Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Lappeenrannan lentokentän lu­pii­nin­pois­tou­rak­ka on jatkunut kesällä 2024

Kuvan tuhotiimissä Esteriina Papinniemi, Anu Neuvonen, Eeva Kurenniemi ja Pertti Siilahti.

Luonnonsuojelupiirin vetämä Helmi-hanke Lupiinin jatkotorjunta Lappeenrannan lentokentän keto- ja paahdeympäristöissä on päättymässä. Vuosien 2023–2024 aikana lentokentän lajistollisesti arvokkaalta kedolta on kaivettu lupiinia pois yhteensä lähes 600 henkilötyötuntimäärän verran. Lisäksi alueella kasvavien yhtenäisten lupiiniesiintymien siementämistä ja leviämistä on estetty koneellisella oikea-aikaisella niitolla.

Lupiinin torjunnasta on vastannut pääosin Lappeenrannan Lentokenttä Oy:n henkilökunta. Kesällä 2024 lentokentän työntekijöiden lisäksi talikonvarressa uurasti noin 10 hengen kaivuuporukka, joka kaivoi lupiininjuurakoita ylös touko-heinäkuussa. Lupiinin poistaminen on kohdistunut ensisijaisesti niille alueille, joilla kasvaa yksittäisiä lupiineja ja pieniä lupiinikasvustoja muuten puhtaalla ketoalueella. Tällä tavoin on pyritty rajaamaan lupiinin valtaamia alueita pienemmiksi. Kahden kesän aikana poistettujen lupiinikasvustojen määrää voi pitää merkittävänä, joskin lupiinia kasvaa edelleen alueella runsaasti.

Lentokentän luonnonsuojelullinen arvo on erityisesti sen monimuotoisessa hyönteislajistossa. Kentältä on löytynyt 2000-luvulla tehdyissä kartoituksissa paljon uhanalaisia ja silmälläpidettäviä hyönteislajeja, joukossa niin perhosia, pistiäisiä, luteita, kovakuoriaisia, verkkosiipisiä, kaksisiipisiä kuin yhtäläissiipisiä. Äärimmäisen uhanalaisia (CR) lajeja tunnetaan kuusi (ketotöyhtökoi Bucculatrix argentisignella, ketohitukoi Perittia farinella, marunakätkökääriäinen Cochylidia richteriana, marunanaamiokas Macropsidius sahlbergi, paahdeponsikas Laburrus impictifrons ja nataponsikas Psammotettix excisus). Lisäksi lentokentän kedolla on havaittu useita kymmeniä erittäin uhanalaisia (EN), vaarantuneita (VU) ja silmälläpidettäviä (NT) lajeja. Uhanalaisten lajien määrällä mitattuna Lappeenrannan lentokentän alue onkin Suomen merkittävin paahdeympäristö, joka nousee luonnonsuojelullisesti tärkeiden kohteiden valtakunnallisen listan kärkipäähän.

Paahde- ja perinnebiotooppilajiston monimuotoisuudelle merkittävin uhka on haitallinen vieraslaji komealupiini (Lupinus polyphyllus), jonka laajoja esiintymiä on varsinkin kentän länsipäässä. Yksittäisiä kasveja on myös muualla kentän alueella.

Alueen luontoarvojen säilymiseksi lupiinin poistamista tulisi jatkaa tulevina vuosina.

Nyt päättyvää hanketta on rahoittanut ympäristöministeriö Helmi-elinympäristöohjelman rahoituksella.

Anna Vuori