Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorppa le­vit­täy­ty­mäs­sä uusille alueille – verkkokalastus ja löysät katiskat edelleen uhkana

Verkkokalastus on kielletty Saimaan keskeisimmillä norppavesillä 15.4.–30.6. Kiellolla vähennetään vieroitusiässä olevien nuorten kuuttien kuolemia kalanpyydyksiin. Se ei kuitenkaan koske muikkuverkkoja, vaikka ne ovatkin norpalle vaarallisia.

Saimaannorppa lepokivellä. Kuva: Markus Sirkka
Kuva: Markus Sirkka

”Erityisesti norpan levinneisyyden reuna-alueilla suojelutoimia pitää tehostaa, jotta norppa pystyy levittäytymään uusille alueille. Nykyiset kalastusrajoitukset eivät ole riittäviä”, Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen korostaa.

Ennen nykyisen laajuisia kalastusrajoituksia jopa puolet syntyneistä kuuteista kuoli kalaverkkoihin. Nyt kuolemien määrä on pienentynyt, mutta kalanpyydyksiin menehtyy edelleen vuosittain useita norppia. Kaikkia tapauksia ei edes tiedetä, sillä Metsähallituksen mukaan vain noin 40 prosenttia norppakuolemista tulee tietoon.

Tavoitteena saimaannorpan suojelussa on suotuisan suojelun taso, mistä ollaan vielä kaukana. Välitavoitteeksi asetettu 400 norpan talvikanta tavoitetaan todennäköisesti pian. Se osoittaa, että norpansuojelutoimet tuottavat tuloksia. Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen.

Muikkuverkot eivät ole vaarattomia norpalle

Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattorin Kaarina Tiaisen mukaan alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkot tulisi palauttaa osaksi keväistä verkkokalastuskieltoa, jossa ne olivat mukana aina vuoteen 2016 asti.

Muikkua kalastetaan verkoilla heinäkuusta alkaen. Pyynti painottuu syyskesälle. Muikkuverkkojen salliminen kuitenkin vaikeuttaa keväistä kalastuksenvalvontaa ja luo mielikuvaa muikkuverkkojen vaarattomuudesta norpalle.

”Muikkuverkkoihin on vuosien saatossa kuollut vähemmän norppia kuin muihin verkkoihin, mutta eivät ne norppaturvallisia kalanpyydyksiä ole. On surullista, että asialta suljetaan silmät”, Tiainen huomauttaa.

Rajoitusalueella on ympärivuotisesti kielletty käyttämästä muun muassa riimu- ja vahvalankaisia verkkoja sekä löysänieluisia katiskoja ja mertoja. Tarkemmat tiedot kalastusrajoitusalueista ja ympärivuotisista rajoituksista löytyvät maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta.

Ilmaisia nielurajoittimia on saatavilla Saimaan alueen myymälöissä

Saimaan yli 400 000 vapaa-ajankalastajaa ovat tärkeässä roolissa norpan tulevaisuuden kannalta. Yksi vaihtoehto on siirtyä verkkokalastuksesta katiskakalastukseen. Tällöin on muistettava, että katiskan nielu ei saa levitä yli 15cm. Luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia norppaturvallisia kalastusmenetelmiä käyttäviä.

Markkinoilla on saatavilla rakenteeltaan valmiiksi norppaturvallisia katiskoja. Myös perinteisistä löysänieluisista katiskoista voi tehdä norppaturvallisia asentamalla niihin nielurajoittimen, joita Luonnonsuojeluliitto jakaa ilmaiseksi ennalta-ilmoitetuissa Saimaan alueen myymälöissä.

Nielurajoitin on harjateräksestä tehty vahvike, joka pujotetaan katiskan nielun ympärille ja kiinnitetään esimerkiksi nippusiteillä tai rautalangalla. Luonnonsuojeluliitto on jakanut vuonna 2012 alkaneen Kalasta oikein katiskalla -kampanjan aikana jo yli 15 000 nielurajoitinta. Norpille vaaralliset löysänieluiset katiskat ovatkin vähentyneet Saimaan norppa-alueilla huomattavasti.

 

Lisätietoja:

Kaarina Tiainen, saimaannorppakoordinaattori, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi
Antti Franssila, norppatiedottaja, p. 044 238 8457, antti.franssila@sll.fi

Nielurajoittimien jakelupaikat Saimaan alueella vuonna 2018:
https://www.sll.fi/mita-me-teemme/lajit/saimaannorppa/nielurajoittimien-jakelupaikat
Lisätietoja kalastusrajoituksista (maa- ja metsätalousministeriö): http://mmm.fi/saimaannorppa

Jaa sosiaalisessa mediassa