Hukkajoen raakkutuho muistuttaa lakien päivitystarpeesta
–
Luonnonsuojeluliitto teki ministereille luettelon keinoista, joilla raakkutuhojen toistumista voitaisiin estää. (Mykkäsen lisäksi vastaava kirje lähti OM:n hallinnonalan osalta Merelle ja metsien osalta Essayahille sekä näiden ministeriöiden kirjaamoon.)
4.9.2024
Arvoisa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen
Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää, että valtioneuvosto on osoittanut vakavaa suhtautumista Suomussalmen erittäin valitettavaan raakkutragediaan ja mm. kutsunut metsätoimijat keskusteluun. Keskustelun lisäksi on välttämätöntä, että hallitus tekee uskottavia tekoja, jotta vastaavilta tapauksilta tulevaisuudessa vältytään. Ensiavuksi esitämme lyhyttä listausta matalan kynnyksen toimista erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan turvaamiseksi:
• Luonnonsuojelulakiin tulee lisätä luonnonsuojelulain uudistuksessa valmistellut luontotyyppien huomioonottovelvollisuuden sekä selvilläolovelvollisuuden pykälät, jotka olivat esimerkiksi lakiluonnoksessa 25.8.2021. Samalla epäselvä poikkeuspykälä 82 § kannattaisi poistaa.
• Metsälain erityisen tärkeiden elinympäristöjen listaa tulee täydentää vastaamaan paremmin lajien ja luontotyyppien uhanalaisuutta. Erityisen tärkeiden elinympäristöjen vaatimus pienialaisuudesta ja vähämerkityksellisyydestä tulee poistaa. Rantojen suojavyöhyke on lisättävä lakiin. Metsätalouden vesistöhaittoja tulee vähentää kunnostusojituksia rajoittamalla ja uudisojitukset kieltämällä. Metsälain valvontaa on tehostettava.
• Vesilain suojaan tulee lisätä purot, kalkkilammet ja lähteiköt. Edellinen valtioneuvosto valmisteli jo muutokset, mutta esitys kaatui “työtapaturmaksi” kutsutussa eduskunnan äänestyksessä. Lisäksi vesilaki tulee päivittää hallitusohjelman nollavelvoite-esityksellä. Tämä lakimuutos ulottaisi kalatalousvelvoitteet niille vesivoimalaitoksille, joilla niitä ei ole. Näille yleisesti pienille laitoksille voisi tulla esimerkiksi velvollisuus rakentaa vaelluskaloille ohitusuoma tai purkaa vaelluseste kokonaan.
• Metsähallituksen omistajapolitiikassa jokihelmisimpukan elinympäristöjä on syytä parantaa soiden ennallistamisella, rantametsien suojelulla sekä 50 metrin suojakaistojen käyttöönotolla raakkujen elinympäristöissä.
• Ennallistamisasetuksen kansallinen toimeenpano ollaan käynnistämässä ja asetuksen virtavesitavoitteet on syytä ottaa vakavasti. Euroopan Unionille on osoitettu virtavesitoimia 25 000 kilometrille, joiden toteuttamisessa Suomella on iso rooli.
Suomen luonnonsuojeluliitto on valmis keskusteluihin ja yhteistyöhön raakun ja virtavesiluonnon parhaaksi.
SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY
Hanna Halmeenpää
puheenjohtaja
Tapani Veistola
toiminnanjohtaja
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja
Tapani Veistola
- +358 400 615 530
- tapani.veistola(a)sll.fi
- @TapaniVeistola