Ilmastolain uudistuksessa lakiin on kirjattava vuosiluvut ja tavoitteet päästövähennyksille ja hiilinieluille
–
Tänään lausunnolle lähtenyt ilmastolain uudistus on yksi tämän hallituksen tärkeimmistä keinoista torjua ilmaston kuumenemista. Tänä kesänä on nähty sekä kotimaassa että maailmalla vakavia merkkejä ilmastokriisin vaikutuksista, eikä ilmastolain uudistusta voida enää viivyttää.
Luonnonsuojeluliiton mielestä ilmastolain luonnos on oikeansuuntainen mutta riittämätön. Liiton mielestä ilmastolakiin on tärkeää saada hiilibudjetit ja sitovat päästövähennystavoitteet eri sektoreille ja tavoitteiden on oltava 1,5 asteen polun mukaiset. Ilmastopaneelin arvion mukaan tämä tarkoittaa, että päästövähennysten on oltava vähintään 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
“On hyvä, että lakiesitykseen on kirjattu hiilineutraalisuustavoite vuonna 2035 ja hiilinegatiivisuus sen jälkeen. On hyvä, että lakiesityksessä on myös sitovat päästövähennystavoitteet vuosille 2030, 2040 ja 2050. Vuonna 2050 Suomen päästöjen tulee olla merkittävästi pienemmät kuin hiilinielut”, toteaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Liisa Toopakka.
Lisäksi avoimuutta ja tiedonjakoa ilmastokriisistä on lisättävä. Tämä tarkoittaa ainakin kattavaa ilmastovuosikertomusta. Jotta ilmastotoimilla olisi kansalaisten hyväksyntä, kansalaisia on myös osallistettava ja järjestöille on annettava valitusoikeus.
Ilmastolakiin on saatava mahdollisimman paljon konkretiaa. Esimerkiksi hiilinieluille on asetettava tavoite vuodelle 2030. Ilmastolain tavoitteiden täytyy myös näkyä selkeinä velvoitteina erityisesti ympäristölainsäädännössä. Tavoitteiden on ohjattava lupaehtoja ja muita ohjauskeinoja. On hyvä, että kuntien velvollisuutta edistää lain mukaisia ilmastotavoitteita vahvistetaan.
“On hyvä, että maankäyttösektori ollaan ottamassa mukaan ilmastolain piiriin. Ilmastolain tulisi ohjata myös päästökauppasektoria ja energia- ja ilmastostrategiaa.“
Jotta ilmastokriisin torjunta pohjaisi ensisijaisesti tutkitulle tiedolle, Ilmastopaneelin roolia on vahvistettava. Riippumattoman ilmastopaneelin tulee toimia hallitusta ohjeistavana elimenä, joka arvioi ilmastopolitiikan ja lainsäädännön kehitystä, toimeenpanoa ja riittävyyttä suhteessa 1,5 asteen tavoitteeseen tieteelliseen tietoon perustuen.
Lue lisää:
Luonnonsuojeluliiton esitykset ilmastolakiin 10.12.2021
Lisätietoja:
Liisa Toopakka, suojeluasiantuntija, puh 040 5042 989, liisa.toopakka@sll.fi
Tapani Veistola, ympäristöpäällikkö, puh. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi
Lisätietoja
Monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka
- +358 40 504 2989
- liisa.toopakka(a)sll.fi