Luonnonsuojeluliiton lausunto metsästyslain muutoksesta
–
Maa- ja metsätalousministeriölle Viitaten lausuntopyyntöönne 6.3.2018 HARE: MMM038:00/2017 Luonnonsuojeluliiton lausunto metsästyslain muutoksesta Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa. Naakka on luonnonsuojelulain laji, jota koskevat asiat kuuluvat lähtökohtaisesti ympäristöministeriölle…
Maa- ja metsätalousministeriölle
Viitaten lausuntopyyntöönne 6.3.2018 HARE: MMM038:00/2017
Luonnonsuojeluliiton lausunto metsästyslain muutoksesta
Suomen luonnonsuojeluliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa asiasta seuraavaa.
Naakka on luonnonsuojelulain laji, jota koskevat asiat kuuluvat lähtökohtaisesti ympäristöministeriölle eikä maa- ja metsätalousministeriölle.
Esitystä on perusteltu lähinnä maataloudelle aiheutuvilla paalivahingoilla. Ne tapahtuvat suurelta osin lajin pesimäaikaisen rauhoituksen aikana, joka sille pitäisi säätää rauhoittamattomanakin lajina. Siksi naakan yleinen metsästys ei poista poikkeuslupien tarvetta. Pesimäaikaisia poikkeuslupia on nyt annettu VARELYstä. Poikkeuslupien antaminen siirtyisi nyt vain nyt Suomen riistakeskukselle. Hallinnon työtaakka ei juuri vähenisi.
Taloudelliset vaikutukset
Naakan rahoituksen loppumisen yhteydessä loppuivat myös YM:n momentilta maksettavat korvaukset paalivahingoista yms. Se toki säästää valtion varoja. Mutta koska rauhoittamattoman variksenkaan tekemät paalivahingot eivät ole metsästyksellä loppuneet, niin tuskin käy naakankaan kohdalla. Vahingot tulisivat vain kokonaan maanviljelijöiden maksettavaksi. Asia olisi haitankärsijöidenkin kannalta parempi hoitaa nykyisellä tavalla rauhoituksella, korvauksilla ja tarvittaessa luonnonsuojelulain mukaisilla poikkeusluvilla. Korvaussumma on nimittäin ollut varsin suuri, vuosina 2012-16 yhteensä 412 502 euroa.
Ympäristövaikutukset
Vaarana on, että naakkoina ammutaan myös mustia mustavariksia niillä seuduilla, missä niitä esiintyy.
5 § Rauhoitetut ja rauhoittamattomat eläimet
Luonnonsuojeluliiton mielestä naakkaa ei tule lisätä metsästyslakiin.
Sitä vastoin rauhoittamattomista lajeista tulee poistaa korppi (poronhoitoalueella), koska se ei ole lintudirektiivin metsästettävien lajien liitteessä 2.
Lisäksi rauhoittamattomien lajien luettelosta tulee poistaa merilokki, joka on vähentynyt ja Suomen lintujen uhanalaisuus 2015 -luettelossa silmälläpidettävä. Lisäksi kaikki eivät osaa erottaa toista mustaselkäistä lokkia – erittäin uhanalaista selkälokkia – merilokista.
Lisäksi 5 §:n loppuun tulee lisätä lausunnolla olevaan vieraslajiasetuksen koirasusikohtaan liittyen selventävä momentti, esimerkiksi: ”Mitä sudesta säädetään, koskee myös suden ja koiran risteymiä sekä niiden risteymien risteymiä.” Tämä on tarpeen varmuuden vuoksi siksi, ettei joku ampuisi sutta ilman lupaa väittäen sitä risteymäksi. Se voisi johtaa hyvin ankaraan tuomioon törkeästä metsästysrikoksesta. Vertaa myös MmVM 8/2015 ja VaaHO 2015:14.
Lisätietoja
– erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola at sll.fi
SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY
Harri Hölttä Päivi Lundvall
puheenjohtaja toiminnanjohtaja