Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lausunto EU:n yleisen tuo­te­tur­val­li­suus­a­se­tuk­sen täytäntöön panemiseksi tarvittavasta lain­sää­dän­nös­tä ja laista ku­lu­tus­pal­ve­lu­jen turvallisuudesta

On hyvä, että kuluttajaturvallisuuslaki ei koske yhdistyksiä nyt muussa kuin elinkeinotoiminnassa. Näin on myös uudessa asiaa koskevassa lakiluonnoksessa. Jos tätä olisi muutettu, paikallisyhdistysten retkitoiminta olisi vaarantunut monien riskien takia.

5.9.2024

Työ- ja elinkeinoministeriölle

Viitaten lausuntopyyntöönne VN/31662/2023

Lausunto EU:n yleisen tuoteturvallisuusasetuksen täytäntöön panemiseksi tarvittavasta lainsäädännöstä ja laista kulutuspalvelujen turvallisuudesta

(Lausuntopalveluun täytetty lomake.)

Suomen luonnonsuojeluliitto on Suomen suurin luontojärjestö. Kiitämme lausuntomahdollisuudesta ja toteamme asiasta seuraavaa.

Paikallisyhdistyksillämme on jäsenilleen paljon retkiä. Niiden oikeusturvankin kannalta on ollut tärkeää, että nykyisessä kuluttajaturvallisuuslaissa todetaan, ettei kuluttajaturvallisuuslaki koske yhdistyksiä muussa kuin elinkeinotoiminnassa.

On hyvä ja asiallista, että tämä vakiintunut linjaus on esityksen mukaan jatkumassa.

Kansalaisjärjestötoiminnassa ihmiset ovat jäseniä eivätkä ”kuluttajia” tai ”asiakkaita”. Järjestöt toimivat vapaaehtoisvoimin. Järjestöjen toiminta on yleishyödyllistä eikä taloudelliseen voittoon tähtäävää liiketoimintaa.

Muutos soveltamisalassa olisi johtanut todennäköisesti siihen, että monet yhdistyksemme olisivat joutuneet luopumaan retkitoiminnastaan. Se olisi johtunut suuriin oikeudellisiin epävarmuuksiin. Lisäksi se olisi lisännyt myös järjestöjen hallinnollista taakkaa – jota hallitus pyrkii muuten järjestöiltä vähentämään (esimerkiksi Kansalaisjärjestöstrategia 2023–2027 . Valtioneuvoston periaatepäätös kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten kehittämisestä. Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2024:20.)

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Toimeksi saaneena

Tapani Veistola
toiminnanjohtaja

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa