Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton muistutus turvasi uhanalaisen järvilohen elinolot Pielisjoella

Aluehallintovirasto hylkäsi Saimaan järvilohen elinolosuhteita heikentävän hankkeen. Hankkeessa haettiin lupaa nostaa merkittävästi Kaltimon vesivoimalaitoksen virtaamaa hetkittäin, mikä olisi aiheuttanut muun muassa haittoja uhanalaiselle järvilohelle Pielisjoella. Aluehallintoviraston päätös on Suomen luonnonsuojeluliiton ja liiton Pohjois-Karjalan piirin muistutuksen mukainen.

Syksyllä 2023 UPM Energy haki aluehallintovirastolta lupaa harjoittaa lyhytaikaissäätöä Pielisjoella, Kaltimon vesivoimalaitoksella. Hakemuksessa haettiin lupaa nostaa voimalaitoksen virtaamaa merkittävästi muutaman kerran vuodessa. Kaltimon voimalaitoksen on tällä hetkellä noudatettava luonnonmukaista virtaamakäyrää, eli vettä juoksutetaan voimalaitoksen läpi siten, kuten sitä virtaisi ilman voimalaitostakin.

UPM Energy perusteli hakemusta sähköpulaan varautumisella, sillä virtaaman nostaminen lisäisi sähköntuotantoa hetkellisesti. Hakija arvioi syksyllä, että virtaaman nostamisesta ei aiheutuisi merkittävää haittaa, minkä perusteella aluehallintovirasto otti hakemuksen nopeutettuun käsittelyyn.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan jo hankkeen hakemusta huomattavasti pienempi virtaaman lisäys aiheuttaa merkittävää haittaa Pielisjoen ekologialle, kuten äärimmäisen uhanalaiselle Saimaan järvilohelle. Hakemuksessa haettiin lupaa nostaa virtaamaa 15 minuutissa 200 m³/s, niin ettei koneiston maksimivirtaamaa 390 m³/s ylitetä.

Suomen luonnonsuojeluliitto sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri laativat hakemuksesta muistutuksen marraskuussa 2023. Muistutuksessa vaadittiin, että hakemus tulee hylätä, sillä hakemuksessa ei ole selvitetty toiminnasta aiheutuvia haittoja esimerkiksi järvilohelle ja -taimenelle. Muistutuksessa katsottiin myös, että mahdolliseen sähköpulaan on kehitettävä energiatehokkaita ratkaisuja, eikä pyrkiä lisäämään sähköntuotantoa ympäristölle erittäin haitallisella tavalla.

Lisäksi vaadittiin, että hakemusta ei tule käsitellä nopeutetussa käsittelyssä, sillä se aiheuttaa merkittävää haittaa. Aluehallintovirasto siirsi joulukuussa hakemuksen nopeutetusta menettelystä normaalin käsittelyn piiriin.

Aluehallintovirasto antoi asiasta päätöksen 19.7.2024, jossa se hylkäsi UPM Energy Oy:n hakemuksen. Luonnonsuojeluliitto pitää ratkaisua perusteltuna.

Aluehallintovirasto arvioi luvan myöntämisen edellytyksiä hankkeen hyötyjen sekä sen vaelluskaloille aiheuttamien haittojen kautta. Pielisjoki on yksi kolmesta kutujoesta, jota äärimmäisen uhanalainen Saimaan järvilohi käyttää ja sen kutumahdollisuuksia on parannettu Kaltimon alapuolisella jokiosuudella. Päätöksessään aluehallintovirasto huomioi järvilohen tilanteen toteamalla, että hankkeesta saattaa aiheutua pitkällä aikavälillä sellaisia vahinkoja ja haittoja uhanalaisen järvilohen elinkierrolle, joita ei ole pystytty riittävän luotettavasti ennalta arvioimaan.

Luonnonsuojeluliitto pitää tärkeänä, että äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen tilaa elvytetään ja sen luontaiseen lisääntymiseen panostetaan. Vihreän siirtymän nimissä ei voida edistää hankkeita, jotka tosiasiassa heikentävät ympäristön tilaa.

Aluehallintovirasto hylkäsi hakemuksen, joten se ei ottanut kantaa muihin esitettyihin vaatimuksiin ja huomautuksiin. Päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta valittamalla 26.8.2024 mennessä.

Lisätietoja

Ympäristöoikeuden asiantuntija Hannes Koljonen

  • +358 44 493 1106
  • hannes.koljonen(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa