Henriette Kress: Suon kasvit tekevät hyvää

Blogi

Tässä kirjoituksessa yrttiterapeutti Henriette Kress esittelee muutaman kasvin, joita soilta löytyy. Suolla on muutakin kuin rahkasammalta, vettä ja karpaloita. Kaikessa keräämisessä tulee huomioida, että keruuta kannattaa tehdä vain alueilla, joissa kasvia on runsaasti. Uhanalaiset elinympäristöt, luonnonsuojelu- ja Natura-alueet tulee jättää rauhaan. Sammalia ei saa kerätä lainkaan ilman maanomistajan lupaa.

Pyöreälehtikihokki on suolla kasvava lihansyöjäkasvi

Suolla on mielenkiintoisia lääkekasvejakin, vaikkapa raate ja kihokki.

Raate

Raate on mielenkiintoinen suokasvi. Se on aika huomaamaton ennen kukintaa. Kukinto on upea.

Siitä kerätään lehdet varsineen, mieluiten alkukesästä. Mutta tätäkin kasvia kannattaa kerätä varsinkin silloin, kun seisoo sen vieressä. Kukkia en ole raaskinut kerätä, ovat sen verran hienoja.

Lehdet auttavat allergioihin ja ns. alitehoiseen ruoansulatukseen. Raate on siis varsin tehokas vaikkapa vanhusten ruoansulatusongelmiin, tai sellaisille, joiden ruoansulatus reistailee tiuhaan tahtiin. Sellaisille, joiden ruokavalio pienenee tämän tästä, koska aina jokin uusi ruoka alkaa tökkiä.

Juuria voi käyttää samalla tavalla kuin lehtiä. Juurien keruu vaatii aina maanomistajan luvan.

Raate on todella karvas. Lisäksi kuivattujen lehtien teho pienenee ajan myötä.

Siksi raatetta on parasta käyttää alkoholiuutteena. Tee näin:

Alkoholiuute

  • 100 g tuoreita raatteen lehtiä
  • 2 dl vahvaa viinaa

Laita purkkiin, sulje kansi, anna tekeytyä pimeässä nurkassa noin kaksi viikkoa.

Siivilöi, purista vielä loputkin pisarat puhtaan valkoisen rätin läpi.

Pullota, laita nimilappu: ”Raate 2020” ja annostus: 2-15 tippaa 1-3 x / päivä.

Jo alkaa ruoansulatus toimimaan.

Voit toki tehdä teetäkin. Tee näin:

Kylmävesiuutos

  • 1-2 tl hienonnettuja kuivattuja raatteen lehtiä
  • 2 dl kylmää vettä

Kaada ainekset pieneen kattilaan, anna koko satsin olla jääkaapissa yön yli.

Aamulla voit kiehauttaa, siivilöidä ja juoda.

Kihokki

Toinen mielenkiintoinen suon asukki on kihokki. Kihokki on pienenpieni lihansyöjäkasvi, kukkavarsineen se on jopa 15 cm korkea, lehtiruusuke hyvinkin 5 cm halkaisijaltaan.

Vaikka kihokkia mielletään suokasviksi, se vaatii itse asiassa vain karuja oloja ja vettä. Olen nähnyt sen kasvavan runsaasti esimerkiksi hiekkakentillä, jossa pohjavesi oli tarpeeksi lähellä maan pintaa.

Koska kihokkia on hankalaa kerätä ilman juuria, sen keruu vaatii maanomistajan luvan.

Löydät kihokit helpoiten silloin, kun ne kukkivat. Huomaat kukkavarsia, jos katsot suon pintaa pitkin vaakatasossa. Nouki vain noin joka viides kasvi, älä enempää.

Keruuta kannattaa suunnitella pilvipoutaan, sillä paahtavassa helteessä kerätyt kasvit kuivuvat hetkessä kasaan.

Kihokista voi tehdä hunajatinktuuraa, siis alkoholiuutetta, jossa on mukana hunajaa. Se toimii mainiosti kuivaan yskään. Tee näin:

Hunajatinktuura

  • purkillinen tuoreita kihokkeja
  • juoksevaa hunajaa
  • vodkaa

Täytä purkki kihokilla, kaada päälle noin 1/3 asti juoksevaa hunajaa ja täytä purkki sen jälkeen piripintaan viinalla. Sulje kansi, anna tekeytyä noin 2 viikkoa. Heiluta purkki välillä, jotta hunaja liukenisi kunnolla viinaan.

Siivilöi, pullota, lisää nimilappu: ”Kihokki-hunajaviina, 2021”. Annos on 1 tl tarvittaessa ärsytysyskään.

On suolla muutakin, mm. suopursua (ulkoisesti hyvä mm. nivelvaivoihin ja hyttyskarkotteena) sekä juolukkaa (marja, jota harva osaa kunnolla arvostaa).

Iloisia suoretkiä toivottaa

Henriette Kress

yrttiterapeutti, Helsinki
https://www.henriettes-herb.com

Auta Suomi irti turpeesta!

Turpeenpoltto tuhoaa suon, pilaa vesistöjämme ja saastuttaa saman verran kuin henkilöautoliikenne. On aika päästä irti turpeesta. Tee helppo ilmastoteko ja allekirjoita kansalaisaloite!

Siirry allekirjoittamaan

Ajankohtaista