Valtakunnallista Luonto lainassa -viikko vietetään helmikuussa 2025 viikolla 6, eli 3.–9.2. Teemana on lähiluonto.
Luonto lainassa -viikon viettoa jatketaan vuonna 2025 lähiluonto-teemalla
Vuoden 2025 Luonto lainassa -viikkoa vietetään viikolla 6, eli 3.–9.2.2025. Luonnonsuojeluliiton yhdistykset järjestävät viikolla tapahtumia yhdessä kirjastojen kanssa. Lähiluonto näkyykin erityisesti kirjastojen tarjonnassa ja toiminnassa eri puolilla Suomea. Katso Luonnonsuojeluliiton tapahtumakalenterista, järjestetäänkö lähelläsi Luonto lainassa -viikon tapahtumia.
Jokainen voi osallistua Luonto lainassa -viikkoon helposti vierailemalla omassa kirjastossaan tai lainaamalla aiheeseen liittyvän kirjan. Vai haluaisitko itse järjestää ohjelmaa? Ota yhteyttä lähikirjastoosi tai Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistykseen ja ehdota!
Yksinkertaisimmillaan Luonto lainassa -viikkoa voi viettää asettamalla kirjastoon esille lähiluonto-aiheisia kirjoja ja tulostamalla julisteen näkyville. Vinkkaa lähikirjastoasi!
Voit myös tulostaa alla olevan julisteen kirjastosi, koulusi tai työpaikkasi seinälle. Myös sosiaalisessa mediassa kannattaa olla aktiivinen: #luontolainassa.
Suomen luonnonsuojeluliitto toivottaa kaikki tervetulleiksi mukaan luonnonsuojelutyöhön. Luonto lainassa -viikolla jäseneksi liittyvät saavat halutessaan jäsenlahjan (Pinnan alla -retkihuivi). (Jäsenlahjan valinta päivittyy liittymislomakkeelle.)
Luonto lainassa -viikon materiaalit 2025
Tulostettava juliste suomeksi (pdf)
Tulostettava jusliste ruotsiksi (pdf)
Somekuva suomeksi
Somekuva ruotsiksi
Somekuva ilman tekstejä
Lähiluonto kirjoissa
1. Kuitunen, Markku & Strang, Antti: Puukiipijä – vanhojen metsien viimeinen vartija (2024)
Kirjassa lähestytään luontokatoa sekä ilmastonmuutosta yksittäisen lajin, puukiipijän kautta. Samalla lukija pääsee tutustumaan tähän ainutlaatuiseen ja piilottelevaan lintuun sekä oppimaan sen elämästä.
Suomen karuissa olosuhteissa harvinaisen pitkälle erikoistuneen puukiipijän selviytyminen on perustunut tukkipuuvaltaisen metsän hyvään ennustettavuuteen. Nyt tilanne on muuttunut radikaalisti, ja laji on kovaa vauhtia taantumassa hömötiaisen ja helmipöllön lailla. Metsäekosysteemissä luontokato on konkreettisinta ehkä juuri Suomessa. Voimmeko tehdä jotakin sekä tämän vielä yleisen varpuslintumme että koko ekosysteemin tilanteelle – vai onko peli jo menetetty ja myös sen heikoin lenkki sanottu irti?
Kirjoittaja, ympäristötieteiden emeritusprofessori Markku Kuitunen on tutkinut puukiipijän elämää jo puoli vuosisataa, ja kirjan kuvista vastaa Vuoden Luontokuva 2022 -voittaja Antti Strang.
2. Ertimo, Laura & Ahokoivu, Mari: Mikä mahti! Lotta ja Kasper luonnon puolella (2023)
Lotan ja Kasperin seikkailu kuvaa ihmisten välistä vallankäyttöä.
Parhaat kaverit aloittavat seiskaluokan uudessa koulussa. Se herättää paljon kysymyksiä: Olisiko yksin helpompaa? Miten porukassa pärjää?
Lotta ja Kasper pohtivat vallankäyttöä. Kuka päättää, miten lähimetsän käy? Luontokato ja ilmastokriisi ovat totta ja iso ongelma – mutta miksi tuntuu siltä, että niitä ei torjuta kaikin keinoin? Kuka on vastuussa?
Kirjassa kurkistetaan aivojen sisään ja havaitaan ihmisten olevan siitä erikoisia eläimiä, että me kerromme tarinoita. Niitä tarinoita meillä on myös valta muuttaa. Miten luontoyhteys voitaisiin palauttaa tärkeimmäksi tarinaksi?
