Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ehdotus minkin lisäämisestä EU:n vie­ras­la­ji­luet­te­loon ja siihen liittyvä poikkeusluvan hakeminen

E41/2024 vp
Toiminnanjohtaja Tapani Veistola
Suomen luonnonsuojeluliitto ry
YmV 4.9.2024

Minkki luokiteltiin jo vuoden 2012 Suomen kansallisessa vieraslajistrategiassa erityisen haitalliseksi vieraslajiksi. Se oli sen luettelon ainoa selkärankainen eläin. Sitä koskevat myös kotimainen vieraslajilaki ja -asetus.

Minkin poistaminen erityisesti lintuvesiltä ja -kosteikoilta on vakiintunut toimenpide. Se on monissa merikansallispuistojen ja lintuvesien hoitosuunnitelmissa sekä SOTKA-lintuvesihankkeessa.

Minkin lisääminen myös EU:n vieraslajiluetteloon on tieteellisesti hyvin perusteltu. Näin on EU:ssa asiaa hoitava tiedefoorumikin päättänyt riskinarvioinnin jälkeen 12.6.2024.

EU-luettelon lisäarvo on se, että se koskee myös maita, joissa ei ole omia kansallisia vieraslajisäännöksiä. Kokemusten mukaan kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä haitallisten vieraslajien torjunnassa.

Esitykseen liittyy turkistarhausta koskeva poikkeus. Sellainen tehtiin aikoinaan supikoiralle vuonna 2018. Tästä syystä kysymys minkin turkistarhauksen tulevaisuudesta Suomessa ei ratkea tässä päätöksessä.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa