Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Valkoposkihanhen metsästyksen kan­sa­lais­aloit­tees­ta

Kansalaisaloite valkoposkihanhen metsästyksestä vahentui jo ennen sen käsittelyä eduskunnassa. Sillä välin tehtiin monipuolisempi toimenpideohjelma, jonka toteutuskin on jo pitkällä.

Valkoposkihanhi
Valkoposkihanhia pesii Etelä-Suomessa ja niitä muuttaa maamme läpi tundralle. TVe/SLL

KAA 3/2020 vp.
Puheenjohtaja Harri Hölttä & suojelupäällikkö Tapani Veistola
Suomen luonnonsuojeluliitto ry
Kirjallinen asiantuntijalausunto
MmV 13.4.2021

KAA 3/2020 vp Valkoposkihanhen metsästyksen salliminen

Toukokuussa 2020 avattu kansalaisaloite on vanhentunut, sillä ratkaisuja aloitteessa esitettyihin ongelmakohtiin etsinyt “Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen ja haittojen vähentäminen” -työryhmäraportti julkaistiin elokuussa 2020. Nyt kannattaa toteuttaa rauhassa sen lukuisia toimenpiteitä ja seurata miten ne toimivat.

Mitä valkoposkihanhien karkoittamiseen ampumalla tulee, Varsinais-Suomen ELY ryhtyi myöntämään jo viime vuonna vahinkoperusteisia poikkeuslupia ja lisää on tulossa. Viime syksynä annetut päätökset ovat kaksivuotisia. Vaikka lupia annettiin viime vuonna useiden tuhansien hanhiyksilöiden ampumiseen, lintuja ammuttiin vain muutamia satoja. Karkottaminen pelloilta olikin lupien päätavoite.

Poikkeuslupamenettely on nyt ainoa mahdollinen, koska laji ei ole lintudirektiivin II-liitteen metsästettävien lajien joukossa. Valiokunnan julkisessa kuulemisessa MMM:n esittämä laajojen alueellisten poikkeuslupien mahdollistaminen luonnonsuojelulaissa ei ole toteuttamiskelpoinen. Se on ristiriidassa lintudirektiivin ja sen oikeuskäytännön tarkkarajaisuusvaatimusten kanssa.

Lisäksi monien muidenkin valkoposkihanhityöryhmän esitysten toteutus on jo käynnissä. Vahinkojen korvauskäytäntö on luotu ja käytössä. Sitä entisestään tukeva luonnonsuojelulain muutos on tulossa eduskuntaan lähiviikkoina.

Myös karkoittamista viljelypelloilta tukeva lintupeltokokeilu on alkamassa. Näin tulevaan CAP:iin voidaan rakentaa viljelijöitä houkutteleva, toimiva ja tehokkaasti kohdistettu hanhipeltotoimenpide.

YM:n julkisessa kuulemisessa tekemä esitys lajin siirtämisestä metsästyslakiin siirtäisi lajin poikkeuslupien työn ja korvaukset MMM:n hallinnonalalle. Kuitenkin koska tuoreen suunnitelman toimeenpano on vasta alkanut ja menossa, lainsäädännön ja hallinnon muutokset ovat nyt mielestämme ennenaikaisia.

Yhteenveto

Meneillään on monia uudistuksia, jotka tekevät laajemman reagoinnin aloitteen vuoksi tarpeettomaksi. Valkoposkihanhiryhmän esitysten toimeenpanolle kannattaa antaa nyt työrauha.

Lisätietoja

• Puheenjohtaja Harri Hölttä, puhelin 040 722 9224, harri.holtta a sll.fi
• Suojelupäällikkö Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola a sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa