Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen luon­non­suo­je­lu­lii­ton lausunto yksityistielain arvioinnista ja muutostarpeista

Tiet vaikuttavat ympäristöön mutta vaikuttamismahdollisuudet niihin vaihtelevat. Vaikein on yksityistielaki. TVe/SLL

Suomen luonnonsuojeluliitto kiinnittää huomiota erityisesti kaloille ongelmallisiin esteisiin sekä muutoksenhakumahdollisuuksiin. Kalojen kulun, nykyaikaisten muutoksenhakuoikeuksien ja maankäytön vaikutusten ohella olisi paikallaan arvioida kuinka säädösten avulla voitaisiin edistää monimuotoisuushyötyjä.

Lainsäädännön selkeyttäminen ja modernisoiminen

Yksityistielaki on aiempaa lakia selkeämpi ainakin pykälien otsikoinnin osalta.

Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset erityisesti energia- ja turvallisuusnäkökulmasta tulee huomioida yksityistielaissa

Vuonna 2016 julkaistun Keski-Suomen ELY-keskuksen selvityksen mukaan Suomessa on noin 30 000 vesistörumpua, jotka haittaavat kalojen nousua.

Tieto tierumpujen vaikutuksista kaloille on yleistynyt merkittävämmin vasta viimeisen reilun vuosikymmenen aikana, joka on varmasti osasyy siihen, että nousuesteitä on niin merkittäviä määriä. Yksityistielain 19 § todetaan: “Siltä osin kuin tieoikeutta perustettaessa ei ole annettu tarkempia määräyksiä, tie on rakennettava siten, että sen tarkoitus saavutetaan edullisesti ja että tiestä tai sen käyttämisestä ei aiheudu kenellekään tarpeetonta haittaa tai häiriötä taikka tarpeetonta haittaa ympäristölle tai muuta yleisen edun loukkausta.”

Olisi paikallaan saada ajantasaista tietoa, onko uusi laki suitsinut kaloille ongelmallisten esteiden rakentamista ja onko “tarpeettoman haitan ympäristölle” välttäminen esimerkiksi vaikuttanut mahdollisiin yksityisteihin liittyviin avustuksiin. Mikäli ajantasainen tieto osoittaa, että kalojen vaellusesteitä rakennetaan yhä lisää tasaiseen tahtiin, on syytä etsiä keinoja tilanteen korjaamiseksi ja luontohaittojen minimoimiseksi.

Natura-pykälä laissa on jo, mutta sen lisäksi tulee ottaa huomioon uuden luonnonsuojelulain (9/2923) säännökset, kuten uhanalaisten lajien huomioon ottamisen pykälä (76 §).

Yksityistielain muutoksenhakua, kuten moitekannetta, koskevat säännökset käytännössä

Yksityistielain vaikuttamismahdollisuudet muiden kuin asianosaisten osalta ovat puutteelliset. Luonnonsuojeluliitto näkee, että ympäristöön vaikuttavassa lainsäädännössä tulisi tänä päivänä huomioida vahvasti nykyaikaiset osallistumis- ja muutoksenhakumahdollisuudet muun muassa rekisteröidyille yhdistyksille, jotka valvovat ympäristöön liittyvää yleistä etua. Myös ELY-keskuksen valitusoikeus tulee varmistaa muun muassa luontoarvojen osalta.

Muut huomiot yksityistielain muutos- ja kehittämistarpeista

Yksityistielain osalta tulisi tehdä kokonaisarvio sen aiheuttamien luonto- ja ilmastohaittojen ja toki myös mahdollisten hyötyjen osalta. Lain nojalla tehtävät toimet voivat muuttaa merkittävästi ympäristöä.

Kalojen kulun, nykyaikaisten muutoksenhakuoikeuksien ja maankäytön vaikutusten ohella olisi paikallaan arvioida esimerkiksi millaisia monimuotoisuushyötyjä voitaisiin saada jättämällä tienpientareille aiempaa enemmän luonnonkasvillisuutta ja kuinka tähän voidaan ohjata säädösten tai paremman ohjeistuksen avulla.

Lisätietoja

Ympäristöpäällikkö Antti Heikkinen

  • +358 44 9010 461
  • antti.heikkinen(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa