Maakotka palaamassa eteläiseen Suomeen – tekopesät auttavat kuningaspareja

Tiedotteet

Maakotkille rakennetut tekopesät ovat osoittautumassa menestykseksi, kun uhanalaisen lajin leviämistä takaisin eteläiseen Suomeen pyritään auttamaan. Tänä vuonna jo kolmessa tekopesässä havaittiin pesintä tai sen yritys. Lintujen kuningasta on vainottu aiemmin kautta maan.

Maakotkan poikanen.

Suomen luonnonsuojeluliiton SuoMaa -hankkeessa tekopesiä on rakennettu Suomenselän ja Maanselän alueelle. Yhteensä kolme poikasta syntyi jo Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla olleissa pesissä. Poikaset myös rengastettiin. Lisäksi Etelä-Pohjanmaalla nuori pari rakensi jo pesää, mutta munintaa ei vielä tapahtunut. Maakotka aloittaa pesintänsä yleensä noin neljä- tai viisivuotiaana.

SuoMaa -hankkeen tekopesien rakennusta johtanut Risto Sulkava on iloinen menestyksestä.

”Teimme 50 tekopesää maakotkan levinnäisyyden etelärajalle ja nyt niistä on jo kolme asuttua. Tällä vauhdilla pesiä on pian kymmenen. Tilanteeseen voi olla todella tyytyväinen”, Sulkava sanoo.

Mitä etelämmäksi Suomessa tullaan, sen turvallisempaa se on edelleenkin jonkin verran vainotulle maakotkalle. Salametsästystä esiintyy vielä Väli-Suomessakin, poronhoitoalueen eteläpuolella. Maakotkalle pesiminen Suomessa on kuitenkin keskimäärin turvallisempaa kuin aiempina vuosikymmeninä ja kanta on hiljalleen kasvava. Pesimäkannaksi arvioitiin viime vuonna Suomessa 337–451 paria.

”Maakotkan levittäytyessä eteläiseen Suomeeen se saattaa myös oppia, että ihmistä ei tarvitse pelätä niin paljon kuin aiemmin. Tähän koko SuoMaa -hankekin pyrkii maakotkan osalta”, Sulkava kertoo.

Lisätietoja:

Risto Sulkava, FT, puh. 040-5456472

Maakotkan pesäkamera

Suomen luonnonsuojeluliiton SuoMaa -hanke:
www.sll.fi/suomaa

SuoMaan maakotkat:
www.sll.fi/mita-me-teemme/suot/suomaa/esimerkkilajit/suomaanmaakotkat

Ohessa kuva vuonna 2017 SuoMaa -alueella syntyneestä maakotkan poikasesta. Kuvaaja: Risto Sulkava.

Ajankohtaista