Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton lausunto komission ehdotuksesta Itämeren ka­las­tus­mah­dol­li­suuk­sis­ta vuodelle 2018

Jatkokertomuksessa Itämeren kalastuskiintiöistä 2018 on komission esityksen kommentoinnin vuoro. SLL tuki ankeriaan rauhoitusta mutta antaisi ottaa Pohjanlahdella silakkaa komissiota enemmän sekä läntistä turskaa ja lohta komissiota vähemmän. Seuraava vaihe EU-kalastusjaosto keskiviikkona, SLL paikalla.

Maa- ja metsätalousministeriölle

Viitaten lausuntopyyntöönne 30.8.2017 Dnro MMM2017-00535

Luonnonsuojeluliiton lausunto komission ehdotuksesta Itämeren kalastusmahdollisuuksista vuodelle 2018

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa.

Ankerias

Komission ehdotuksen paras uutuus on esitys ankeriaan rauhoittamisesta Itämerellä. Laji on kansainvälisesti äärimmäisen uhanalainen (CR). Ankeriaalle tarvitaan kansainvälisiä toimia, koska pelkät kansalliset toimet eivät riitä muuttavan lajin suojelussa. Kalastuspolitiikka on hyvä mekanismi pistää toimeen muiden kansainvälisten sopimusten tarvitsemia toimia käytännössä. Ankerias on kaupallisesti kalastettava laji, jolla CFP on voimassa. ICESin tieteellinen neuvo asiassa on selvä. Itämereltä on hyvä aloittaa, koska siellä tapahtuva ankeriaan pyynti on kansainvälisesti suurta. Nykyisen ankeriasta koskevan EU-säädöksen mukaiset kansalliset hoitosuunnitelmat eivät ole onnistuneet turvaamaan lajia. Tietoa lajin kriittisestä tilanteesta on tarpeeksi, eikä varovaisuusperiaatteen mukaan toimia tule viivyttää enemmän tiedonkeruun varjolla. – Lisäksi Suomessa tarvitaan myös kotimaisia kansallisia toimia sisävesien ja kalateiden suhteen, mutta se on toinen tarina.

Silakka

Silakkakiintiöissä on hyviä osia, mutta Pohjanlahden silakkaa voisi pyytää komission esitystä enemmän. Palataan asiaan EU-jaostossa tarkemmin.

Turska

Itäisen turskakannan kiintiön leikkaus on oikein. Kuitenkin läntisenkin turskakannan tilanne on niin huono, että senkin kiintiötä tulisi leikata voimakkaasti.

Lohi

Lohikiintiöiden nosto on erittäin vastustettava ajatus.

Huomattakoon, että tämän vuoden lohennousu Tornionjokeen romahti viime vuodesta alle puoleen: https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/kalat-ja-kalatalous/kalavarat/lohi/tornion-ja-simojoen-nousulohiseuranta/

Suomen kannoissa tulee ottaa huomioon myös Suomen lohi- ja meritaimenstrategia sekä varovaisuusperiaate.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola at sll.fi

EU-17 -jaoston jäsenenä toimeksi saaneena

Tapani Veistola

erityisasiantuntija

Jaa sosiaalisessa mediassa