Meidän vuotemme 2022

Tällä sivulla kerromme, mitä olemme yhdessä saaneet aikaan vuonna 2022. Kaikkea tätä ei olisi voitu tehdä ilman jäsenten, lahjoittajien ja yhteistyökumppaneiden tukea.

Toiminnanjohtajan tervehdys

On ollut hienoa, kun koronavuosien jälkeen on päästy jälleen kohtaamaan toisiamme talkoissa, retkillä ja mielenilmauksissa. Muistelen lämmöllä, kun tulin maaliskuussa uutena toiminnanjohtajana puhumaan ilmastomielenosoitukseen. Eduskuntatalon edusta oli täynnä ihmisiä ja 22-Pistepirkon musiikki soi. Se kertoi, että sotauutisten keskelläkin kansalaisten tuki työllemme pysyi. Kansalaisyhteiskunta haluaa pitää ympäristöasiat esillä.

Tapani Veistola

toiminnanjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliitto on luonnonsuojelijoiden liitto.

Suomen luonnonsuojeluliitto kutsuu suomalaisia mukaan yhteiseen työhön luontomme puolesta. Yhdessä saamme aikaan muutoksia.

30 742

jäsentä, lahjoittajaa ja yritystukijaa suojeli luontoa kanssamme

60 093

suomalaista tuki toimintaamme vuonna 2022

20 423

luonnonystävää pääsi luontoon ja tapahtumiin mukanamme

153

yhdistystä ja 15 piiriä suojeli lähiluontoa eri puolilla Suomea

Suomen luonnonsuojeluliiton tuotot ja kulut vuonna 2022

Varainhankinta ylitti odotukset vaikeasti ennakoitavassa toimintaympäristössä.

Tuotot

Kulut

Ilmasto

Ilmastotyössä otettiin tärkeä askel, kun uudistettu ilmastolaki astui voimaan. Kiritimme hallitusta ilmastotoimiin ja laitoimme vireille Suomen ensimmäisen ilmasto-oikeudenkäynnin. Luonnonsuojeluliiton viesti metsien hakkuiden lisäämisen vaikutuksista hiilinielujen romahdukseen nousi yleiseen tietoisuuteen.

Oli hieno hetki, kun uudistettu ilmastolaki tuli voimaan 1.7. Se on lähes 15 vuoden työn tulos. Uuteen ilmastolakiin tuli sitovia kirjauksia entistä tiukemmista päästövähennystavoitteista sekä velvollisuus vahvistaa hiilinieluja. Tavoitteet velvoittavat myös tulevia hallituksia.

Hanna Aho

suojeluasiantuntija

Yhteistyöllä saimme palautettua useamman kaivoksen ympäristöluvat viranomaisten käsittelyyn.

Jari Natunen

erikoisasiantuntija

Kaivokset

Vuonna 2022 avasimme suomalaisten silmiä sille, että Suomessa ei ole varauduttu entistä suurempien kaivosten tuottamiin ympäristöriskeihin. Kaivostyö huipentui syksyllä Kaivosjätteet kuriin -kampanjaan. Kampanjassa muun muassa julkistettiin raportti kaivosjätteistä, kaivosvaikuttamisopas sekä järjestettiin kaivannaisjätteistä yleisötilaisuuksia ja koulutuksia.

Luontokato

Kutsuimme ihmisiä tekemään ja vaatimaan luontotekoja luontokadon pysättämiseksi. Päättäjille teimme avauksia luonnonsuojelun rahoituksen nostamisesta miljardiin euroon vuodessa. Luonnonsuojeluliiton pitkään ajamista asioista uusi luonnonsuojelulaki hyväksyttiin eduskunnassa. Luonnonsuojeluliiton työ näkyi myös konkreettisesti luonnossa. Suot ennallistuvat kun ojat tukitaan ja niityt kukkivat kun niitä tukahduttavat haitalliset vieraskasvit kitketään.

SuomiAreenassa teimme avauksen luonnonsuojelun rahoituksesta. Tarve on tällä hetkellä noin miljardi vuodessa. Tätä voisi kutsua myös luontoelvytykseksi, joka on valtion panostus suomalaisten puhtaaseen ja monimuotoiseen luontoon.

Paloma Hannonen

ympäristöpäällikkö

Luontokato-video

Teimme Luontokato vai luontoteko? -videon, jolla kerroimme suomalaisen luonnon tilasta. Video tuli kolmanneksi FinnKinon Vuoden elokuvamainos 2022 -kilpailussa.

Konkreettista luonnonsuojelutyötä

600 ennallistettua suohehtaaria

Ennallistimme yhteensä yli 600 hehtaaria suota kohti luonnontilaa vuonna 2022.

215 norpalle turvallista katiskaa Saimaalle

Järjestimme 23 työpajaa, joissa yli 300 henkilöä rakensi yhteensä 215 norpalle turvallista Saimaa-katiskaa.

42 jalkapallokentällistä haitallisia vieraskasveja

Torjuimme jättiputkea ja jättipalsamia noin 30 hehtaarin pinta-alalla yli 300 eri kohteessa.

Suomen Luonnolla

lukijaa

Suomen Luonto levittää tietoa luonnosta ja luonnonsuojelusta. Voitot menevät lyhentämättöminä luonnonsuojeluun.

Luonnonsuojeluliiton kustantama lehti Suomen Luonto tavoitti vuonna 2022 193 000 henkilöä. Sosiaalisessa mediassa Suomen Luonto kiilasi Aku Ankan ohi toiseksi 222 534 seuraajan someyleisöllään aikakauslehtien joukossa.

Vuonna 2022 julkaistiin Suomen Luonnon digitoitu lehtiarkisto lukijoiden käyttöön digin maksullisella puolella. Syksyn Kirjamessuilla Suomen Luonto vastaanotti kunniamaininnan Kultti ry:n Vuoden laatulehti -kilpailussa. Vuoden 2022 alussa alkoi ilmestyä Suomen Luonnon uutiskirje.

Suomen luonnonsuojeluliitolla

someseuraajaa

Yli 200 000 suomalaista seuraa Luonnonsuojeluliittoa somessa ja tavoitamme sitäkin suuremman osan suomalaisista. Somessa keskustellaan, virkistytään luonnosta ja ruoditaan päivän politiikkaa. Vuonna 2022 luonnosta haettiin myös lohtua Ukrainan sodan, edelleen jatkuvan koronan ja energiakriisin puristuksessa.

Tule keskustelemaan!

Yritysyhteistyö

Monen vuoden yhteistyö

Tallberg konserni tukee soiden ennallistamista

“On niin hienoa, kun ihmiset näkevät, miten hienoa suoluonto on ja millainen sen tuoksu on. Samalla voimme kannustaa ihmisiä vaikuttamaan, sillä jokainen voi auttaa omilla teoillaan.

Ilmastopäästöjen minimointi energiatehokkuuden kautta ohjaa kiinteistöalan toimijan Tallberg Konsernin toimintaa. Sen lisäksi yrityksessä tuetaan yleishyödyllistä toimintaa.

“Meille on tärkeää, että avustus oikeasti kohdistuu konkreettiseen tekemiseen”, toimitusjohtaja Martin Tallberg kertoo.

Tallbergin tuella on ennallistettu Ilomantsin alueella sijaitsevaa Iso Piitsonsuota ja Isovuoman aapasuota Muoniossa. Samalla on tutkittu, edistääkö rahkasammaleen siirtoistutus suon palautumista. Suon ennallistaminen on ilmasto- ja luontoteko.

“Me haluamme valita tukemiemme alojen parhaat yhteistyökumppanit ja tehdä heidän kanssaan pitkäaikaista yhteistyötä. Luonnonsuojeluliiton kanssa on ollut turvallinen olo, sillä tiedämme että yhteistyö sujuu”, hän sanoo.

Martin Tallberg kertoo, että tärkeää on myös saada ihmiset – ja myös henkilökunta – tietoisiksi ja osallistumaan hankkeisiin.

“On niin hienoa, kun ihmiset näkevät, miten hienoa suoluonto on ja millainen sen tuoksu on. Samalla voimme kannustaa ihmisiä vaikuttamaan, sillä jokainen voi auttaa omilla teoillaan.”

Luonnonsuojeluliiton kumppanit vuonna 2022

Luonnonsuojeluliiton kannatusyritykset 31.12.2022

1. Addnature
2. Arkkitehtiryhmä A6 Oy
3. Bikester
4. BIOTOP OY
5. Data&mie Oy
6. Certia Oy
7. Chindicom
8. Ekokampaamo-parturi Hiusmeri Ky
9. Espina Oy
10. Fiksukuluttaja.fi
11. Fenno Optical Oy
12. Foto Fennica Oy
13. GrassMark Oy
14. GreenBuild Oy
15. Gronlund Palvelut Oy
16. Hackberry Finland Oy
17. Hagson-Provitek Oy

18. Hiskinmäen eläinsairaala Oy
19. Juha Ikonen Digital Oy
20. Kassatieto
21. K-Supermarket Vääksy
22. KH-Partio Oy
23. Kir-Fix Oy
24. Eläinklinkka Norppa
25. Kotimaatutuksi.fi
26. Koli24.fi
27. Kotka Maretarium Oy
28. Kuusakoski Oy
29. LSS Long Special Services Ltd. Oy
30. Mainostalo Mainospuu Oy
31. More Joy Oy
32. Meribottles

