Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luonto voi olla ihmisen vahva liittolainen kuumenevassa maailmassa

Ilmasto on kuumentunut nopeammin kuin odotimme. Kuumenemisen hillitsemisen lisäksi sopeutuminen sen vaikutuksiin on välttämätöntä, sanoo kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli. Luonto on paras liittolaisemme kuumenemisen vaikutuksien pehmentämisessä. Luonnonsuojeluliitto vaatii hallitukselta tänä keväänä toimia, joilla torjutaan sekä ilmastokriisiä että luontokatoa.

Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tänään julkaisema raportti korostaa tarvetta leikata kasvihuonekaasupäästöjä nopeasti ja sopeutua etenevään kuumenemiseen. Aikaikkuna toiminnalle on hyvin pieni.

Luonnonsuojeluliitto vaatii hallitusta tarttumaan toimeen nyt, sillä viivyttely tulee kalliiksi taloudelle, ihmisille ja luonnolle. Sanna Marinin hallituksen on tehtävä tänä keväänä lisää päätöksiä ilmastotoimista. Suomen riippuvuus fossiilisista polttoaineista pitää katkaista, kuten hallitusohjelmassa luvataan.

“Suomi tarvitsee lisää ilmastotoimia erityisesti maataloudessa ja liikenteessä, jotta taakanjakosektorin kuilu tarvittavien ja päätettyjen päästövähennysten välillä saadaan kurottua kiinni. Maataloudessa turvemaiden ennallistaminen, kosteikkoviljely ja toimet, joilla parannetaan maaperän kasvukuntoa, voivat edistää sekä kuumenemisen hillintää että sopeutumista”, sanoo suojeluasiantuntija Anna Ikonen.

Jotta ihminen voi selvitä kuumenevassa maailmassa, tarvitaan luonnon apua. Kosteikot tasaavat lisääntyviä tulvia. Monimuotoiset elinympäristöt ovat vastustuskykyisempiä tuholaisille ja kuivuudelle. Toisaalta kuumeneminen uhkaa kotoperäisiä eliölajejamme, kuten saimaannorpaa.

Parasta politiikkaa onkin torjua ilmastokriisiä ja luontokatoa samoilla tehokkailla toimilla. Suomessa tämä tarkoittaa esimerkiksi viimeisten luonnonmetsien välitöntä suojelemista, soidensuojelua ja elinympäristöjen ennallistamista.

“Luonnonsuojelu on kuin vakuutus ilmastokriisin keskellä. Marinin hallituksen tulee ensitilassa asettaa valtio-omisteiset viimeiset vanhat metsät hakkuukieltoon. Tutkijoiden mukaan kuumenevassa maailmassa 30–50 prosenttia maa- ja merialueista tulee suojella ja ennallistaa”, sanoo suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Lisätietoja:

Hanna Aho, suojeluasiantuntija, puh. 040 628 9495, hanna.aho(a)sll.fi

Anna Ikonen, suojeluasiantuntija, p. 044 491 4269, anna.ikonen(a)sll.fi

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa