Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Met­sä­ka­toa­se­tuk­sen lykkääminen ja avaamisyritys on vastuutonta

Suomen luonnonsuojeluliitto on pettynyt siihen, että Euroopan parlamentti hyväksyi komission ehdotuksen lykätä metsäkatoasetuksen voimaantuloa. Kaikki europarlamenttiryhmä EPP:n äänestykseen tuomat heikennykset asetukseen eivät onneksi menneet läpi, mutta ilmastolle ja luonnolle tärkeä asetus ei kaipaisi yhtään takapakkia.

Avohakkuu.
Suomessa metsäkatoa aiheuttavat rakentaminen ja maatalous. Metsäkatoasetuksella halutaan kuitenkin puuttua myös metsäluonnon heikentämiseen, mitä suomalainen metsäteollisuus tekee. Kuva: Paul Stevens.

Euroopan parlamentti äänesti tänään torstaina kertaalleen jo hyväksytyn metsäkatoasetuksen lykkäämisestä sekä parlamentin suurimman ryhmän EPP:n viime hetkillä äänestykseen tuomista, asetusta heikentävistä sisältömuutoksista. Suomen luonnonsuojeluliitto on pettynyt EPP:hen, johon myös Suomen kokoomus kuuluu.

“Kertaalleen hyväksytty metsäkatoasetus olisi pitänyt sellaisenaan laittaa toimeen pikimmiten ilman, että sitä vielä yritetään viivyttää ja heikentää”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Antti Heikkinen.

Parlamentin äänestyksessä asetuksen voimaantulon lykkäämisen lisäksi läpi meni ehdotus siitä, että asetukseen tulisi matalan, keskitason ja korkean riskin metsäkatomaiden lisäksi myös nollariskin maat, joihin Suomi kuuluisi.

“Suomi ei ole metsäkadon nollariskin maa, sillä metsäkato aiheuttaa 6 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Suomessa metsäkatoa aiheuttavat maatalous ja rakentaminen, ja metsätalous heikentää metsien luontoa, mihin asetuksella myös puututaan”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka.

Metsäkato on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen ja luontokadon aiheuttajista maailmanlaajuisesti. Tiettyjen tuotteiden tuotanto on erityisen haitallista metsille.
Metsäkatoasetus määrääkin, ettei EU:n alueella myytävä puu, kumi, palmuöljy, kahvi, kaakao ja naudanliha saa aiheuttaa metsäkatoa.

EU:n mukaan vuosina 1990–2020 metsää katosi maailmasta EU-aluetta suurempi määrä, ja 10 prosenttia tästä johtui EU:sta itsestään. Metsäkatoasetukselle on siis polttava tarve.

Suomen luonnonsuojeluliitto jatkaa vaikuttamistyötä, jotta tänään parlamentin hyväksymät heikennykset eivät menisi läpi komission, parlamentin ja jäsenmaiden kolmikantaneuvotteluissa, jotka ovat edessä seuraavaksi.

 

Lisätietoja:

Monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka, 040 504 2989, liisa.toopakka(a)sll.fi
Ympäristöpäällikkö Antti Heikkinen, 0449010461, antti.heikkinen(a)sll.fi

Lisätietoja

Monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka

  • +358 40 504 2989
  • liisa.toopakka(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa