Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Riittävät suojavyöhykkeet ovat vält­tä­mät­tö­miä valtion mailla

Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa kirjeessään maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille ja ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäselle, että riittävät suojavyöhykkeet ovat välttämättömiä valtion mailla. Luonnonsuojeluliitto esittää, että maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö antavat Metsähallitukselle viipymättä omistajaohjauslinjauksen, jossa edellytetään vähintään 50 metrin suojavyöhykkeitä kaikkien Metsähallituksen talouskäyttöalueella sijaitsevan vesistöjen rannoilla.

13.9.2024

Arvoisat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen,

Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää ministeriöitä vakavasta suhtautumisesta erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan kohtaamien tuhojen osalta. Kohdistamme kuitenkin huomiomme 6.9.2024 uutisoituun valtion alueita hallinnoivan Metsähallituksen hakkuuseen Kainuussa raakkujoen varrella.

Koska Suomen raakkuesiintymät eivät sijaitse läheskään kaikki suojelualueilla vaan pohjoisen Suomen tavallisilla metsätalousalueilla, Metsähallituksen rooli raakun suojelussa on merkittävä ja keskeinen. Suojavyöhykkeet toimivat samaan aikaan vesienhoidon tavoitteiden edistäjinä ja monimuotoisuuden lisääjinä, sillä jokien ja purojen vaihettumisvyöhkkeet ovat ekologisesti ympäristöään monimuotoisempia alueita.

Mainituissa Metsähallituksen hakkuussa ei noudattu yleisenä suosituksena olevaa 45 metrin suojavyöhykettä, vaan hakkuu suoritettiin 10-15 metrin päähän rannasta. Tämä on vakavassa ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että Suomen valtion metsätaloustoimijalla on velvollisuus olla alan suunnannäyttäjä. Kyse on meidän kaikkien suomalaisten yhdessä omistamista alueista.

Luonnonsuojeluliitto esittää, että maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö antavat Metsähallitukselle viipymättä omistajaohjauslinjauksen, jossa edellytetään vähintään 50 metrin suojavyöhykkeitä kaikkien Metsähallituksen talouskäyttöalueella sijaitsevan vesistöjenrannoilla.
Suojavyöhykkeet tulee kirjata myös lakiin. Valtion alueilla toimenpide voidaan kuitenkin laittaa täytäntöön välittömästi jo ennen lakimuutosta.

Luonnonsuojeluliitto kiinnittää myös huomiota Metsähallituksen ympäristöoppaan ajantasaisuuteen. Metsähallitus totesi 6.9.2024 lähettämässään tiedotteessa toimineensa Kainuun raakkujoella oman ympäristöoppaansa mukaisesti jättäessään hakkuiden yhteydessä ainoastaan 10-15 metrin puustoisen vyöhykkeen raakkujoen rantaan. Ympäristöopasta olisi syytä päivittää.

Metsähallituksen rooli jokihelmisimpukan suojelutoimissa on erittäin keskeinen. Luontopalvelut on tehnyt pitkäjänteistä työtä virtavesien ekologisten olosuhteiden ja raakun tilanteen parantamiseksi. Tätä osaamista on tarvittu myös Suomussalmen Hukkajoen ennallistamistyössä täysimääräisesti. Raakun suojelutyön soisi huomioitavan myös Metsähallituksen taloudellisessa toiminnassa.

Suomen luonnonsuojeluliitto kohteliaimmin pyytää ministeriöitä viipymättä ohjaamaan Metsähallitusta jättämään metsätaloustoimissaan aina vähintään 50 metrin suojavyöhykkeet vesistöjen rannoille.

Yhteistyöterveisin,

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Hanna Halmeenpää,
puheenjohtaja

Tapani Veistola,
toiminnanjohtaja

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa