Luonnonpuistoihin myönnetyt ilvesten ja susien tappoluvat lainvastaisia – Luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistys valittavat

Tiedotteet

Metsähallitus on uuden luonnonsuojelulain nojalla myöntänyt ensimmäistä kertaa lupia ilvesten ja susien tappamiseen luontoa varten perustettuihin, erittäin tiukasti suojeltuihin luonnonpuistoihin. Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan piirit sekä Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys valittavat ilvesten ja suden metsästykseen luonnonpuistoissa myönnetyistä luvista.
Värriön luonnonpuisto.
Kuva: MPorciusCato CC BY-SA 3.0

Luonnonpuistot ovat tähän asti olleet poronhoitoalueella ainoita alueita, joissa suurpetoja ei ole saanut metsästää. Metsähallituksen uusi linjaus aiheuttaa huolta Luonnonsuojeluliitossa, minkä takia piirit ja yhdistys valittavat tappoluvista hallinto-oikeuteen. Lupia on myönnetty Värriön, Pisavaaran ja Olvassuon luonnonpuistoihin. 

“Asialla on valtakunnallista merkitystä, koska tällaisia lupia ei ole annettu ennen. Siksi on tärkeää saada asiasta tuomioistuimen linjaus”, sanoo Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Luonnonpuistoja lukuunottamatta poronhoitoalue on suurpetotyhjiö, sillä tappamiseen saa helposti luvan poronhoidolle aiheutuneiden vahinkojen takia. Viime vuosina poronhoitoalueella on ammuttu poikkeusluvilla esimerkiksi 45–55 sutta, jotka ovat tulleet alueelle pääosin muualta. 

Luonnonpuistojen tarkoituksena on säilyttää luontoa koskemattomana, alkuperäisenä luontoa edustavana alueena, jossa ihmisen vaikutus ei näy. Luonnonpuistojen perustamisen yhteydessä on todettu, että niiden tehtävänä osoittaa tuleville sukupolville, millaista luonto on ollut ennen kuin ihminen on sitä muuttanut. Tämä on tärkeää myös tieteellistä tutkimusta varten. Nyt kuitenkin Metsähallitus on myöntänyt lupia, joilla luonnonpuiston koskemattomuutta ja luonnonmukaisuutta rikotaan. Metsähallitus ei ole päätöksessään perustellut lainkaan sitä, miksi päätös ei vaarantaisi luonnonpuiston perustamistarkoitusta. 

”Luonnonpuistojen tarkoituksena on säilyttää luonto koskemattomana. Toinen tarkoitus on luonnontutkimus. Vaikka poronhoitoalueen luonnonpuistoissakin saa harjoittaa poronhoitoa, on vahinkoperusteinen tappaminen luonnonpuiston tarkoituksen vastaista. Pedot kuuluvat Suomen luontoon, ja luonnonpuiston on suojeltava myös niitä”, sanoo Luonnonsuojeluliiton Lapin piirin puheenjohtaja Saara Laivamaa.

Luonnonpuistot ovat tiukimmin suojeltuja suojelualueita. Luonnonpuistoissa käyminen vaatii usein Metsähallituksen luvan, ja lupia myönnetään lähinnä tieteellisiin ja opetuksellisiin tarkoituksiin. Poronhoitoalueen luonnonpuistoissa poronhoidon edellyttämä liikkuminen on useimmiten sallittu. Lisäksi paikalliset asukkaat saavat liikkua joissain luonnonpuistoissa marjastuksen ja sienestyksen yhteydessä kotikuntansa alueella.

Luonnonsuojelulain mukaan Metsähallitus voi myöntää luvan eläinlajin tappamiseen, jos se aiheuttaa omaisuudelle merkittävää taloudellista vahinkoa, ja se ei vaaranna luonnonpuiston perustamistarkoitusta. Merkittäväksi vahingoksi on esitetty porovahinkoja. 

Lisätietoja: 

Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, tapani.veistola@sll.fi, p. 040 061 5530

Saara Laivamaa, puheenjohtaja, Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri, saara.laivamaa@gmail.com, p. 046 810 7744

Pirkko-Liisa Luhta, Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys, pirkkoliisa.luhta@gmail.com, p. 040 029 3023

Ajankohtaista