Luonnonsuojeluliiton lausunto koskien lohenkalastusta ja silakkakiintiöitä
–
Suomessa kalastettavat Itämeren lohen ja silakan kannat ovat surkeassa kunnossa. Lohenkalastukseen tarvittaisiin välivuosi ja silakkakiintiöitä ei pitäisi nostaa tämän vuoden tasolta. Näin Luonnonsuojeluliitto lausui eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle sekä samalla ympäristövaliokunnalle.
E 52/2024 vp
Toiminnajohtaja Tapani Veistola
Suomen luonnonsuojeluliitto
Kirjallinen asiantuntijalausunto
MmV 20.9.2024
[Sama lausunto YmV 27.9.2024]
Valtioneuvoston selvitys: E-kirje neuvoston asetuksesta eräiden kalakantojen ja kalakantaryhmien Itämerellä sovellettavien kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta vuodeksi 2025 ja asetuksen (EU) 2024/257 muuttamisesta
Yleistä
Monien Itämeren kalakantojen heikkenemisen perimmäinen syy on pitkään jatkunut meren huono tila. Monista syistä johtuen Itämeren ravintoverkot ovat rikki. Se vaikuttaa moniin kalakantoihin.
Asiaa on pahentanut monien lajien kantokykyyn verrattuna liian suuri kalastus. Kalastuskiintiöitä on sovittu jäsenmaiden kesken EU:n neuvostossa usein tavoitteena mahdollisimman pienet muutokset kalastuksessa. Tämä on ymmärrettävää kalastajien kannalta, mutta luonnon kanssa ei valitettavasti voi neuvotella. Tuloksena on ollut kierre, jossa kalakannat ovat heikentyneet – ja saaliit niiden perässä. Tässä pelissä kaikki häviävät.
Ongelman ydin on, että kalastuskuolleisuuden vähentäminen on ainoa nopea taktinen keino yrittää parantaa kalakantojen tilannetta. Itämeren muut laajemmat ja strategisemmat suojelutoimet ovat tarpeen, mutta ne vaikuttavat paljon hitaammin.
Pääaltaan ja Pohjanlahden lohi
Tornionjoki on Itämeren ylivoimaisesti tärkein lohijoki. Tänä vuonna lohen nousu sinnekin oli hyvin pieni, kuten viime vuonna. Tässä tilanteessa varovaisuusperiaatteen takia olisi parasta pitää lohen kalastuksessa välivuosi.
Suomenlahden lohi
Suomenlahden kautta menee lohia Pohjanlahdellekin. Pyynti pitää kohdistaa eväleikattuihin eli istutettuihin kaloihin.
Pohjanlahden sekä Pääaltaan ja Suomenlahden silakkakannat
Kalakantojen olleessa kriittisten Btrigger ja Blim-viitearvojen tienoilla olisi varminta pitää kalastuskiintiöt tämän vuoden tasolla (ns. roll over). Tavoitteena tulee olla saada kannat selvästi näitä äärimmäisiä minimejä osoittavien viitearvojen yläpuolelle eli kestävälle pohjalle.
Lisätietoja: toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja
Tapani Veistola
- +358 400 615 530
- tapani.veistola(a)sll.fi
- @TapaniVeistola