3. Kanninen, Jaana & Seppo, Sanni: Huuto. Kaupunkiluonnon puolesta (2022)
Suurissa kaupungeissa on meneillään ennätysmäärä lähiluontokonflikteja, kun asukkaat ovat käyneet puolustamaan heille tärkeitä metsiä, puistoja, rantoja tai kallioita. Tämä on seurausta siitä, että uusia rakennuksia nousee ennätysvauhtia vanhoille asuinalueille. Vallalla on korkean ja tiiviin rakentamisen ihanne.
Teos kuvailee kymmenen lähiluontokiistaa asukkaiden näkökulmasta. Kertojina ovat asukasaktiivit, jotka ovat vuosia kamppailleet lähiluontonsa säilyttämisen puolesta. Vastassa on kaupunkisuunnittelukoneisto, jonka on vaikea kuulla asukkaiden ääntä. Siksi nyt pitää huutaa!
Samalla kun kaupungit kasvavat, pitäisi huolehtia luonnon monimuotoisuudesta, jarruttaa ilmastonmuutosta ja taata ihmisille pääsy luonnon helmaan. Yhtälö on vaikea, mutta ei mahdoton. Kaupunkisuunnittelussa on korkea aika ottaa käyttöön uudet aatteet, jotta selvittäisiin kaikista haasteista. Kirja esittelee ”maanpinnan kiertotalouden”, jossa luonnolta ei vallata enempää alaa kuin on jo tehty.
Mukana on lyhyt opas asukasaktiiveille, jotka vasta aloittelevat lähiluontonsa puolustamista sekä kartta-arkki tulevaisuuden hyvästä kaupungista.
4. Piippo, Sinikka: Metsän lumo – Lasten oma kirja puista, luonnosta ja vuodenajoista (2023)
Lasten oma kirja puista, luonnosta ja vuodenajoista.
Lähde tutkimusretkelle luontoon! Hurmaava tietokirja houkuttelee kaikenikäiset lukijat tutustumaan lähimetsien elämään.
Mitä puut ovat? Kuinka vanhoiksi puut elävät? Miten maailman metsät voivat? Näkevätkö ja kuulevatko puut? Ota selvää, mikä merkitys puilla on ihmisten, eläinten ja koko maapallon hyvinvoinnille. Metsän lumo kertoo monipuolisesti puista, mutta myös muista kasveista ja eläimistä sekä siitä mitä luonnossa eri vuodenaikoina tapahtuu ja mitä siellä voi tehdä. Kirjan upea kuvitus ilahduttaa kaikenikäisiä lukijoita.
Metsän lumo on professori Sinikka Piipon lämminhenkinen tietokirja lapsille. Kirja opastaa lukijansa ymmärtämään ja kunnioittamaan puita sekä luomaan oman yhteytensä luontoon ja sen moninaisiin ja joskus yllättäviinkin asukkeihin.
5. Rönkä, Helena: Lähiluonnon ihmeitä (2016)
Lähiluonto on suomalaisille hyvänolon ja energian lähde. Kotipihassa, puistossa tai lähimetsässä luonnon hyvää tekevä vaikutus on jokaisen saavutettavissa milloin tahansa. Ja kun tarkkaan katsoo, lähiluonto on ihmeitä täynnä. Mikä musta toukanpötkylä tuijottaa suurilla silmillään? Selviävätkö myöhäiset pääskysenpojat etelänmatkalle? Miksi varpunen koputtelee keittiön ikkunaa? Helena Röngän asiantuntevat ja lempeän humoristiset tekstit vievät lukijan monenlaisten pienten ihmeiden äärelle.
6. Koli, Antti: Kaupunkiluonto (2023)
Kaupunkiluonto-kirja on opas kaupunkiluonnon rikkauteen. Se kertoo erilaisista luontotyypeistä kaupunkien rajojen sisäpuolella ja lajeista kullakin alueella. Lähestyminen on opastava, mitä ja miten kultakin alueelta löytää eri lajeja. Kirjassa käsitellään huolellisesti puistot ja puutarhat, lähimetsät, rannat, niityt ja pientareet, kaupunkien keskustat, satamat, joutomaat, lähiöt jne. Kirjassa on myös alueiden tyypillisiä kasveja, mutta painotus on eläinlajeissa ja niiden havaitsemisessa. Mitä kaikkea yllättävää aivan lähiluonnosta löytyykin! Kirjassa etsitään eläimiä madoista ja etanoista lintuihin ja nisäkkäisiin asti, osa on tavallisia, osa hieman harvinaisempia.
