Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to: Ahmojen tappaminen tuomioistuimeen

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri on valittanut hallinto-oikeudelle yhdestä Suomen riistakeskuksen helmikuun lopulla antamasta ahman tappoluvasta. Vaikka ahmat on jo nopeasti tapettu, on Luonnonsuojeluliiton mielestä tärkeää, että ahman metsästyksen laillisuudesta saadaan tuomioistuimen ratkaisu.

Ahma. Kuva: Jenna Määränen / Flickr, BY-NC-ND 2.0
Ahma. Kuva: Jenna Määränen / Flickr, BY-NC-ND 2.0

Ahma rauhoitettiin Suomessa vuonna 1982. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa oli vuonna 2016 noin 220–250 ahmaa. Laji arvioitiin vuonna 2015 maassamme erittäin uhanalaiseksi.

Tänä vuonna maa- ja metsätalousministeriö antoi ensimmäistä kertaa 35 vuoteen ahmalle kahdeksan poikkeusluvan kiintiön. Suomen riistakeskus myönsi kaikki mahdolliset kahdeksan tappolupaa. Luvilla myös tapettiin nopeasti kaikki kahdeksan ahmaa, joista kaksi oli naaraita.

Luonnonsuojeluliiton valitus hallinto-oikeudelle koskee Enontekiön Tarvantovaaran erämaan ja Käsivarren erämaan Natura-alueille myönnettyjä tappolupia. Metsästyksissä käytettiin apuna kymmentä moottorikelkkaa ja helikopteria.

Lisäksi ahmoja tapettiin muun muassa Inarissa Vätsärin erämaa-alueella ja Sodankylässä Vuotson Pomokairassa. Luonnonsuojeluliiton mielestä myös näiden ahmojen tappaminen oli väärin.

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri on nyt hakenut kahteen tappolupaan muutosta hallinto-oikeudesta, jotta pyynnin laillisuudesta saataisiin ennakkoratkaisu.

Ahman metsästykseen on suhtauduttava äärimmäisellä varovaisuudella, koska kyse on erittäin uhanalaisesta ja pitkään täysin rauhoitettuna olleesta lajista”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristölakimies Pasi Kallio.

Ahman tappamiseen myönnettävien poikkeuslupien edellytysten oikeudellisessa arvioinnissa on samasta syystä noudatettava varovaisuusperiaatetta ja pidättäydyttävä metsästyksestä kokonaan, ellei ole varmuutta siitä, ettei metsästys vaikuta haitallisesti ahman suojelutilanteeseen tai sen elinympäristöön.”

Luonnonsuojeluliiton Lapin piirin mielestä ahman metsästykseen oikeuttavan poikkeusluvan oikeudelliset edellytykset eivät ahman kohdalla täyttyneet miltään osin. Ahman suojelutaso ei ole suotuisa, tappamiselle olisi ollut muita ratkaisuja eikä porotaloudelle aiheutuneita vahinkoja yksilöity ja varmistettu riittävästi.

Erityisen merkittävää on se, että poikkeuslupa kohdistui Natura 2000 -alueelle. Ahma on luontodirektiivin liitteessä II tarkoitettu ensisijaisesti suojeltava laji, joille on osoitettava suojelualueita. Ahma on myös päätöksessä mainittujen Natura-alueiden yksi suojeluperuste.

Lisää aiheesta

Suomen luonnonsuojeluliiton, WWF Suomen, ja Animalian tiedote ahman metsästyksestä (10.2.2017):

Lisätiedot

Tarja Pasma, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri, p. 040 823 2443, lappi@sll.fi
Päivi Lundvall, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 040 184 3636
Pasi Kallio, ympäristölakimies, Suomen luonnonsuojeluliitto, p 040 671 9555

Jaa sosiaalisessa mediassa