Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton kirjalliset kommentit CAPista ja glyfosaatista

Viitaten EU-maatalousjaoston kokoukseen tänään

Koska tänään varahenkilöni on sairastanut, tässä lyhyet kommentit jaoston asioihin kirjallisesti – siinäkin mielessä, että nämä prosessit jatkuvat vielä monta kierrosta.

1) CAP ja suorat tuet
– Yleisesti ottaen olisi toki tärkeää suunnata tukia suorista tuista ympäristötukiin ja luonnonhaittakorvauksesta vastaavasti tehokkaampiin ja tuloksellisempiin ympäristötoimiin.
– Erityisesti korostaisin, että koko EU:n kattavaa turvaverkkoa ympäristöllisille vähimmäisvaatimuksille (esim. täydentävissä ehdoissa) tarvitaan jatkossakin, siksi harkintaanne: ”Suorien tukien ympäristöllisen painotuksen voisi Suomen näkökulmasta toteuttaa nykyistä laajemmalla valikoimalla PAKOLLISIA ja vaihtoehtoisia ympäristötoimia.”
– Samasta asiasta on tekstiä pari kappaletta myöhemmin ja sinne olisi hyvä saada tarkennus: ”…korvattaisiin kokonaisuudella, jossa olisivat KAIKILLE PAKOLLISET vaatimukset tulotuille ja vapaaehtoisille lisätoimenpiteille” Toki jäsenmaat voisivat mielestäni tehdä täydentäviä ehtoja yms. lisää myös kansallisesti.

2) Glyfosaatti
– Yleisesti ottaen tällaisista aineista pitäisi päästä eroon ja kehittää myrkyttömiä viljelymenetelmiä.
– Olisi hyvä, jos Suomen kannassa voitaisiin yleisesti pitää myös pitää ympäristön, luonnon ja ruokaketjun kemikalisoitumisen vähentämistä tärkeänä tavoitteena.
– Se että Komissio tekee tutkimusten julkisuuden parantaiseksi lainsäädäntöaloitteen on hyväksi.

Yhteistyöterveisin, talvimyrskystä Jurmon lintuasemalta

EU-jaoston jäsenenä toimeksi saaneena

Tapani Veistola
erityisasiantuntija

Jaa sosiaalisessa mediassa