7. Åhlberg, Mauri: Terveyttä lähiluonnosta: tutkijan totuus syötävistä luonnonkasveista : tieteellisiä perusteita käytännönläheisesti (2022)
Teoksessa esitellään perusteellisesti 75 Suomessa esiintyvää syötävää luonnonkasvilajia, joista miltei kaikki ovat luonnossa yleisiä. Muutama laji on Suomessa puutarhakarkulaisina. Lajit on valittu siten, että niillä on:
1) kansainvälisesti pitkä käyttöhistoria, tuhansia, tai ainakin satoja vuosia;
2) laaja levinneisyys, koska useimmat ovat kulkeutuneet ihmisten mukana eri puolille maapalloa sekä
3) kokeellista tutkimusta, jonka mukaan ne ovat oikealla tavalla nautittuina edistävät
terveyttä ja pitkää ikää.
Teokseen liittyvät tekijän ottamat selkeät valokuvat helpottamaan lajien tunnistusta ja hyötykäyttöä. Teoksessa on jokaisesta lajista uusimmista tutkimuksista (2016-2021) tiivistettyä tietoa
8. Mutanen, Erja; Nylander, Mirja & Nylander, Mirja: Löytöretkeilyä lähiluonnossa Mikroretkeltä makrokokemuksia (2025)
Lähde lähiympäristöösi, harjaannu kokemaan ja ymmärtämään luontoa, nauti luonnon elvyttävästä vaikutuksesta. Tee mikroretkiä omaan pihaasi tai kauemmas puistoihin, rantakallioille ja lähimetsiin vuodenkierron kaikkina päivinä.
Tämä kirja kutsuu kaivamaan esille vanhat ulkoiluvarusteet ja lähtemään löytöretkille, vaikka lyhyestikin.
Mikroretket ovat mahdollisuus myös sinulle, jolle elämäntilanteesi, ikäsi, kuntosi tai taitosi liikkua luonnossa voivat tuntua rajoitteelta. Löytöretkeilijän sydämen omaavalla on kuitenkin rajattomat mahdollisuudet nauttia ihmeellisestä lähiluonnosta. Voit lähteä mikroretkille kotioveltasi. Retkipaikkasi voi olla yhtä lailla kaupungin keskustassa, kunnan taajamassa, kylän reunamilla tai maaseudun rauhassa.
9. Eriksson, Lauri: Sumunhimmeä maisema: polaroideja lähiluonnosta (2021)
Polaroid-valokuva on kaunis, hauras ja ainutkertainen kuin elämä itse. Valokuvataiteilija Lauri Eriksson on kuvannut Polaroideja pääkaupunkiseudun lähimetsissä. Koronarajoitusten aikaan lähiluonnosta – rakennusten ja kortteleiden väliin muodostuneilta katoavilta luontokaistaleilta – löytyi vahva kokemus maiseman ylevyydestä ja paikan nostalgiasta.
Polaroid-pikakuvaukselle on kuulutettu kuolemaa jo pitkään, mutta sen ilmaisuvoima on edelleen vertaansa vailla. Se on lunastanut paikkansa nykyelämän ohikiitävässä kokemisessa sekä nykytaiteen monikasvoisena välineenä. Pikselintarkassa ja täsmällisessä digitaalisessa ajassa Polaroidin sumea epämääräisyys ja analoginen pehmeys puhuvat inhimillistä kieltä menneen ja tulevan välisessä vuoropuhelussa.
Lauri Eriksson on pitänyt valokuvanäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on tehnyt kokeiluja Polaroidilla 1990-luvulta lähtien. Tähän kirjaan on koottu viimeisimpien vuosien kuvia, ja se on Erikssonin neljäs valokuvateos.
10. Keisteri-Sipilä, Elli; Nevalainen, Miikka & Nikula, Hanna: Metrolla metsään (2018)
Metro on nopein ja helpoin reitti metsään yhä useammalle. Tuskin missään muualla maailmassa on yhtä vihreiden maisemien metroa, joka veisi yhtä monipuolisiin retkeilykohteisiin. Pääkaupunkiseudun metroverkosto kuljettaa matkustajansa erilaisille kaupunkiluonnon retkille ja ainutlaatuisiin luontokohteisiin. Luonto on meitä hyvin lähellä.
Elli Keisteri-Sipilä on espoolainen yrittäjä, joka on erikoistunut lähiluonnon tarjoamiin elämyksiin. Hänen aiempi kirjansa Liikuttava luonto kertoi, kuinka lapsia voi innostaa luontoliikunnan pariin. Nyt hän opastaa lukijat hienoihin retkielämyksiin ja vaihteleviin luontokohteisiin – joista kaikki ovat saavutettavissa pääkaupunkiseudun metrolla! Kaikki asemat saavat oman luontokohteensa ja retkiehdotuksensa. Tämä kirja todistaa, kuinka helppoa Suomessa on lähteä retkelle ja luontoon.