Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lausunto jatkokirjelmä rakennusten ener­gia­te­hok­kuus­di­rek­tii­vi

UJ 19/2022 vp – U 26/2022 vp
Suojeluasiantuntija Anna Ikonen
Suomen luonnonsuojeluliitto ry
TaV 28.9.2022

Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rakennusten energiatehokkuudesta (uudelleenlaadittu)

Luonnonsuojeluliitto kiittää mahdollisuudesta lausua.

REPowerEU-ehdotus lisätä uusien rakennusten aurinkoenergiavalmiutta ja aurinkoenergiajärjestelmien asentamista on kannatettava.

Siirtyminen uusiutuvaan energiaan on välttämätöntä, jotta ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa. Aurinkoenergia on yksi osa ratkaisua ja siihen on panostettava myös täällä Suomessa. Kuten valtioneuvosto huomauttaa, rakennusta suunniteltaessa on otettava huomioon useita reunaehtoja. Aurinkoenergiapotentiaalin huomioiminen uutta rakennusta suunniteltaessa on luonteva osa rakennuksen energiajärjestelmän suunnittelua.

Uusien rakennusten lisäksi aurinkojärjestelmien asentamista jo olemassa oleviin rakennuksiin on myös syytä edistää. Rakennukset kuluttavat noin 40% kaikesta energiasta EU:ssa. Uusiutuvan energian lisääminen sekä energiaomavaraisuuden parantaminen tulee vaatimaan olemassa olevien rakennusten aurinkoenergiapotentiaalin hyödyntämistä. Olemassa olevissa rakennuksissa on paljon hyödyntämätöntä pinta-alaa, ja aurinkoenergiajärjestelmän asentaminen vähentää rakennuksen tarvetta ostaa energiaa verkosta. Tulevaisuudessa jäähdytyksen tarve korostuu hellejaksojen aikana, ja aurinkoenergialla pystytään tuottamaan viilennyksen vaatima sähkö. Valtioneuvoston tulisikin suhtautua myönteisesti velvoitteeseen asentaa aurinkoenergiajärjestelmiä olemassa oleviin julkisiin ja kaupallisiin rakennuksiin.

Mitä aikatauluun tulee, vuoden 2026 loppuun valmistuvia rakennuksia tuskin on rakenteilla vielä kovin monta. Aikataulun tiukkuus on suhteellista. Suunnitteluprosessit ovat pitkiä ja nyt suunnittelupöydällä oleviin rakennuksiin, vuonna 2027 ja sitä myöhemmin valmistuviin, ehditään niin halutessa suunnitella aurinkoenergiajärjestelmä. Nyt tärkeintä on poistaa esteitä aurinkoenergiajärjestelmien edestä ja antaa rakennuttajille signaali, että aurinkoenergia (sekä ympäristölämpö) on tärkeä osa tulevaisuuden rakennettua ympäristöä.

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija (mm. rakentamisen ilmastovaikutukset, ilmasto COP, NECP) Anna Ikonen

Jaa sosiaalisessa mediassa