Luon­non­suo­je­lu­liit­to tyytyväinen me­ri­met­so­työ­ryh­män loppuraporttiin – ”Me­ri­met­so­kes­kus­te­lus­sa tarvitaan nyt aikaa ja suh­teel­li­suu­den­ta­jua”

Tiedotteet

Luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen tänään julkaistuun merimetsotyöryhmän loppuraporttiin. Liiton mielestä nyt tarvitaan aikaa tottua lajiin, jonka kannan kasvu näyttää jo pysähtyneen. Tänä vuonna pesiä laskettiin noin 1000 vähemmän kuin viime vuonna. Liitto toivoo, että tämä tasaa myös merimetsosta käytyä kiivasta keskustelua.

Merimetsoja puussa. Kuva: Jussi Silfver CC BY 2.0

”Merimetsokeskustelussa tarvitaan nyt aikaa ja suhteellisuudentajua. Merimetsojen pesimäkolonioita on vähän, alle 50. Lajin kannan kasvuvauhti on hiipunut. Lisäksi merikotka on alkanut syödä merimetsoja merkittävästi”, toteaa erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Kannan kasvaessa merimetsoja on tullut uusille alueille. Uuteen tulokkaaseen on aina vaikea sopeutua. Nyt on rauhallisemman kehityksen aika, sillä Suomen ympäristökeskuksen mukaan kanta on lähellä kantokykyä, ja sen merkittävä kasvu on päättynyt.

Kuva merimetsosta käydyistä kiistoista on Veistolan mielestä myös liioiteltu.

”Ongelmakohteisiin haetaan vuodessa keskimäärin vain kuusi poikkeuslupaa, joista neljä myönnetään. Eniten keskustelua herättäneitä kolonioita Merikarvialla ja Vaasan Kaupungilahdella ei tämän takia enää ole.”

Monilla seuduilla merimetsoon on jo totuttu. Veistolan mukaan sudesta on opittu se, että eri tahojen tietojen vaihtoa ja keskustelua voidaan edistää parhaiten alueellisilla työryhmillä.

”Nyt on alueellisten merimetsotyöryhmien kehittämisen vuoro.”

Lue lisää:

Blogi: Mitä susi voi opettaa merimetsolle?

Lisätietoja:

Tapani Veistola, erityisasiantuntija, p. 0400 615 530

Antti Halkka, toimituspäällikkö, p. 050 308 2795

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Lahjoita Suomen luonnolle!

Turvataan yhdessä ainutlaatuinen luontomme ja sen monimuotoisuus tuleville sukupolville. Yleislahjoitukset ohjataan ajankohtaisimpaan ja kiireellisimpään suojelutyöhön.

Tee kertalahjoitus Suomen luonnolle

Ajankohtaista