Suomen ilmastopolitiikalta putosi pohja metsien muuttuessa päästölähteeksi – hallitus ja metsäala vaiti
–
Liian suuriksi paisuneet hakkuut ovat juurisyy sille, että metsät eivät enää tue ilmastotyötämme, vaan jopa syventävät alhoa päästämällä hiiltä ilmakehään sen sitomisen sijaan. Suomen luonnonsuojeluliitto on viime päivät odottanut ministerien ja metsäteollisuuden vastuunkantoa ja aloitteita siitä, kuinka tilanne voidaan korjata. Niitä ei ole kuulunut.
Hallitus on sitoutunut pitämään kiinni Suomen tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Sitoumukset eivät kuitenkaan riitä, jos teot puuttuvat. Keinoja kyllä löytyy: metsien kasvattamista järeämmiksi pitää tukea, ympäristölle haitallisesta puupolttoaineiden verotuesta täytyy luopua ja metsälakiin pitäisi palauttaa puuston ikä- ja järeysrajat.
”Metsät ovat avainasemassa Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Tilanne on kuitenkin päästetty niin pitkälle, että vaihtoehtona on enää kaikista järeimpiä toimia. Suomen metsänhakkuita on välttämätöntä laskea nykyisestä yli 70 miljoonan kuution hakkuista korkeintaan 55–60 miljoonaan kuutioon vuodessa”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Antti Heikkinen.
Ilmastolain kirjausten lisäksi Suomi on sitoutunut tiettyyn hiilinielun kokoon osana EU:n ilmastopolitiikkaa. Vaikka näiden tavoitteiden saavuttaminen käy uusien lukujen valossa hankalammaksi, se ei ole mahdotonta eikä niiden suhteen saa luovuttaa.
”Aika on käymässä vähiin. Odotamme hallitukselta lupausten mukaisesti päätöksiä hiilinielujen pelastamiseksi viimeistään kevään puoliväliriihessä”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastoasiantuntija Edda Sundström.
Suomessa hallituksilla on ollut taipumus tehdä selvityksiä ja vyöryttää vastuu konkreettisista ympäristöpäätöksistä seuraavalle hallitukselle. Orpon hallitus ei näin voi enää tehdä, koska seuraavalla hallituksella voi olla edessään mahdoton tehtävä. Vaikuttavien hiilinielutoimien tekeminen olisi vuosikymmenen tärkein ilmastopoliittinen teko, josta olisi hyvä jäädä historian kirjoihin.
Lisätietoja:
Antti Heikkinen, ympäristöpäällikkö, +358 44 9010 461, antti.heikkinen@sll.fi
Edda Sundström, ilmastoasiantuntija, +358 44 4914 269, edda.sundstrom@sll.fi