Yhdistyksen toimintakertomus 2023
–
Etelä-Pohjanmaan luonnonsuojeluyhdistys ry on Suomen luonnonsuojeluliitto ry:n Seinäjoella ja Ilmajoella toimiva paikallisyhdistys. Yhdistyksen tehtävänä on vapaaehtoinen luonnon- ja ympäristönsuojelutyö. Vuoden alussa E-P:n luonnonsuojeluyhdistyksen jäsenmäärä oli 209. HALLITUS JA EDUSTUKSET Hallitukseen…
Etelä-Pohjanmaan luonnonsuojeluyhdistys ry on Suomen luonnonsuojeluliitto ry:n Seinäjoella ja Ilmajoella toimiva paikallisyhdistys. Yhdistyksen tehtävänä on vapaaehtoinen luonnon- ja ympäristönsuojelutyö. Vuoden alussa E-P:n luonnonsuojeluyhdistyksen jäsenmäärä oli 209.
HALLITUS JA EDUSTUKSET
Hallitukseen kuuluu kahdeksan varsinaista jäsentä ja kolme varajäsentä. Toimintakaudella 2023 yhdistyksen puheenjohtajana toimi Hannu Tuomisto. Muut hallituksessa toimineet jäsenet olivat Pasi Kataja (varapj.), Laura Takala (sihteeri ja somevastaava), Taina Ranta-Maunus (somevastaava), Nelli Nenonen (kotisivuvastaava), Mikko Hakomäki, Rauno Hemminki ja Jussi Teppo.
Varajäseninä toimivat Kirsi Haapamatti (rahastonhoitaja), Elina Niemistö ja Anna Tuomisto (jolla ollut mahdollisuus päivittää yhdistyksen Instagram-tiliä).
Tilintarkastajina ovat toimineet Kirsi Nevanpää ja Tuula Salo.
TOIMINTA
Hallitus kokoontui tammikuussa suunnittelemaan toimintakautta 2023. Lisäksi vuoden aikana on pidetty sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset.
Kevätkokous järjestettiin 27.4.2023 Pohjanmaan piirin tiloissa ja kokouksen jälkeen väki (kaikki seitsemän osallistujaa) jalkautui kaupungin keskustan alueelle keräämään roskia. Yhdistyksen osallistuimme Ylen Miljoona roskapussia-kampanjaan.
Syyskokous pidettiin loppuvuodesta 2.12.2023 Seinäjoen pääkirjaston Jaaksi-salissa. Benjamin Pöntinen luontokuvineen (“Luontokuvaajan arkea ja juhlaa”) veti väkeä paikalle lähes salin täydeltä. Kuvia oli paikalla ihastelemassa n. 50 henkilöä.
Lisäksi hallitus on käynyt keskustelua ja tiedonvälitystä ajankohtaisista aiheista WhatsApp-ryhmässä.
Tammikuu: Hallitus kokoontui suunnittelemaan toimintakautta 2023.
Helmikuu: Yhteistyössä Seinäjoen Apila-kirjaston kanssa valtakunnallinen Luonto lainassa-viikko teemalla ilmastokriisi. Mukana myös Kyrkkärin, Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kirjastot. Yhteistyössä Suomenselän Lintutieteellisen Yhdistyksen kanssa koskikararetki Seinäjoen maastoissa (osallistujia 11).
Maaliskuu: Pöllöilta pääkirjaston Jaaksi-salissa. Hannu Tuomisto ja Erkki Korpimäki esittelivät pöllölajeja ja Korpimäki esitelmöi ilmastonmuutoksen vaikutuksista pöllöjen elinympäristöihin. Ilta päättyi Jari Lahtisen kuvaesitykseen pöllöistä. Tapahtuma veti Jaaksi-salin täyteen (n. 90 osallistujaa).
Huhtikuu: Kevätkokous ja Ylen Miljoona roskapussia-kampanjaan osallistuminen. Yhdistyksen kotisivuilla sai ehdottaa Vuoden ympäristöpalkinnon saajaa. Ehdotuksia ei kaikesta päätellen tullut, koska palkinto jäi jakamatta vuonna 2023.
Toukokuu: Yhdistys osallistui Pikkuprovinssi-lastentapahtumaan omalla toimipisteellä. Pisteellä oli esillä liiton materiaalia ja olimme ideoineet Törnävän alueen ympäristöön luontoaiheisen suunnistuksen tehtävärasteineen. Lapsia ja lapsiperheitä osallistui runsaslukuisesti.
Elokuu: Mainostimme jäsenemme Pertti Sillanpään kirjailijaluentoa “Vaeltaminen ja kirjoittaminen. Tapahtumajärjestäjänä toimi Seinäjoen pääkirjasto.
Syyskuu: Sahannevan suojelualueen ennallistamistalkoot yhdessä Seinäjoen kaupungin ympäristönsuojelun kanssa. Alueen viimeisimpiä ojia oli patoamassa n. 20 hengen porukka.
Marraskuu: Syyskokouksen yhteydessä Benjamin Pöntisen luontokuvia (osallistujia n. 50).
MUU TOIMINTA
Tarpeen tullen yhdistys on tehnyt suojelualoitteita, osallistunut ajankohtaisiin kaavahankkeisiin (esim. Lamminnevan tuulivoimahanke, Abrahaminpuiston puistoraittisuunnitelma, Ooperin tuulivoimapuisto, Nurmon Isovuoren tuulivoimahanke, Taaborinvuoren tuulivoimahanke, Tuuranmäen tuulivoimahanke, Napalankalliot-Hietaharjukangas-Palopättärämäen tuulivoimahanke ja kaupungin Silinterintien puistopolkuhanke vainajien tuhkien sirottelupaikaksi) ja laatinut niihin liittyviä lausuntoja ja kannanottoja. Näissä aktiivisena on eritoten ollut yhdistyksen puheenjohtaja.
Myös muut jäsenet ovat tarpeen tullen olleet yhteyksissä eri tahoihin ja edustaneet eri yhteyksissä (esim. kaupungin metsäohjelman työpaja). Olemme myös saaneet jäseniltämme yhteydenottoja somen kautta, sähköpostitse tai puhelimitse.
Olemme pyrkineet kehittämään yhdistyksen jäsenviestintää. Jäseniä vuoden alussa reilu 200 ja sähköpostiosoitteita n 150. Kotisivuilla on ollut tiedote päivittää omat tietonsa ja samalla ilmoittaa mahdollisen puuttuvan sähköpostinsa.
Olemme mainostaneet joitakin toimialueemme luontoaiheisia tapahtumia (valokuvanäyttelyitä, ELY-keskuksen vieraslajitalkoista, kirjaston järjestämiä luontoaiheisia tapahtumia ja Seinäjoen kaupungin asukkaille suunnattu kysely alueen metsäohjelmasuunnitelmasta, Ride E-P:n retkipyöräilyluento…).
Alajoen lintutornin viereisen ladon lattian korjaaminen on viivästynyt ja siirtynyt lattialankkujen varastamisen ja muiden ladossa tehtyjen tihutöiden takia.
Hannu Tuomisto on ansiokkaasti edustanut yhdistystä eri yhteyksissä. Yhteistyötä on ollut myös Pohjanmaan piirin kanssa esim. kokouksiin osallistumista.
Yhdistys on tiedottanut toiminnastaan nettisivuillaan (https://www.sll.fi/etela-pohjanmaa/), Facebookissa (681 seuraajaa) ja Instagramissa (330 seuraajaa).