Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton kehysriihikirje hallitukselle

Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa muistuttaa hallitusta siitä, että luontokato ja ilmaston kuumenemisen torjunta eivät saa jäädä poliittisessa keskustelussa muun varautumiskeskustelun jalkoihin.

Kuva: Chandana Ban/Unsplash

Hallitus kokoontuu kevään 2022 kehysriiheen 6. huhtikuuta pääministeri Sanna Marinin ja valtiovarainministeri Annika Saarikon johdolla. Kehysriihessä tullaan käymään läpi valtion tulevien vuosien talousarvioiden raameja, eli sitä pohjaa, jonka päälle yksityiskohtaisempaa talousarviota rakennetaan.

Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa muistuttaa hallitusta siitä, että luontokato ja ilmaston kuumenemisen torjunta eivät saa jäädä poliittisessa keskustelussa muun varautumiskeskustelun jalkoihin. Nämä tulevat kuitenkin osaltaan määrittämään tulevaisuudessa myös talouttamme ja turvallisuuttamme. Luontokato heikentää sekä ruokaturvaa että huoltovarmuutta.

Luonnonsuojeluliiton päähuomiot kevään 2022 kehysriiheen:

  • Kehysriihessä tulee laittaa alulle valtioneuvoston periaatepäätös valtion arvokkaiden metsien suojelusta osana Suomen luontokadon torjuntaa. Näihin arvokkaisiin metsiin on saatava hakkuukielto välittömästi, jotta tilanne rauhoittuu ja tarvittavat päätökset voidaan tehdä ilman, että enempää näitä metsiä enää katoaa.
  • Ilmasto- ja energiastrategian on vastattava tarpeeseen irtautua energiariippuvuudesta Venäjään ja rakentaa Suomesta fossiilivapaa hyvinvointivaltio hallitusohjelman mukaisesti.
  • Pitkävaikutteiset, visaiset ympäristöongelmat, kuten ilmastokriisi ja luontokato, jatkuvat konfliktien aikana. Siksi ympäristöasioista, säädöksistä ja luvituksesta ei tule poiketa nytkään.

Lue Luonnonsuojeluliiton kehysriihikirje

Lue järjestöjen yhteinen muistio hallitukselle kehysriiheen

Jaa sosiaalisessa mediassa