Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kirje ministereille: Maan­käyt­tö­sek­to­rin il­mas­to­suun­ni­tel­ma on luon­to­po­li­tiik­kaa

Suomen luonnonsuojeluliiton viestit maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman valmisteluun ovat selvät: liitto muistuttaa, että maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmassa on suojeltava sekä ilmastoa että luontoa.

Lahopuu on elintärkeää lukuisille metsien lajeille. Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen/Luonnonsuojeluliitto

Lähetimme ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän jäsenille kirjeen, jossa kerromme kärkemme maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman valmisteluun.

Luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen siihen, että pääministeri Sanna Marinin hallitus on laatinut Suomen ensimmäisen maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaan, jonka tavoitteena on kasvattaa hiilinieluja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuonna 2035.

Muistutamme, että maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmassa on suojeltava sekä ilmastoa että luontoa. Siinä on esitettävä riittävät ja uskottavat toimet, joilla hiilinieluja kasvatetaan yli hallituksen sopiman 3 Mt, jotta Suomen ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa.

Luonnonsuojeluliiton mielestä esitetyistä toimista tulee painottaa turvemaiden päästöjen vähentämistä, metsäkadon hillintää, lahopuun lisäämistä talousmetsiin ja jatkuvapeitteistä kasvatusta. Toimet hyödyttäisivät myös muita ympäristötavoitteita.

Lisäksi maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman keinoihin tulee lisätä metsien ja soiden lisäsuojelulla sekä laaja-alaisella metsien käytön muutoksella (mukaan lukien hakkuiden vähentäminen) saavutettavat ilmastohyödyt.

Lue koko kirje täältä.

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa