Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kaa­su­mark­ki­na-asetus ja kaa­su­mark­ki­na­di­rek­tii­vi

Suomen luonnonsuojeluliiton lausunto kaasumarkkina-asetuksesta ja kaasumarkkinadirektiivista talous- ja ympäristövaliokunnalle

U 17/2021 vp, U 18/2021 vp

Suojeluasiantuntija Anna Ikonen

Suomen luonnonsuojeluliitto ry

YmV 3.3., TaV 15.3.

 

U 17/2022 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi uusiutuvien kaasujen, maakaasun ja vedyn sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä (kaasumarkkina-asetus)

Luonnonsuojeluliitto kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta ja toteaa seuraavaa:

Ehdotus niputtaa yhteen vähähiilisen ja uusiutuvan kaasun, mutta ne eivät ole ilmaston näkökulmasta sama asia. Vähähiilinen kaasu on sisältää fossiilista hiiltä, joka aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Uusiutuva kaasu ei lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Näin ollen emme kannata sitä, että vähähiilisellä ja uusiutuvalla kaasulla on yhteinen alennusprosentti. Ehdotus tariffialennuksista kaasuverkoissa ja -varastoissa on sinänsä kannatettava, mutta alennuksen tulee suosia ensisijaisesti uusiutuvaa kaasua ja toissijaisesti vähähiilistä kaasua. Yhteinen alennusprosentti vähähiiliselle ja uusiutuvalle kaasulle antaa ymmärtää, että vähähiilisen ja uusiutuvan kaasun ilmastovaikutukset ovat samat.

 

U 18/2022 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi uusiutuvien kaasujen, maakaasun ja vedyn sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä (kaasumarkkinadirektiivi)

Luonnonsuojeluliitto kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta. Valtioneuvoston kantaan ei ole huomautettavaa. Komission ehdotuksen tavoite, siirtyä pois fossiilisesta maakaasusta kohti uusiutuvia ja vähähiilisiä, on tärkeä. On myös hyvä, että vetymarkkinoiden syntyä edistetään luomalla yhteistä EU:n laajuista pohjaa tällä esityksellä. Vedyn tuotannossa on tärkeä huomioida tuotantotapa, eli vain uusiutuvalla energialla tuotettu vety edistää fossiilista polttoaineista irrottautumista. Ilmastokestävyyden takaamiseksi vetytalouteen siirtyminen tulee tehdä lisäisen uusiutuvan energian voimin.

 

 

 

 

 

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija (mm. rakentamisen ilmastovaikutukset, ilmasto COP, NECP) Anna Ikonen

Jaa sosiaalisessa mediassa