Luonnonsuojeluliitto vetoaa kuntiin Palokinkoskien myymiseksi valtiolle
–
Luonnonsuojeluliitto ja 24 muuta tahoa esittivät vuonna 2023, että Pohjois-Karjalan ely-keskus velvoittaisi Pohjois-Karjalan Sähkön päivittämään Palokin kalatalous- ja istutusvelvoitteet, jotta vaelluskalojen luontainen elinkierto tulisi mahdolliseksi. Se tarkoittaisi vaellusyhteyden avaamista ja riittävää ympäristövirtaamaa padon ohi. Tammikuussa annetun vastauksen mukaan Palokin kalatalousvelvoitteita ei kuitenkaan lähdetä nyt muuttamaan, koska hallitusohjelman mukaisesti valtioneuvosto neuvottelee voimalan lunastamisesta valtiolle. Neuvottelut eivät ole johtaneet kauppaan.
“Olemme pettyneitä siihen, että jumissa olevat neuvottelut estävät vaelluskalojen tilanteen parantamisen Palokinkoskilla. Luonnonsuojeluliitto vetoaa Pohjois-Karjalan Sähkön omistaviin kuntiin, jotta kaupat saataisiin tehtyä pikaisesti”, sanoo Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Jos vesivoimalan osto ja kosken ennallistaminen onnistuvat, maksajana on valtio. Jos tämä ei onnistu, alueen kalatalousviranomainen aikoo arvioida voimalan lupavelvoitteiden muuttamisen uudelleen. Voimalan kalatalousvelvoitteiden uusimisen lasku lankeaisi silloin viime kädessä Pohjois-Karjalan Sähkön omistaville kunnille.
”Toivomme, että vesivoimala myydään valtiolle. Jos padosta ei synny kauppaa, Palokin vesivoimalan pito voi tulla omistajilleen kalliiksi nykyaikaistettavien kalatalousvelvoitteiden myötä”, sanoo puheenjohtaja Annamari Markkola Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiristä.
Palokki olisi koko seudulle vetovoimatekijä, koska ennallistetut kosket olisivat kalastus- ja luontomatkailukohde.
”Palokin pienvesivoimalaitoksen poistamisella avautuisi noin 1500 kilometriä uomaverkostoa kalojen vapaalle vaellukselle. Tämä olisi jo mukava matka vapaasti virtaavaa jokea ajatellen Suomen ennallistamistavoitteita vuoteen 2030 mennessä”, sanoo kehityspäällikkö Virpi Sahi Suomen luonnonsuojeluliitosta.
Hallitukselle Palokin koskien ennallistaminen on kärkihanke. Pelissä on äärimmäisen uhanalainen järvitaimen, joka on välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Luonnolliset kutualueet on hävitetty, ja nyt vesihome on tuhonnut poikastuotannon edellytykset myös kalanviljelylaitoksissa.
Vireilepanovaatimuksen takana oli laaja joukko paikallisia kalatalousalueita, osakaskuntia, vapaa-ajankalastajapiirejä ja luonnonsuojelupiirejä sekä valtakunnallisia kalastus- ja luonnonsuojelujärjestöjä.
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin laatiman vireillepanovaatimuksen allekirjoittivat Sulasveden, Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Heinäveden kalatalousalueet, Mäkelän, Tuusniemen ja Ukonlahden osakaskunnat, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon Vapaa-ajankalastajapiirit, Pro Heinävesi -kansalaisliike, Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Savon piiri, Heinäveden luonnonystävät, Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö, Kalatalouden Keskusliitto, Villilohi, Virtavesien hoitoyhdistys, Suomen luonnonsuojeluliitto, Luontoliitto ja WWF Suomi.
Pohjois-Karjalan Sähkö oy:n kuntaomistajat ovat Heinävesi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kaavi, Kitee, Kontiolahti, Kuopio, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Savonlinna, Tohmajärvi, Tuusniemi.
Lue lisää:
Lisätiedot:
Annamari Markkola, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri puh. 040 829 2103 ammarkkola@gmail.com
Virpi Sahi, kehityspäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto puh. 050 308 2457, virpi.sahi@sll.fi
Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi