Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton lausunto asetuksesta vesialueelle sijoitettavista johdoista

Oikeusministeriö on pyytänyt lausuntoa otsikossa mainitusta esityksestä. Kiitämme mahdollisuudesta lausua näkemyksemme ja toteamme lausuntonamme seuraavaa:

Asetusteksti on tiivis, mutta taustamuisto varsin laaja. Muistiossa esitettyjä seikkoja ja yksityiskohtia tulisi siirtää myös asetuksen tekstiin. Muussa tapauksessa on vaara, että ilmoittaja ei ymmärrä velvoitteiden laajuutta riittävän hyvin.

Asetuksen 2.2 §:ssä säädettäisiin ilmoitukseen sisällytettävistä täydentävistä tiedoista. Asetuksessa käytetään muotoa ”tarpeellisessa määrin” ja muistion mukaan 2 momentissa tarkoitettujen tietojen seikkaperäisyys määräytyy hankkeen ja sijoituspaikan erityispiirteiden perusteella. Tätä tulisi asetuksessa täsmentää, jotta säännös ei jätä liikaa tulkinnanvaraa ilmoitusvelvollisuuden laajuudesta ja vaadittavista tiedoista.

Kohdassa 3 edellytetään tietoja sijoituspaikalla olevista luonnonsuojelulain (1096/1996) nojalla perustetuista luonnonsuojelualueista sekä suojelluista kohteista. Tätä tulisi täsmentää siten, että pykälässä huomioidaan luonnonsuojelun kannalta kaikki Natura 2000 -alueet, ei vain luonnonsuojelulailla suojellut luonnonsuojelualueet. Tulisi myös huolehtia siitä, että selvitettävien asioiden lista on selkeä ja kattaa kaikki lajit. Esimerkiksi vuollejokisimpukka on asetuksessa tarkoitettujen hankkeiden kannalta keskeinen selvitettävä luontoarvo.

Pykälän 3 momentissa edellytetään, että sijoitettaessa johto puroon on hankkeesta vastaavan sisällytettävä ilmoitukseen arvio uoman luonnontilaisuudesta. Tätä velvollisuutta tulisi myös avata ja täsmentää, sillä puron luonnontilaisuus on vaikeasti määriteltävissä. Pykälässä olisi myös selkeyden vuoksi hyvä mainita luonnontilaisuuden kytkeytyvän vesilain edellyttämään lupaan, koska kuten muistiossa todetaan, luonnontilaisuuden vaarantuminen on yksi vesilain 3 luvun 2 §:n nojalla luvanvaraisuuden synnyttävä tekijä. Natura 2000 -alueiden osalta asetuksessa olisi hyvä myös mainita luonnonsuojelulain 65 b §:n ilmoitusvelvollisuus, jotta toteuttaja tunnistaa laissa asetetut velvoitteet.

Lisätietoja:

– ympäristöjuristi Pasi Kallio pasi.kallio at sll.fi, 040 6719555

– erityisasiantuntija Tapani Veistola tapani.veistola at sll.fi, 0400 615530

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Toimeksi saaneena

Pasi Kallio

ympäristöjuristi

Jaa sosiaalisessa mediassa