Luonnonkukkien päivä täyttää 20 vuotta – juhlapäivänä tarjolla 60 retkeä
–
Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 18. kesäkuuta, jolloin eri puolilla Suomea järjestetään 60 opastettua kasviretkeä.
Ensimmäinen Luonnonkukkien päivän retki järjestettiin Suomessa 15. kesäkuuta 2003. Päivän tavoitteena on alusta asti ollut kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.
”Juhlavuosi on otettu retkien järjestäjien ja oppaiden parissa ilolla vastaan, ja esimerkiksi esitemateriaalien tilausmäärät retkille ylittivät odotukset”, sanoo Marja Haatanen Suomen luonnonsuojeluliitosta.
20-vuotisjuhlavuotta juhlistetaan retkien lisäksi muillakin tavoilla. Teemapäivästä on laadittu pieni historiakatsaus, joka julkaistaan Luonnonkukkien päivänä 18. kesäkuuta. Jo nyt on myös lanseerattu Tunnista 100 kasvia -haaste, jonka tarkoituksena on innostaa suomalaisia tunnistamaan ja opettelemaan kasvilajeja. Haasteen verkkosivuilla voi jättää tiedot ja kuvat kasvihavainnostaan sekä merkitsemään löytöpaikan kartalle.
Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji, jonka kautta tuodaan esiin lajin elinympäristöjen uhkia. Vuoden 2023 teemalajina on kaikkien tuntema mustikka (Vaccinium myrtillus). 1950-luvulta vuosisadan loppuun mennessä mustikan peittävyys väheni noin puoleen. Pääsyy tähän on ollut avohakkuut, joihin usein on liittynyt maanpinnan muokkaus. Onneksi hakkuualojen maanpinnan muokkaus on keventynyt ja metsät ovat muuttuneet valoisammiksi ja mustikka on viime aikoina runsastunut.
Luonnonkukkien päivän retket ovat maksuttomia. Ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntiin, ja niitä vetävät vapaaehtoiset oppaat. Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien.
Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.
Lisätietoja
Järjestökoordinaattori Marja Haatanen
- +358 40 646 3441
- marja.haatanen(a)sll.fi