Uusi merkkipäivä suomalaiseen kalenteriin: Suomen luonnon päivä

Tiedotteet

Yliopiston almanakkatoimisto on julkistanut suomalaisen kalenterin uudistustyön tulokset. Uudistuksessa kalenteriin tuli yksi uusi merkkipäivä, joka on elokuun viimeisenä lauantaina vietettävä Suomen luonnon päivä. Kalenterimuutos astuu voimaan vuodesta 2020 lähtien.

Suomen luontoa juhlitaan elokuun viimeiseinä lauantaina. Kuva: Metsähallitus / Eeva Mäkinen

Lisäksi uudistuksessa saatiin yksi uusi liputuspäivä, sekä suomalaiseen nimipäiväkalenteriin tuli 35 ja suomenruotsalaiseen kalenteriin 38 uutta nimeä.

Ensimmäistä Suomen luonnon päivää vietettiin vuonna 2013

Ensimmäistä Suomen luonnon päivää vietettiin lauantaina 31.8.2013. Päivän tarkoituksena on koota suomalaiset yhteen juhlimaan ja arvostamaan hienoa luontoamme. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio on toiminut Suomen luonnon päivän aktiivisena suojelijana siitä lähtien.

”Luonnon voi löytää uudelleen joka päivä, tai ensimmäistä kertaa milloin tahansa, missä iässä tahansa. Se on avoin kaikille kaikkina vuodenaikoina. Se on suojelemisen arvoinen kalenterivuoden kaikkina päivinä ja juhlan arvoinen elokuun viimeisenä lauantaina”

Poiminta Jenni Haukion tervehdyksestä.

Päivän tapakulttuuriin kuuluu ulos lähteminen

Kuudennen Suomen luonnon päivän jälkeen on selvää, että suomalaiset arvostavat ja haluavat juhlia luontoaan. Suomen luonnon päivää vietetään lähtemällä ulos ja osallistumalla päivän tapahtumiin. Päivän juhlakulttuuriin on alusta asti kuulunut liputus ja luontoretket lähimetsäissä ja kansallispuistoissa.

Suomen luonnon päivän kaltaiselle juhlalle on aina ollut olemassa sosiaalinen tarve. Juhlimme monia merkkihenkilöitä ja perhearvoja, muttemme ole nostaneet meille tärkeintä asiaa valokeilaan. Suomen luonnon päivä ansaitsee oman juhlapäivän.

Kun Suomi täytti sata, se liputti virallisesti luonnolleen ensimmäisenä maana maailmassa

Sisäministeriö antoi Suomen luonnon päivälle virallisen liputussuosituksen vuonna 2017. Samana vuonna juhlittujen Luonnon päivien järjestettyihin tapahtumiin osallistui 300 000 ihmistä. Sisäministeriö toisti liputussuosituksen vuonna 2018, jolloin Suomen luonnon päivälle julistettiin myös oma virallinen leivos: mustikkapiirakka.

Jotain poikkeuksellista on tehty – kalenterissa on uusi merkkipäivä

Suomen luonnon päivän nopea kasvu on määrätietoisen työn tulos. Se on nostanut ihmisten tietoisuuteen liiankin itsestään selvänä pidetyn luonnon arvostuksen, sekä koonnut yhteen poikkeuksellisen laajan luonnon ympärille sitoutuneen joukon. Suomen luonnon päivää, ja sen myötä uutta suomalaista tapakulttuuria on rakennettu yhdessä.

Seuraavaa Suomen luonnon päivää vietetään 31.8.2019. Päivää koordinoivana ohjausryhmänä toimivat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen Luontopalvelut, YLE Luonto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ja Suomen Latu.

Suomen luonnon päivä on luonnon oma juhlapäivä. Luontoa juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina rennosti ja pilke silmäkulmassa. Lippu nousee salkoon Suomen luonnon kunniaksi. Päivä on yhdessä tekemisen ja luonnosta nauttimisen juhla, johon kuuluu Suomen täydeltä iloisia ulkoilmatapahtumia.

Ajankohtaista