Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lausunto luonnoksesta Manner-Suomen ve­si­vil­je­ly­stra­te­giak­si 2030

Maa- ja metsätalousministeriön valtavat vesiviljelyn kasvutavoitteet eivät mahdu kestävyyden rajoihin.

23.1.2022

Asia: VN/29942/2021

Lausunto luonnoksesta Manner-Suomen vesiviljelystrategiaksi 2030

 

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää strategian suurimpana ongelmana sitä, että sen kasvutavoitteet ovat epärealistisia ympäristön huonon tilan takia.

Sijainninohjaussuunnitelma tulee toki päivittää mm. VELMU-tietojen perusteella ja niitä tarvittaessa täydentämällä. Tärkein vaihe on kuitenkin ympäristöluvitus. Sen ympäristötavoitteista ei valitettavasti voida tinkiä yhden toimialan iloksi.

Tässä suhteessa olennaista on, että Itämeren tila ei ole hyvä ja ilmastonmuutos heikentää sitä entisestään. Kenelläkään ei ole oikeutta lisätä Itämeren ravinnekuormaa grammaakaan. Nykyistenkin laitosten pitäisi vähentää päästöjään, vaikka tuotantomäärän lisääminen esim. tehokkaammalla rehun käytöllä olisi teoriassa mahdollista. Näistä syistä uusia sijainninohjauksessa uusia sijoituspaikkoja ei kannata etsiä enää mereltä.

Parhaat tulevaisuuden mahdollisuudet ovat suljetun kierron ja kiertovesilaitoksissa. Myös pienimuotoista tuotantoa esim. maatiloilla voisi kehittää (aquaponics ym. symbioosit). Myös levien ja simpukoiden viljelyä kannattaa tutkia.

Kirjolohi on yksi maailman haitallisimmista vieraslajeista. Ilmastonmuutoksen takia se voi pärjätä meidänkin vesissämme entistä paremmin. Vaikka kirjolohista tehtäisiin lisääntymiskyvyttömiä, ne ovat petokaloja ja voivat pöllyttää taimenien kutusoraikkoja. Kirjolohesta tulee päästä eroon mahdollisimman pian ainakin kohteilla, joista niitä voi päästä karkuun luontoon.

Kalastuksemme suurimmat toiveet kohdistuvat silakkaan. Silakka kannattaa syödä silakkana eikä kirjolohen ”itämerirehunkaan” kautta.

Vesiviljelyssä korostuvat yhä enemmän myös kalojen hyvinvointi ja terveys. Ne vaikuttavat myös laatuun.

Suomenkin vesiviljely on aika kehittää luomu- ja ASC-tasolle.

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Toimeksi saaneena

Tapani Veistola
va. toiminnanjohtaja

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa