Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton lausunto met­sä­ka­na­lin­tu­jen met­säs­tys­a­se­tuk­ses­ta

23.8.2024

Maa- ja metsätalousministeriölle

Viitaten lausuntopyyntöönne luonnoksesta MMM:n asetukseksi koskien metson, teeren, pyyn ja riekon metsästyksen kieltoa metsästysvuonna 2024-2025, diaarinumero: VN/23059/2024

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa.

Metsäkanalintujen kannat ovat pitkällä aikavälillä heikommat kuin menneinä vuosikymmeninä. Lisäksi riistakolmiot osoittavat monien kantojen kääntyneen laskuun. Luonnoksessa onkin esitetty monia rajoituksia viimekertaiseen verrattuna, mikä on kannatettavaa.

Suomen metsäkanalintujen hoitosuunnitelman (2014) mukaan kun kannat ovat laskussa, on perusteltua lyhentää metsästysaikoja loppupäästä (hoitosuunnitelman luku 6.1). Näin kanalintukantoja voisi vahvistaa helpoiten muuttamalla esitettyjä kolmen kuukauden metsästysaikoja kahdeksi kuukaudeksi ja kahden kuukauden metsästysaikoja kuukaudeksi.

Lajeista metso pitäisi rauhoittaa kokonaan Varsinais-Suomessa ja Uudenmaan maakunnissa, kuten vuosien 2022-2023 asetuksessa, sekä Enontekiöllä ja Utsjoella. Pyy tulisi rauhoittaa Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Riekko tulee rauhoittaa muuten kuin vahvan kannan alueilla Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Erityinen ongelma on metson ja teeren talvipyynti. Se kohdistuu kannan pesintään valmistautuvaan pääomaan sen ollessa heikommillaan lyhyinä talvipäivinä. Linnut tarvitsevat ruokarauhaa lyhyinä talvipäivinä, ja metsästys häiritsee muitakin lajeja. Tämä talvipyynti tulee kieltää erityisesti nyt, kun kanta on laskussa, kuten myös hoitosuunnitelmassa velvoitetaan.

Myös kiirunan metsästystä on aika ryhtyä säätelemään. Se on tärkeää myös uhanalaisen tunturihaukkakannan tukemiseksi.

Lisätietoja
• toiminnanjohtaja Tapani Veistola, 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi
• ympäristöpäällikkö Antti Heikkinen, 044901046, antti.heikkinen@sll.fi

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Toimeksi saaneena

Tapani Veistola
toiminnanjohtaja

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa