Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Uuden pääs­tö­kat­to­di­rek­tii­vin kansalliseen toimeenpanoon liittyvät sään­nös­muu­tok­set (ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­lain ja – asetuksen muutos)

Suomen luonnonsuojeluliitto

Lausunto

Asia: VN/1192/2018; YM008:00/2018

Uuden päästökattodirektiivin kansalliseen toimeenpanoon liittyvät säännösmuutokset (ympäristönsuojelulain ja – asetuksen muutos)

Lausunnonantajan lausunto

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa.

Esitys on direktiivin kansallista teknistä toimeenpanoa. Asia on tärkeä, koska Suomen ilmansuojelussa tarvitaan lisätoimia varsinkin ammoniakki- ja pienhiukkaspäästöjen torjumiseksi.

Erityisen tehokkaasti ammoniakkipäästöjä voitaisiin vähentää tiukentamalla turkistarhojen ja muiden eläinsuojien ympäristölupia. Asiaan liittyy myös se, että parhaillaan sikaloilla ja kanaloilla uusitaan ympäristölupia BREF:n muutoksen vuoksi. Suomi on ylittänyt jatkuvasti NH3-päästökaton ja eläinsuojat ovat merkittäviä päästölähteitä. Ympäristölupien uusinta on hidasta ja mikäli nyt myönnetään löysiä ympäristölupia, NH3:n päästökatto tulee ylittymään myös uudella kaudella. Ministeriön tulee antaa ohje, että ympäristöluvissa pitäisi jo nyt olla erityisen tarkkana ja tiukkana NH3-päästörajojen kanssa.

Pienhiukkaset tulee ottaa huomioon myös turvetuotannossa ja turpeen käytössä pyrkimällä korvaamaan turve eri käyttötarkoituksissaan muilla materiaaleilla. Tämä asia tulee ottaa huomioon myös valmisteilla olevan hevosenlannan polton säädösmuutoksessa.

Puun pienpolton menetelmiä, ohjeistusta ja kansalaisten neuvontaa parhaiden laitteiden ja polttotapojen käyttöönottamiseksi kannattaa kehittää.

Lopuksi Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että kaikkia direktiivin joustomahdollisuuksia ei ole tarpeen kansallisesti käyttää.

Lausunnon valmisteluun ovat osallistuneet Sirkku Manninen, Pertti Sundqvist ja Tapani Veistola.

Jaa sosiaalisessa mediassa