Fortumin vesivoimalaitosta käytetty lainvastaisesti 1970-luvulta alkaen
–

Vesivoiman lyhytaikaissäännöstelyssä veden virtaamaa muutetaan norpeasti ja rajusti jopa useita kertoja päivässä. Useissa tutkimuksissa on todettu, että lyhytaikaissäännöstely on erittäin haitallista vesistölle. Tällaista säännöstelyä käytetään erityisesti silloin, kun vesivoimayhtiö haluaa maksimoida sähkön hintaan perustuvia taloudellisia etuja.
Fortumin oli käytännössä pakko hakea vesiluvan selvennystä Tainionkosken vesivoimalaan kesäkuussa 2024, sillä lyhytaikaissäännöstely oli todettu luvanvastaiseksi Luonnonvarakeskuksen RiverGo-projektin tilaamassa selvityksessä vuonna 2021. Vesivoimalaitoksen juoksutustietojen mukaan lyhytaikaissäännöstelyä on tehty 1970-luvun loppupuolelta alkaen.
Fortumin hakemuksen jälkeen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri antoi aluehallintovirastolle muistutuksen siitä, että hakemus täytyy hylätä, sillä lupaa lyhytaikaissäännöstelyyn ei voida lisätä vesilain mukaisella selventämismenettelyllä, vaan yhtiön pitäisi hakea uutta vesilupaa. Piirin mukaan yhtiön lupaan ei kuulunut oikeutta lyhytaikaissäännöstelyyn.
Aluehallintovirasto totesi keskiviikkona antamassaan päätöksessä, ettei Tainionkosken lyhytaikaissäännöstelyä ole käsitelty voimalaitoksen lupapäätöksissä, eikä sitä voida selventää vesilain mukaisessa menettelyssä. Voimalaitoksen luvassa tai lupaharkinnassa ei ollut esimerkiksi huomioitu lyhytaikaissäännöstelyn haittavaikutuksia luonnolle tai sitä koskevia korvauksia millään tavalla.
“Tainionkosken voimalaitosta koskeneen selvennyksen hylkääminen on voitto virtavesille. Hylkäys myös osoittaa, että Fortum on käyttänyt Tainionkosken vesivoimalaitosta lainvastaisesti vuosikymmenten ajan. Tämän päätöksen myötä vesistölle haitallisesta lyhytaikaissäännöstelystä täytyy luopua niissä voimalaitoksissa, missä lupaa ei ole”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöoikeuden asiantuntija Hannes Koljonen.
Huolestuttavaa on se, että vesivoimalaitoksen käyttöä valvova viranomainen, ely-keskus, ei ole reagoinut Fortumin luvanvastaiseen toimintaan.
Luonnonsuojeluliitto on puuttunut vesistölle haitalliseen lyhytaikaissäätöön aikaisemminkin. Pielisjoella turvasimme uhanalaisen järvilohen elinympäristöjä, kun aluehallintovirasto ei myöntänyt lupaa lyhytaikaissäännöstelylle. Luonnonsuojeluliitto on myös vastikään laatinut hallintopakkohakemuksen Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, sillä Isohaaran vesivoimalaitoksen lupaan ei ole kirjattu oikeutta lyhytaikaissäännöstelyyn.
Lisätietoja:
Hannes Koljonen, ympäristöoikeuden asiantuntija, p. 044 493 1106, hannes.koljonen@sll.fi