Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hyljetuotteiden kauppa – EU:n sääntöjen toi­mi­vuus­tar­kas­tus

Luonnonsuojeluliiton mielestä hyljetuotteiden kauppakielto on toiminut EU:ssa hyvin, eikä ole ilmennyt syitä muuttaa sitä.

Harmaahylje.
Harmaahylje eli halli. Kuva: Niklas Sjöblom CC BY-NC-SA 2.0

7.8.2024

Vastaus Euroopan komission kyselyyn

Suomen luonnonsuojeluliitto on Suomen vanhin ja suurin ympäristöjärjestö. Kiitämme mahdollisuudesta lausua hyljetuotteiden kaupan kiellon toimivuusarvioinnista, ja toteamme asiasta seuraavaa.

Hyljetuotteiden kauppakielto asetettiin aikoinaan kansainväliseen kauppaan liittyneiden epäkohtien takia. Kieltoa tehostettiin myöhemmin vähentämällä poikkeusmahdollisuuksia myös EU:n sisällä.

Hylkeitä metsästetään Suomessa suuria määriä toisaalta Suomen maa- ja metsätalousministeriön ja toisaalta Ahvenanmaan maakuntahallituksen asettamien enimmäiskiintiöiden rajoissa. Harmaahyljekoiraiden pyyntiin kalanpyydyksien läheltä saa Suomessa valtion tukeakin.

Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin metsästyskiintiöt ovat yhteenlaskettuna kuitenkin niin suuria, että kannoille voi tulla ongelmia, jos ne käytettäisiin kokonaan. Journal of Animal Ecology -lehdessä ilmestyi toukokuussa 2024 artikkeli liikametsästyksen yhdessä ympäristömuutoksen kanssa Itämeren hallikannalle aiheuttamasta riskistä. Sen mukaan Itämeren maiden yhteinen pyyntikiintiö tulisi pitää alle 1900 hallin tasolla. Ruotsi onkin pienentänyt kiintiötään. – Lähde: Daire Carrol et al. (2024): ”120-years of ecological monitoring data shows that the risk of overhunting is increased by environmental degradation for an isolated marine mammal population: The Baltic grey seal”. Journal of Animal Ecology. Volume 93, Issue 5. May 2024. Pages 525-539.
Linkki: https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1365-2656.14065

Huomattakoon, että Suomen lounaissaariston ja Suomenlahden norppakannat ovat pieniä ja rauhoitettuja.

Näistä syistä hylkeiden metsästystä ei pitäisi lisätä esimerkiksi niistä tehtyjen tuotteiden kaupalla.

Huomattakoon, että hyljetuotteiden myynti ei ollut ennen kieltoakaan suurta. Emme näe hylkeiden nahoille ja lihalle nytkään suuria potentiaalisia markkinoita. Sitä vastoin lihan myyntiin saattaisi liittyä ongelmia ympäristömyrkkyjen takia. Jos hylkeenlihan myynti sallittaisiin, lihoja pitäisi tarkastaa ja myrkkyjäämiä seurata. Se lisäisi ruokaviranomaisten työtä ja kustannuksia.

Yhteenvetona katsomme, että hyljetuotteiden kauppakielto on toiminut hyvin, eikä ole ilmennyt syitä muuttaa sitä.

Tämän lausunnon valmistelivat FT Antti Halkka ja toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Toimeksi saaneena

Tapani Veistola
toiminnanjohtaja
+358 400 615 530
tapani.veistola@sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa