Näkökulma: Terrafamen röyhkeys yllätti ympäristöjärjestönkin
–

Kaivosyhtiö Terrafame hävisi joulukuussa oikeudessa, kun Vaasan hallinto-oikeus teki päätöksen yhtiön kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvasta. Päätöksessä lupaehtoja tiukennettiin siten, että lakiin kirjatut ympäristönsuojelutoimet parantuvat.
Muutoksenhakijoina olivat muun muassa Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri, muita ympäristöjärjestöjä, alueen osakaskuntia ja yksityishenkilöitä eli haitankärsijöitä.
Luonnonsuojelupiirimme valituksessa korostettiin varovaisuusperiaatetta, jonka kannalle myös hallinto-oikeus kallistui. Hallinto-oikeuden mukaan Terrafame ei voi jatkaa ja laajentaa toimintaansa nykyisillä ympäristöluvilla, koska riski ympäristön pilaantumiselle on liian suuri. Riskin pienentämiseksi hallinto-oikeus muun muassa kielsi Terrafamelta kaivannaisjätealueiden perustamisen suoraan pohjamaan päälle ilman tiiviitä rakenteita. Oikeus ei myöskään löytänyt perusteita sille, miksi Terrafame saisi päästää vesistöihin jätevesiä, joissa on sulfaattia aikaisempia päästöraja-arvoja enemmän.
Varsin ymmärrettävä linja, mielestämme.
Terrafame ei tätä hyväksynyt, vaan ilmoitti, että yhtiö hakee valituslupaa Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen. Tähän yhtiöllä on toki täysi oikeus. Tiedotteessa Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kuitenkin kertoo, että ”Vaasan hallinto-oikeuden päätösten keskeiset rajoitukset tulivat yhtiölle täytenä yllätyksenä ja ilman käytyä vuoropuhelua niiden vaikutuksista. Nykyinen luvitusjärjestelmä ei vastaa tämän päivän vaatimuksia, ja tähän tarvitaan selkeä muutos.”
Kommentti on hämmentävä. Tunnetaanko Terrafamessa oikeusvaltioperiaatteen mukaista tuomioistuinten toimintaa ja riippumattoman viranomaistoiminnan periaatteita? Oikeuslaitos ei käy asianosaisten kanssa ”vuoropuhelua”, vaan kuulee kaikkia osapuolia prosessissa, jossa yhtiöllä on ollut mahdollisuus antaa vastineensa kaikkiin muutoksenhakijoiden esittämiin seikkoihin. Vaasan hallinto-oikeus on myös tehnyt Terrafamen alueella perusteellisen maastokatselmuksen, johon kaikki asianosaiset ovat voineet osallistua.
Terrafamen tiedotteessaan esittämät näkemykset suomalaisen oikeuslaitoksen ja lupaviranomaisen toiminnasta osoittavat röyhkeää välinpitämättömyyttä tai, mikä ehkä vielä pahempaa, ymmärtämättömyyttä lainsäädännön velvoitteista ja oikeusvaltion periaatteista.
Lainmukaiset ympäristönsuojelusäädökset koskevat myös kaivostoimintaa – silloinkin, kun se aiheuttaa kustannuksia. Veronmaksajathan ovat kustantaneet Terrafamen, eli entisen Talvivaaran, toiminnan riskien seurauksia jo satojen miljoonien eurojen edestä. Vaatimus lupajärjestelmän uudistamisesta pelkästään kaivosyhtiön etujen vahvistamiseksi onkin pöyristyttävä.
Kansalaisilla ja ympäristöjärjestöillä on perusteltu huoli siitä, että vesi- ja ympäristölainsäädännön pykäliä pyritään syrjäyttämään poikkeusmenettelyillä. Tähän suuntaan lainsäädäntöä ja lupajärjestelmää ei pidä muokata. Viestimme Terrafamelle ja muille vastaavia vaatimuksia esittäville tahoille on: keskittykää parantamaan ja toteuttamaan ympäristönsuojelua.
Hanna Halmeenpää
Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja.
Vesa Hyyryläinen
Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin puheenjohtaja.