Uusiutuvan energian vapaaehtoisista järjestelmistä ja kes­tä­vyysk­ri­tee­rien todentamisesta

Lausunnot

Luonnonsuojeluliitto peräänkuuluttaa yritysten huolellisuusvelvoitetta sertifikaattien lisäksi varmistamaan uusiutuvan energian raaka-aineiden kestävyyden. Uusiutuvan energian direktiivin jäte- ja tähdeluokittelussa on tarkastamisen varaa.

Kuvassa on läheltä kuvattu halkopino, jossa on paljon polttopuita.

E 5/2022 vp

E 5/2022 vp Valtioneuvoston selvitys: EU:n uusiutuvan energian direktiivin nojalla annettava komission täytäntöönpanoasetus vapaaehtoisista järjestelmistä ja kestävyyskriteerien todentamisesta

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta.

Vastuu kestävyydestä tulisi olla myös yrityksillä

Pelkkien ulkopuolisten tahojen, kuten vapaaehtoisten järjestelmien käyttö kestävyyden todentamisessa ei vielä riitä. Vastuu huolellisuusvelvoitteen noudattamisesta tulisi olla myös yrityksillä. Ongelmia ja epäselvyyksiä on ollut esimerkiksi käytetyn ruokaöljyn (UCO, used cooking oil) luokittelussa ja aluperässä.

Suomen tulisi painottaa raaka-ainepohjan kestävyyden varmistamista

Suomen tulisi painottaa kannassaan raaka-ainepohjan kestävyyden varmistamista, ei mahdollisimman laajaa raaka-ainepohjaa. Suomen kannalta erityisen oleellinen on esimerkiksi palmuöljyn sivutuote, rasvahappotisle (PFAD), joka on meillä luokiteltu yhä jätteeksi. Palmuöljyn tuotanto on aiheuttanut metsäkatoa Kaakkois-Aasiassa, ja jätteeksi luokiteltu sivutuote lisää osaltaan palmuöljyn kysyntää.

Jätteiden ja tähteiden niputtaminen samaan on ongelmallista

Määrittelyssä on paremmin huomioitava kaskadiperiaate, jonka mukaan jätteiden ja tähteiden välille tulisi tehdä selkeä ero. Jätteiksi tulisi määritellä ainoastaan jakeet, joilla ei ole muuta käyttöä, arvoa monimuotoisuudelle tai hiilivarastona. Jätteeksi luokiteltujen jakeiden käyttöä tulisi ohjata jätehierarkian periaatteet.
EU:n kiertotalousstrategian periaatteiden tulisi koske myös biopolttoaineiden ja bioenergian raaka-aineita.

Järjetelmien tulisi olla toimivia

Maatalouteen liittyvien kasvihuonekaasupäästövähennysten osoittamiseksi tulee kehittää järjestelmä, jonka avulla päästöt pystytään tunnistamaan mahdollisimman totuudenmukaisesti. Luonnonsuojeluliitto toivoo, että Suomi ei painota kannassaan ainoastaan järjestelmän keveyttä ja vaivattomuutta toimijalle. On riski, että riittämätön ja yksin mallinnuksiin perustuva menetelmä ei johda toivottuihin ja oletettuihin päästövähennyksiin.

Yksittäisiä huomioita toimeenpanoasetuksesta

On hyvä, että esityksessä (artikla 3, 2) painotetaan eri etujärjestöjen tasapainoista osallistamista sertifiointihankkeissa.

Hiilidioksidin nappaaminen ja varastointi (Eccs) on epävarmaa, ja maininnat tästä tulisi poistaa (artikla 20,42).

Hylätyn maan suhteen asetuksessa olisi paremmin huomoitava voimassa olevan RED:n mukaan rajoitukset korkean biodiversiteetin alueista ja maaperän hiilivarastoista.

Lisätietoja

Monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka

  • +358 40 504 2989
  • liisa.toopakka(a)sll.fi

Ajankohtaista