Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hossan kansallispuiston met­säs­ty­soi­keuk­sia ei saa laajentaa ul­ko­paik­ka­kun­ta­lai­sil­le

Hossan kansallispuiston perustamista käsitellään parhaillaan eduskunnassa. Nyt maa- ja metsätalousvaliokunnan esitys metsästysoikeuksien huomattavasta laajentamisesta uhkaa pilata maailmallakin huomiota saaneen Hossan Suomi 100 -kansallispuistoesityksen, Suomen luonnonsuojeluliitto varoittaa.

Hossa
Kuva: Juho Holmi (Flickr / CC BY-ND 2.0)

Hallituksen varsinaisessa esityksessä Hossan kansallispuistoon tulisi kuntalaisten metsästysoikeus, mutta nyt maa- ja metsätalousvaliokunta esittää metsästyksen laajentamista kaikille ulkopaikkakuntalaisillekin. Esitys on karmea retkeilijöille.

”Jo hallituksen esityksessä Hossan metsästysoikeudet olivat hyvin laajat. Luontoa ja kansallispuistossa kävijöiden kaipaamaa luonnonrauhaa ei pidä vaarantaa sallimalla metsästys ulkopaikkakuntalaisille. Kansallispuistossa elävä teeri on arvokkaampi kuin ammuttu”, toteaa Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall.

Erämaisen luonnon puristaminen yhä ahtaammalle aiheuttaa ongelmia. Kansallispuiston ulkopuolelle jää monia nykyisillä valtion retkeilyalueilla ja Natura 2000 -rajauksessa olevia alueita.

”Valiokunnan mukaan erämaisia kohteita etsivät metsästäjät eivät enää juurikaan löydä sellaisia suojelualueiden ulkopuolelta. Johtopäätöksen pitäisi siis olla Kainuun erämaisten alueiden säilyttäminen, ei metsästyksen lisääminen retkeilijöiden suosimilla suojelualueilla”, sanoo Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

”On tärkeää, että ympäristövaliokunta ei heikennä esitystä hallituksen ehdotuksesta, vaan pikemminkin pohtii kuinka kansallispuiston ulkopuolelle jääneet alueet turvataan.”

Lisää aiheesta

Luonnonsuojeluliiton lausunto puiston rajauksesta

Lisätietoja

Paloma Hannonen, Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija p. 050 5323 219, paloma.hannonen(a)sll.fi

Metsästykseen liittyvissä kysymyksissä

Tapani Veistola, Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen

Jaa sosiaalisessa mediassa