33. Palokan apteekki
34. Nomad Cosmetics
35. Nordic Mobile Trust Oy
36. NorppaArt
37. OAC Finland Oy
38. Original Sokos Hotel Arina
39. Painava sana Oy
40. Panic Art Studios Oy
41. Pihailo Oy
42. Pure Waste Textiles Oy
43. Raisionkaaren Teollisuuspuisto Oy
44. Rebel Lifters Oy
45. RetkiRent
46. Roxeteer Media Oy
47. ShopAlike.fi
48. Skarppi Kirjoituspalvelut 

49. Sobat Oy
50. Suomalainen kirjakauppa
51. Suomen Kirjailijaliitto r.y. 
52. Telemast Nordic Oy
53. Teo-Pal Oy Ab 
54. Tesema Oy
55. Termex-Eriste Oy
56. The Nolla Company Oy
57. Treeline Outdoors
58. Tuike Finland Oy
59. Uniresta Oy
60. Untuvikkopuoti
61. Uula Color Oy
62. Vallilan Heili
63. Viher-Arkki
64. Visma Consulting Oy
65. WL-Done Oy

Vastuullista energiaa

EKOenergiaa kaikille kotitalouksista suuryrityksiin

“EKOenergia-ympäristömerkkimme on väline, joka auttaa kaikenkokoisia kuluttajia tekemään vastuullisemman valinnan ja nopeuttamaan energiamurrosta maailmanlaajuisesti.”

Steven Vanholme

ohjelmapäällikkö

EKOenergia-merkittyä energiaa on saatavilla kaikentyyppisille kuluttajille: kotitalouksista ja pk-yrityksistä Microsoftin kaltaisiin monikansallisiin suuryrityksiin. Vastuullisemmasta valinnastaan viestimiseen kuluttajat voivat käyttää kansainvälisesti tunnustettua logoamme. Tunnettuja suomalaisia käyttäjiä ovat mm. Olvi, 3 Kaveria ja Virta.

EKOenergia-merkityn energian käyttäjien ansiosta voimme rahoittaa uusiutuvan energian tuotantoa kehitysmaissa ja tukea maailmanlaajuisesti kampanjoita uusiutuvan energian edistämiseksi. Vuonna 2022 kertyneillä varoilla pystyimme rahoittamaan uusiutuvan energian hankkeita kehittyvissä maissa yhteensä 650 000 eurolla. Lisäksi tuimme uusiutuvan energian käyttöönottoa edistävää kampanjaa Ukrainassa 70 000 eurolla.

EKOenergia-ympäristömerkittyä sähköä jo 80 maassa
uutta asiakasta

Ympäristöopas yrityksille

Ekokompassi auttaa organisaatioita onnistumaan ympäristötyössään

“Haluamme olla yrityksen paras opas ympäristövaikutusten tunnistamiseen ja vähentämiseen”

Heidi Salonen

toimitusjohtaja

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä auttaa yrityksiä ja yhteisöjä tunnistamaan keskeiset ympäristövaikutuksensa ja toimimaan niiden vähentämiseksi. Jokainen organisaatio saa oppaakseen asiantuntijan, joka auttaa asettamaan tavoitteet ja luomaan käytännön toimenpiteet ympäristövaikutusten pienentämiseksi ja positiivisen kädenjäljen lisäämiseksi.

“Haluamme olla yrityksen paras opas ympäristövaikutusten tunnistamiseen ja vähentämiseen”, toimitusjohtaja Heidi Salonen summaa.

Ekokompassi jatkoi tasaista kasvuaan vuonna 2022, jolloin sekä asiakasmäärä että liikevaihto kasvoi noin neljänneksellä. Vuoden aikana 110 uutta organisaatiota ottivat Ekokompassin käyttöön ja kokonaisasiakasmäärä kohosi 459 asiakkaaseen. Tilikauden tulos oli 42 402 euroa ja kokonaisliikevaihto 698 522 euroa. Vuoden lopussa Ekokompassissa työskenteli kuusi henkilöä.

Ekokompassin kasvuun positiivisesti vaikuttavia tekijöitä vuonna 2022 olivat panostukset uusasiakashankintaan sekä yleisesti ympäristövastuun noste ja kasvavat vaateet yrityspuolella. Nykyisten asiakkaiden ympäristötyön tueksi tuotettiin hyödyllisiä sisältöjä, kuten asiantuntijawebinaareja ja vastuullisuusviestinnän lisäpalveluja, mikä on tukenut korkeaa asiakaspysyvyyttä.

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää ja -sertifikaattia hallinnoi Suomen luonnonsuojeluliiton Kinos Oy, joka perustettiin vuonna 2018.