Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi
–
Luonnonsuojeluliitto kiittää kulttuuripoliittisen selonteon tavoitetta tähdätä ihmisen ja luonnon hyvinvointiin. Kulttuurilla on merkittävä rooli kestävyysmurroksessa.
14.10.2024
Asia: VN/30163/2023
Visio
Kannatatteko kulttuuripoliittisen selonteon visiota?
Kyllä
Tavoitteet
Kannatatteko kulttuuripoliittisen selonteon neljää tavoitetta?
Kyllä, tavoitteet vastaavat omaa näkemystäni
Toimenpide-ehdotukset
Tässä on lueteltu yhdeksän toimenpidekokonaisuutta. Mitkä raportin toimenpide-ehdotuksista ovat mielestänne kaikkein tärkeimmät ja kiireellisimmät toteuttaa?
Yhteistyön ja osallisuuden voima. Erityistä huomiota kiinnitämme alkuperäiskansa saamelaisten kulttuuriin ja oikeuksiin.
Oma roolinne tulevassa toimeenpanossa
Millaisena näette oman tai edustamanne tahon roolin kulttuuripoliittisenselonteon toimeenpanossa?
Luonnonsuojeluliiton sääntöjen mukaisena tarkoituksena on ”luonnon- ja ympäristönsuojelun edistäminen sekä suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttäminen ja vaaliminen.” Tässä emme näe kulttuurin ja luonnon erillisyyttä saatikka vastakohtaisuutta, vaan Veikko Litzenin tavoin yhteyttä: ”Kulttuuri on ihmisten ympäristönsä haasteisiin antamien vastausten kokonaisuus. Kulttuuria ovat kaikki ympäristön haasteisiin annetut vastaukset.”
Ymmärrämme, että kulttuuri muuttuu ajassa, paikassa ja sosiaalisessa kontekstissa. Tässä mielessä kulttuurin nykyinen keskeinen haaste on välttämätön kestävyysmurros, jota tarvitaan vastaamaan ihmiskunnan ja suomalaisten keskeisiin visaisiin ongelmiin, kuten luontokato, ilmastokriisi ja ylikulutus. Tämä ihmisen ja luonnon hyvinvointi on hyvin nostettu strategian tavoitteisiin, mistä kiitos. Näistä syistä näemme luonnonsuojelun ja kulttuurin toimijoiden yhteistyön välttämättömänä, ja aiomme sitä osaltamme edistää.
Kulttuurin resurssien turvaaminen on tärkeää myös siksi, että kestävyysmurroksessa kulutusta olisi suunnattava enemmän aineellisista aineettomiin asioihin.
Tiivistelmä näkemyksistänne
Kulttuuriperinnön pitäminen elävänä on tärkeää. Siihen liittyy se, että kaikki perinne ei ole itsessään niin arvokasta, etteikö asioita voisi muuttaa. Tämä ei tarkoita, että Lönnrotin Kalevalasta pitäisi sensuroida esimerkiksi perheväkivaltaa mahdollisena pitävä ”sulhasen opastus”. Se voidaan kuitenkin kehystää omaan aikaansa, vaikka meidän aikamme toimii toisin. Vastaavia perinteiden ja asenteiden uudelleen arvointeja – kulttuuristen pommien purkua – tarvittaisiin kiireesti esimerkiksi suhteessamme eläimiin.
SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY
Toimeksi saaneena
Tapani Veistola
toiminnanjohtaja
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja
Tapani Veistola
- +358 400 615 530
- tapani.veistola(a)sll.fi
- @TapaniVeistola