Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton kommentit suden kan­nan­hoi­dol­li­seen metsästykseen

Liitto luetteli suden metsästyksen uudelle kokeilulle monia reunaehtoja, kuten kannan suotuisa suojelun taso kaikilla kriteereillä, ympäristöjärjestöjen kuuleminen ja metsästäjien koulutus.

Kuvassa yksinäinen susi seisoo niityllä kesällä. Taustalla näkyy metsää.
Susi. Kuva: Lasse Kurkela.

14.5.2021

Maa- ja metsätalousministeriölle

Viitaten kommenttipyyntöönne 20.4.2021 Dnro VN/13837/2019 ja VN/13837/2019-MMM-27

Luonnonsuojeluliiton kommentit suden kannanhoidolliseen metsästykseen

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää kommenttipyynnöstä.

Luonnonsuojeluliitto on ollut mukana valmistelutyöryhmässä vaikuttamassa kannanhoidollisen metsästyksen periaatteisiin. Sen sijaan alueellisissa riistaneuvostoissa ei toistaiseksi ole ympäristöjärjestöjä.

Luonnonsuojeluliitto pitää suden kannanhoidollisen metsästyksen valmistelua laadukkaana ja perusteellisena, jossa on kattavasti kuultu suteen liittyviä eri intressiryhmiä.

Kokeilun reunaehdot

Luonnonsuojeluliitto korostaa, että kannanhoidollista metsästyskokeilua ei tule aloittaa ennen kuin metsästykselle on saatu yleisesti hyväksytyt perusteet sekä susikanta on määrällisesti, alueellisesti ja geneettisesti suotuisalla suojelutasolla. Kannan suuruuden lisäksi on otettava huomioon susikannan maantieteellinen kattavuus, jota tulee parantaa varsinkin sisä-Suomen osalta.

Kannanhoidollinen metsästys ei saa vaarantaa suden suotuisaa suojelutasoa vaan se on yksi keino vähentää suden laitonta tappamista, ehkäistä susikonflikteja, vähentää ja ehkäistä vahinkoja sekä lisätä suden hyväksyttävyyttä paikallisten ihmisten keskuudessa. Alueellisissa riistaneuvostoissa ei ole ympäristöjärjestöjä, mikä on selkeä puute niiden toiminnassa. Susiasioita käsiteltäessä tulisi kuulla myös paikallisia ympäristöjärjestöjä.

VE1:n riski on, että alfan tai alfojen ampumiseen kasvaa tahattomasti tai tahallisesti. Tämä pitää ottaa Luken riskiarviossa huomioon riittävällä kertoimella ja lupia myönnettäessä. Suden kannanhoidollinen metsästys ei saa vaarantaa suden suotuisaa suojelutasoa heikentämällä susilaumojen lisääntymiskykyä.

LCIEn raportti on konsulttityö, ja sen merkitys oikeuslähteenä on varsin toissijainen.

Kaikkien sudenmetsästykseen osallistuvien tulee käydä läpi koulutus, jossa käydään tarkasti läpi kannanhoidollisen metsästyksen periaatteet, tavoitteet ja säännöt. Näin pyritään välttämään aikaisemmin sudenmetsästykseen liittyviä väärinkäytöksiä, josta pahimmillaan on seurannut susikannan romahdus.

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Harri Hölttä Tapani Veistola

puheenjohtaja suojelupäällikkö

Jaa sosiaalisessa mediassa