
(2016)
Syksyllä 2015 kansainvälinen yhteisö hyväksyi Pariisin ilmastosopimuksen ja sopi uusista kestävän kehityksen tavoitteista. Esitteessä pohditaan, mitä Suomessa tulisi tehdä, jotta yhteiskuntamme saataisiin kestävämmälle pohjalle?
-
Kasvunvara on käytetty – Kohtuutalouden ratkaisut
(2015)
Tiivis tietopaketti kohtuutaloudesta antaa tavalliselle ihmiselle työkaluja puhua taloudesta ja eväitä viedä kohtuuden kulttuuria eteenpäin.
-
Haitalliset tuet kestävän kehityksen esteinä: Tukipolitiikan hinta meillä ja maailmalla
(2014)
Raportissa kerrotaan, mitä Suomen luonnonsuojeluliitto selvitti haitallisista tuista ja mitä ehdotamme toimenpiteiksi päättäjille.
Kaivokset
-
Kaivosjäteraportti
(2022)
Suomessa on käynnissä kaivosbuumi, jonka mittakaavaan ja riskien ehkäisyyn eivät lainsäädäntö tai viranomaiset ole valmiita. Luonnonsuojeluliiton erikoisasiantuntija Jari Natusen raportti.
-
Kaivannaisten maailmantalous: Kultakuumeesta luonnonvarakriisiin
(2015)
Luonnonsuojeluliiton vuoden 2014 kehitysviestintähanke "Kaivannaisten maailmantalous: ruohonjuuritaso rakentamassa kestävää luonnonvarojen käyttöä" pureutui kaivosteollisuuteen ympäristö- ja ihmisoikeusnäkökulmasta
-
Kaivosopas
(2013)
Tietopaketti kaivoslaista ja kaivoshankkeiden viranomaisvaiheista
Kansainvälinen yhteistyö
-
Madagaskar - monimuotoisen luonnon puolesta
(2017)
Esitteessä kerrotaan Luonnonsuojeluliiton hankkeista Madagaskarilla, joka on yksi maailman tärkeimmistä luonnon monimuotoisuuden keskittymistä.
Ympäristövaikuttaminen
-
Luonnonsuojelijan vaikuttamisopas
(2019)
Jorma Mäntylän kirjoittamassa ja Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin julkaisemassa oppaassa neuvotaan, kuinka luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyvään päätöksentekoon voi Suomessa vaikuttaa.
-
Maakuntauudistus & luonto
(2018)
Printattava esite maakuntauudistuksesta ja sen vaikutuksista ympäristöön.
-
Ympäristöselvitysten tason arviointi
(2017)
Opas neuvoo, kuinka jokainen lähiympäristöstään kiinnostunut voi arvioida erilaisiin hankkeisiin liittyviä ympäristöselvityksiä.
Luontokasvatus
-
Lahopuumateriaalit
(2019)
Luonnonsuojeluliiton metsäteemaisten vuosien 2018-19 innoittamana Luonnonsuojeluliiton luontokasvatusvaliokunta laati innostavan Lahopuumateriaalin oppilaitosten ja Luonnonsuojeluliiton paikallistoimijoiden käyttöön. Huom: Tehtävissä tarvittavat kuvat löytyvät dokumentin lopusta.
-
Luonnonhoito kotoutumisen tukena -opas
(2019)
Opas tarjoaa vinkkejä luonnonhoitoon ja luonnon hyödyntämiseen kotoutumisessa. Opas on tehty osana Kolu-hanketta (Kotouttavaa luonnonhoitoa Pirkanmaalla).
- Luonnonhoito kotoutumisen tukena -opas / englanninkielinen versio (2019)
-
Pappa pitkospuille, mummo marjaan -taustamateriaali
(2014)
Käsikirjoitus Pappa pitkospuille ja mummo marjaan -luontopolkua tukevaan taustamateriaaliin.
-
Koulumetsäopas
(2014)
Koulumetsäopas on käsikirja kasvattajille, opettajille ja kuntien viranomaisille. Havainnollistavat esimerkit ja tehtävät opastavat koulujen ja päiväkotien lähimetsien käyttöön ja turvaamiseen. Koulumetsäoppaan painettu versio on maksullinen, ja sen voi ostaa Luontokaupasta: luontokauppa.fi
-
Pappa pitkospuille, mummo marjaan -opas
(2014)
Pappa pitkospuille, mummo marjaan -oppaassa on kymmenen aisteja, ajattelua ja liikkumista virittävää luontorastia. Se on suunniteltu toimimaan kaikkialla, missä on hiemankin vihreää – oleellista on vain astua ulos ja löytää luonto läheltä. Omainen tai vanhustenhoidon työntekijä voi toimia sen avulla oppaana ikäihmiselle.
-
Kestävä kehitys kemian opetuksessa
(2015)
Opas on suunnattu kaikkien opetusasteiden kemian opettajille.
-
Tarinoita metsästä -opetusmateriaali
(2013)
Tarinoita metsästä -opetusmateriaali johdattaa metsään seuraamaan oksilla pyrähteleviä tiaisia, talviunillaan kuorsaavaa karhua ja monia muita lajeja. Materiaali on tarkoitettu koulujen ja muun ympäristökasvatustoiminnan vapaaseen käyttöön.
-
Päivä eläimenä -ideakirja
(2017)
Päivä eläimenä on kilpailu, jonka tarkoituksena on perehtyä eläinten maailmaan muuttumalla päivän ajaksi luonnon asukkaaksi esimerkiksi roolileikin keinoin. Kilpailun sadosta on koottu Koulupäivä eläimenä -ideakirja ihan jokaisen lapsen ja lapsenmielisen iloksi. Ideakirja soveltuu erityisesti esikoulun ja alakoulun oppitunneille.
-
Luonto tulee palvelutaloon
(2017)
Opas kertoo, miten luontoiltapäivän voi toteuttaa vanhusten palvelutaloissa pihalla tai sisätiloissa kaikilla aisteilla.
-
Suomen suot – Uhanalaisia hiilivarastoja -opetuspaketti
(2010)
Opetusdiat
Valitettavasti hakusi ei tuottanut tuloksia.