Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Järjestöjen kirje KAISU-neu­vot­te­lui­hin

Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja WWF Suomi haluavat tällä kirjeellä muistuttaa hallituksen viime syksyn niin sanotusta perälautakirjauksesta ja esittää ehdotuksia siitä, miten hallitus voisi koostaa KAISU-toimenpidepaketin, joka varmistaa tarvittavien päästövähennysten toteutumisen taakanjakosektorilla.

Lähetimme ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän jäsenille kirjeen, jossa kerromme kärkemme Keskipitkän aikavälin ilmastopoliittisen suunnitelman (KAISU)  tarvittaviksi lisätoimenpiteiksi.

Hallitus on luvannut, että taakanjakosektorin osalta uusi KAISU-suunnitelma varmistaa hallituksen ilmastopoliittisten tavoitteiden toteutumisen.

Tutkimuslaitosten riippumattomien arvioiden mukaan KAISU-luonnoksen toimet eivät kuitenkaan vielä riitä. Tutkimuslaitokset korostivat LULUCF-joustoon luottamisen riskejä ja ohjauskeinojen puutteellisuutta. Ne myös kyseenalaistivat kuntien ja kuluttajien toimien lisäisyyden. Jotta päästövähennykset toteutuvat riittävällä varmuudella, tarvitaan Ilmastopaneelin ja Syken mukaan vähintään 1 Mt lisää toimia vuoteen 2030 ja VTT:n mukaan 1,8 Mt (tai 0,7 Mt mikäli joustoja käytetään täysimääräisesti).

Jaamme tutkimuslaitosten huolen ja suhtaudumme KAISU-luonnoksessa esitettyihin toimiin liittyviin epävarmuuksiin tätäkin kriittisemmin. Päästövähennyksiä ei tule korvata LULUCF-joustoilla, eli maankäyttösektorin hiilinieluilla, sillä ne eivät ole yhteismitallisia. Pysyvien ja todellisten päästövähennysten on oltava ensisijaisia.

Vaadimmekin, että hallitus sisällyttää maaliskuussa käsiteltävään KAISU-ohjelmaan erityisesti seuraavat toimet:

  1. Kansallinen liikennepolttoaineiden päästökauppa
  2. Maatalouden päästöjen vähentäminen
  3. Ilmastolain mukaisen suunnittelun ja vaikuttavuuden seurannan parempi koordinointi

KAISU-luonnos ei ole läpäissyt hallituksen itse asettamaa uskottavuustestiä. Lausuntokierroksella ja tutkimuslaitosten arvioinneissa on kuitenkin esitetty runsaasti ehdotuksia, joista hallitus voi koostaa toimenpidepaketin, joka varmistaa tarvittavien päästövähennysten toteutumisen taakanjakosektorilla.

Hallituksella on nyt erinomainen mahdollisuus tehdä tiedepohjaista ilmastopolitiikkaa.

Lue koko kirje täältä.

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa