Jättiputkien kimppuun koivutisleellä (VieKas LIFE)
–
Suomen luonnossa ja asuinalueilla leviää haitallisia vieraslajeja, joiden torjuntaan tarvitaan tehokkaita ja luontoystävällisiä keinoja. Tietyistä puulajeista hidaspyrolyysitekniikan avulla tuotettujen nesteiden on todettu toimivan tehokkaasti leveälehtisten rikkakasvien torjunnassa. Niistä toivotaankin tehokasta,…
Suomen luonnossa ja asuinalueilla leviää haitallisia vieraslajeja, joiden torjuntaan tarvitaan tehokkaita ja luontoystävällisiä keinoja. Tietyistä puulajeista hidaspyrolyysitekniikan avulla tuotettujen nesteiden on todettu toimivan tehokkaasti leveälehtisten rikkakasvien torjunnassa. Niistä toivotaankin tehokasta, nopeasti biohajoavaa ja ympäristöystävällistä vaihtoehtoa synteettisille kasvintorjunta-aineille – nyt myös haitallisten vieraskasvien torjuntaan. Luonnonvarakeskuksen tutkimusryhmän tuore tutkimus osoittaa, että koivutisle näyttäisi oikein käytettynä estävän jättiputkilajien siementen itämisen sekä siementaimien kasvun.
Koivusta valmistetun pyrolyysinesteen (koivutisleen) vaikutusta on tutkittu haitallisen vieraskasvilajin kaukasianjättiputken siementaimiin. Nestettä testattiin sekä ruiskuttamalla sitä suoraan jättiputkiin että osana uutta nestemäisesti levitettävää biohajoavaa, turvepohjaista katemateriaalia. Vaikutus siementen itävyyteen testattiin käyttämällä sukulaiskasvin (kumina) siemeniä.
Kokeen tulokset olivat lupaavia:
- Pyrolyysinestekäsittely esti koekasvina käytetyn kuminan siementen itämisen kokonaan. Sen sijaan 14 vrk ikäisten jättiputken siementaimien kasvuun suoraan ruiskutettu neste ei vaikuttanut vahvempinakaan annoksina.
- Pyrolyysinestettä sisältävä katemateriaali esti 14 vrk ikäisten siementaimien kasvun kokonaan, samoin 2 kk ikäisten taimien kasvu estyi kun taimet leikattiin ennen katemateriaalin levitystä.
Tutkimuksen (englanniksi) tuloksineen löydät täältä (in press, Environmental Technology & Innovation -julkaisu
Luonnonvarakeskuksen tutkimusryhmä kehittää ja edistää ja ympäristöystävällisiä jättiputken torjuntakeinoja vaihtoehtona kemiallisille torjunta-aineille. Tutkimustyö on osa Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoiman VieKas LIFE -vieraslajihankkeen toimintaa.
Tämän artikkelin sisältö ja hankkeen viestintä edustaa ainoastaan VieKas LIFE -hankkeen näkemyksiä. EASME/Euroopan komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.
Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.
Lisätietoja
Vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä
- +358 44 3069 546
- markus.seppala(a)sll.fi