Harkitusti villi piha on siilin paratiisi
–
Liiaksi siistityt pihat ovat yksi syy siilien lukumäärän vähenemiseen. Huolettomampi pihanhoito auttaa siiliä ja pihan muita vierailijoita, ja rentouttaa asujaakin.
Siili viihtyy ihmisen muokkaamissa ympäristöissä: pihoilla ja puistoissa. Siili onkin kärsinyt nykyisestä ahtaasta rakentamisesta, katetuista pihoista, hyönteismyrkyistä, vilkastuneesta liikenteestä – ja liian hoidetuista pihoista. Lehtikomposti, risukasat, halkopinot ja lautakasat tarjoavat piilopaikkoja niin siilille kuin sen pääasialliselle ravinnolle, hyönteisille. Lyhyeksi trimmatun nurmikon sijaan siili ilahtuu niitystä, jossa kuhisee runsas selkärangattomien valikoima.
Luonnollinen tuholaistorjuja
Puutarhurille siili on mieluinen vieras, sillä siilit popsivat runsain mitoin tuhohyönteisiä ja niiden toukkia. Aikuinen siili syö noin 70 grammaa hyönteisiä vuorokaudessa. Toisin kuin usein luullaan, etanoiden ja kotiloiden torjujina siilit eivät silti ole huippuluokkaa. Siilien luontaisesta ravinnosta vain kymmenesosa koostuu etanoista ja kotiloista. Pääasiassa ne pistävät poskeensa kovakuoriaisia ja toukkia.
Jätä lehtikasa, pelasta siili
Siistit pihat vaikeuttavat siilien selviytymistä talvesta, sillä siili tarvitsee talvipesäänsä rakennusainesta ja suojaisan paikan, vaikkapa lehtikasan, pensaan tai puunrungon alta. Turvallisista talvipesäpaikoista on pula, sillä jopa puolet siileistä kuolee horrosjakson aikana. Siiliä voikin auttaa jättämällä syksyiset lehtikasat keräämättä. Siilille voi jättää myös ruokaa tai jopa askarrella talvipesän.
Pihatöiden paiskimisen sijaan on siis luonnonsuojeluteko ottaa rennosti, antaa lehtien ja risujen kasaantua ja rauhassa tarkkailla, millaista elämää puutarhasi pitääkään yllä.
Muita tapoja auttaa siiliä: nikkaroi siilille talvipesä
Lue myös: