Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton lausunto vesilintujen metsästystä koskevista asetuksista

Luonnonsuojeluliitto kannattaa metsähanhen, punasotkan ja allin metsästyksen rajoittamista. Yleisenä periaatteena uhanalaisia riistalajeja tulisi rahoittaa.

1.8.2024

Maa- ja metsätalousministeriölle

Viitaten lausuntopyyntöönne 19.6.2024 Dnro VN/17022/2024

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa.

1) Luonnos maa- ja metsätalousministeriön asetukseksi metsähanhen metsästyksen kieltämisestä metsästysvuonna 2024–2025

Luonnonsuojeluliitto pitää metsähanhen metsästyksen rajoittamista perusteltuna. Parasta olisi kuitenkin rauhoittaa meillä pesivä taigametsähanhi kokonaan tai toissijaisesti edes Pohjois-Suomessa, jotta pesimäkantamme vahvistuisi. Siksi Kaakkois-Suomenkaan metsästysaluettakaan ei tulisi laajentaa.

Metsästysaika tulee kaakossakin rajata lokakuuhun ja pelloille, jotta läpimuuttavat tundrametsähanhet olisi helpompi tunnistaa. Myöhemmin syksyllä tundrahanhien seassa voi tulla ammutuksi myös muita hanhilajeja, kuten rauhoitettuja nuoria tundrahanhia.

2) Luonnos maa- ja metsätalousministeriön asetukseksi punasotkan metsästyksen kieltämisestä metsästysvuosina 2024–2027

Luonnonsuojeluliitto kannattaa esitystä, mutta toteaa, että äärimmäisen uhanalaisena punasotka olisi aika rauhoittaa pysyvästi eikä vain muutama vuosi kerrallaan. Lajin suojelu on helppoa, koska se helppo tuntea eikä sillä ole nytkään merkitystä riistalajina.

3) Luonnos maa- ja metsätalousministeriön asetukseksi allin metsästyksen rajoittamisesta metsästysvuosina 2024–2027

Luonnonsuojeluliitto kannattaa allin metsästysten rajoituksien jatkamista, mutta esittää että maailmanlaajuisesti uhanalainen laji rauhoitettaisiin kokonaan. Näin on jo tehty mm. Ruotsissa ja Tanskassa.

Lopuksi

Luonnonsuojeluliitto esittää periaatteeksi kaikkien muidenkin uhanalaisten riistalajien rauhoittamista. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon EU:ssa menossa oleva kestävää metsästykstä koskeva prosessi (EU Task Force on the Recovery of Bird Species), jossa on näitä ja muitakin lajeja käsitelty.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että vuonna 2021 lausunnolla ollut asetus ravintohoukuttimen käytön kieltämisestä vesilintujen metsästyksessä kannattaisi nyt toteuttaa. – Ravintohoukuttimet tulee kieltää myös karhulla: metsästyslain 34 a §:n mukaista asetusta ei ole annettu täksikään syksyksi, vaikka karhulupia on myönnetty.

Yleisemmin lintujen yleisiin rauhoitusaikoihin metsästysasetuksessa liittyy väärinkäsityksen mahdollisuus: Jos joku metsästäjä katsoo vain varsinaisen metsästysasetuksen 24 §:n rauhoitusaikoja, hän ei välttämättä huomaa erikseen annettuja asetuksia, joilla lajeja on rauhoitettu tai niiden metsästysaikoja rajoitettu. Olisi kätevintä ja käyttäjäystävällisintä tehdä tällaiset rajoitukset aina suoraan metsästysasetuksen 24 §:ään. Silloin ei näiden lajien salametsästystilanteissakaan metsästäjä voisi vedota säännösten epäselvyyteen.

Lisätietoja
– toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Toimeksi saaneena

Tapani Veistola
toiminnanjohtaja

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa